معادلات برهم خورده تل‌آویو

خاورمیانه برای نفوذ روسیه هموار شد؟/ هراس اسرائیل از همکاری راهبردی تهران-مسکو

کدخبر: ۶۴۳۱۶۴
اقتصادنیوز: همکاری نظامی ایران و روسیه بالاخص پس از افزایش تنش‌ها میان تهران و تل آویو و قرارگرفتن خاورمیانه در آستانه جنگ تمام عیار، به نگرانی اصلی مقام های اسرائیلی تبدیل شده است.
خاورمیانه برای نفوذ روسیه هموار شد؟/ هراس اسرائیل از همکاری راهبردی تهران-مسکو

به گزارش اقتصادنیوز، بلومبرگ با انتشار یادداشتی مدعی شد که پاسخ موشکی ایران به اسرائیل و کنش محدود متقابل این بازیگر شاید معلق شده باشد، با این حال رویارویی مستقیم بی سابقه بین این دو بازیگر سوالاتی را در مورد نقش روسیه در بحران در حال گسترش خاورمیانه مطرح کرده است.

هراس تل‌آویو از نزدیکی تهران و مسکو

بعد از رویارویی ایران و اسرائیل، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در دیدار با محمدرضا آشتیانی همتای ایرانی خود در آستانه، پایتخت قزاقستان، گفت: روسیه آماده گسترش همکاری‌های نظامی «مفید متقابل» خود با ایران است. این پیشنهاد و همکاری راهبردی-نظامی تهران و مسکو، نگرانی‌هایی را در اسرائیل در مورد پیامدهای گسترش روابط این دو کشور ایجاد کرده است. اسرائیل از حمایت خاص ایالات متحده برخوردار است و قصد دارد از بسته کمکی 26 میلیارد دلاری واشنگتن برای تقویت قابلیت های دفاع هوایی خود استفاده کند.شای هارزوی، سرپرست سابق مدیرکل سابق وزارت امور استراتژیک اسرائیل در این باره اعلام کرد، به نظر می رسد روسیه هواپیماهای جنگنده سوخو-35 و همچنین سامانه پیشرفته دفاع هوایی اس-400 را برای قدرتمندتر شدن سیستم دفاع هوایی ایران به این کشور عرضه کرده است. به گفته او، مسکو همچنین با ایران در زمینه جنگ سایبری و به اشتراک گذاری اطلاعات و همچنین کمک به پرتاب ماهواره های جاسوسی همکاری دارد.

هارزوی که اکنون یکی از اعضای ارشد دانشگاه رایشمن در نزدیکی تل آویو است، مدعی شد: روسیه دشمن اسرائیل است - از محور مقاومت که علیه ما می جنگد حمایت می کند. او ادعا کرد که نقش مسکو با تشدید رویارویی اسرائیل با ایران و گروه‌های مقاومت در منطقه اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

در این یادداشت بلومبرگ بار دیگر بر این ادعا -که بارها ایران آن را رد کرده است- تاکید شده روسیه برای پیروزی در اوکراین به پهپادهای ایران متکی بوده و در مقابل اهرمی برای تقویت توان تسلیحاتی ایران در اختیار این کشور قرار می دهد.

در ادامه مطلب بلومبرگ ادعا شده است که تدارکات دو کشور مکمل یکدیگر هستند: روسیه به پهپادها و موشک های بیشتری نیاز دارد، ایران برای ارتقای سیستم های پیشرفته دفاع هوایی و جت های جنگنده خود نیازمند همکاری روسیه است.در همین راستا، سرلشکر آموس گیلاد، یکی از مقامات ارشد سابق وزارت دفاع اسرائیل، مدعی شد: «روسیه و ایران بیش از هر زمان دیگری به هم نزدیک هستند. او ادعا کرد: «روس‌ها اکنون می‌توانند برخی از فناوری‌های بسیار مهم را در اختیار تهران بگذارد که نشان‌دهنده ارتقای چشمگیر توانایی‌های ایران است.»

1200x734

معادلات برهم خورده تل‌آویو

روابط اسرائیل و روسیه در دهه های اخیر نزدیک تر شده؛ آن هم به واسطه روابط شخصی بین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور و همکاری های امنیتی طولانی مدت دو بازیگر.  اما این دو بازیگر از زمان حمله مسکو به اوکراین در فوریه 2022، به واسطه بی طرف ماندن اسرائیل، درگیر تنش هایی در سایه شدند. این امر روسیه و ایران را به هم نزدیکتر کرده است. مشارکت کرملین با ایران بخشی از یک فشار گسترده تر برای مقابله با ایالات متحده و متحدانش در خاورمیانه است؛ جایی که روسیه به دنبال افزایش حضور نظامی خود از جمله با پایگاه دریایی در لیبی است. علاوه بر این، همکاری ایران و روسیه، قدرت و نفوذ دو کشور را در سوریه هموار کرده است. از همین رو اسرائیل در اواخر سال گذشته برخلاف معمول در باب حملاتش به مواضع مقاومت در سوریه، به روسیه اطلاعاتی نمی داد. روسیه پس از حمله بی سابقه ایران به سرزمین های اشغالی، طرف تهران را گرفت و وزارت امور خارجه این حمله در قاب دفاع مشروع و پاسخ به حمله تروریستی اسرائیل به دمشق قلمداد کرد.

ایران اولین هواپیمای آموزشی رزمی یاک 130 را ماه سپتامبر از روسیه تحویل گرفت. به ادعای ناظران، می توان از این جنگده ها برای آموزش خلبانان سوخو 35 استفاده کرد. دو ماه بعد معاون وزیر دفاع ایران گفت که مقدمات تحویل این هواپیماهای جنگنده نهایی شده است. بلومبرگ سال گذشته گزارش داد که ایران همچنین به دنبال سامانه اس-400 است که می تواند اهدافی را تا فاصله 400 کیلومتری (240 مایلی) هدف قرار دهد و تا حدی توانایی مقابله با جت های رادارگریز مانند F-35 ساخت آمریکا در نیروی هوایی اسرائیل را داشته باشد. در همین راستا، یوری لیامین، کارشناس روسی گفت: با توجه به اینکه زیردریایی های روسی نیز در فهرست خرید بالقوه ایران قرار دارند، اتحاد نظامی مسکو با تهران نه تنها برای اسرائیل، بلکه برای دیگر متحدان آمریکا در منطقه مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی نگران کننده است.او گفت: «در حال حاضر تنها عامل بازدارنده همکاری نظامی روسیه و ایران ممکن است تمایل مسکو برای ایجاد اختلاف با سعودی‌ها و اماراتی‌ها باشد.»

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید