جنگ حماس و اسرائیل؛ خاورمیانه روی انبار باورت
به گزارش اقتصادنیوز، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز شنبه اعلام کرد که «مرحله دوم» جنگ اسرائیل علیه حماس آغاز شده است. او مدعی شد: عملیات زمینی در غزه توسط نیروهای دفاعی اسرائیل با دو هدف انجام می شود: نابودی توان نظامی حماس و بازگرداندن گروگانهایی که در حملات 7 اکتبر به گروگان گرفته شده بودند. او با این ادعا که درگیری «طولانی» خواهد بود، آن را با جنگ 1948 مقایسه کرد - جنگی که از آن تحت عنوان نکبه یا «فاجعه» یاد میشود. این ادعا در حالی مطرح شد که نزدیک به سه هفته حملات هوایی شدید اسرائیل، وضعیت انسانی در غزه وخیم است.
تکرار تراژدی نکبت؟
جاناتان پانیکوف، مدیر ابتکار امنیت خاورمیانه در این باره به شورای آتلانتیک گفت مواضع نتانیاهو، یوآو گالانت، وزیر دفاع و بنی گانتز، عضو کابینه جنگ، نشان میدهد که این درگیری با دورهای قبلی نبرد بین اسرائیل و حماس اساس متفاوت است. به ادعای این تحلیلگر، لفاظی های رهبران اسرائیل نشان می دهد که آنها حماس را تهدیدی جدی برای خود می دانند. طوقا نصیرات مدیر استراتژی، فعال در موسسه رفیق حریری و برنامه های خاورمیانه نیز از زاویه ای دیگر تحولات را رصد کرده و روزهای تاریکی را برای منطقه پیش بینی می کند، به گفته او، اسرائیل و متحدان غربی اش همچنان به دنبال راه حل های نظامی برای درگیری چند دهه ای هستند؛ درگیری که راه حلش رسیدگی به نارضایتی های مشروع فلسطینی ها و فریاد آنها برای پایان دادن به اشغالگری است.
رهبران اسرائیل در مورد درز جزئیات عملیات زمینی نگران بودند، زیرا ارتباطات با غزه قطع شده است. در همین راستا الکس پلیتزاس، عضو ارشد مرکز برنامه های خاورمیانه مدعی است که عملیات جستجو و محاصره ای ادامه دارد؛ عملیاتی که در چارچوبش نظامیان اسرائیلی ساختمان به ساختمان به دنبال از بین بردن قابلیت های نظامی حماس از جمله فرماندهی و کنترل، انبارهای سلاح، رهبران کلیدی و جنگجویان این گروه در غزه هستند. در جریان این درگیری تاکنون هزاران نفر کشته، صدها هزار آواره و نزدیک به نیمی از خانههای غزه آسیب دیده یا ویران شده است. طوقا میگوید: آنچه شاهد هستیم، بزرگترین فاجعه انسانی را رقم خواهد زد، به گفته او نیز حمله های اخیر اسرائیل یادآور نکبهای است که صدها هزار فلسطینی را در سال 1948 آواره کرد.
خاورمیانه روی انبار باروت
به باور طوقا، این فاجعه در درازمدت اسرائیل را امن نخواهد کرد. آنچه باقی می ماند «نسل تازه آسیب دیده از جوانان [فلسطینی] خواهد بود؛ هیچ یک از آنها در زمان انتخاب حماس [در سال 2006] به دنیا نیامده اند یا در سن رای دادن نبودند - اما مصمم به تحقق رویای والدین خود هستند. جاناتان هم پیشبینی میکند که این کارزار «هفتهها یا احتمالا ماهها» طول میکشد، اما وقتی پایان یافت، باید به این سوال استراتژیکتر پاسخ داده شود: اکنون چه کسی مسئول غزه است؟ به باور جاناتان، مقامات ایالات متحده احتمالا در پشت پرده فشار میآورند که اسرائیل فقط «عملیات زمینی هدفمند و کوچکتر» را برای محدود کردن مرگهای غیرنظامی انجام دهد. ایالات متحده در حال ارزیابی این مهم است که تلاشهای بازدارنده اش در منطقه، موجب محدود شدن درگیری و مانع از گسترش آن فراتر از اسرائیل و غزه خواهد شد یا نه، این همان هدف مشترک کشورهای اروپایی و خاورمیانه است.
اما فرایند جنگ در جهت نگران کننده ای قرار دارد. ایالات متحده روز جمعه در پاسخ به حملات به پایگاه های نظامی اش در منطقه، به سایت های گروه های حامی ایران در سوریه حمله کرد. به ادعای جاناتان «حملات تلافی جویانه میان اسرائیل و حزبالله، این پتانسیل را دارد که مارپیچ تنشآمیز ناخواسته ای را رقم بزند که منجر به جنگی تمام عیار در شمال اسرائیل شود». الکس نیز مدعی است که اگر حماس از نظر عملکردی تضعیف شود، حزب الله سکوت نخواهد کرد. به باور الکس «وضعیت به سان انبار باروت ناپایدار است».