جبهه واحد مقاومت و چالش تازه واشنگتن و تل‌آویو

پشت صحنه نفوذ حوثی‌ها در عراق/ نسخه ایران برای درهم شکستن فشار مثلث عربستان، اسرائیل و آمریکا

کدخبر: ۶۷۴۴۷۲
اقتصادنیوز: ناظران اخیرا با اشاره به حضور برجسته انصار‌الله در عراق و هم‌صدایی‌شان با سایر اعضای مقاومت در این باره مدعی شدند که ایران به واسطه ایجاد هماهنگی میان اعضای مقاومت که از متحدانش هستند، تلاش دارد تا ضمن افزایش توان بازدارندگی خود، فشارها بر اسرائیل را نیز افزایش دهد؛ گزاره‌ای که می‌تواند برای آمریکا و عربستان نیز پیامدهایی به دنبال داشته باشد.
پشت صحنه نفوذ حوثی‌ها در عراق/ نسخه ایران برای درهم شکستن فشار مثلث عربستان، اسرائیل و آمریکا

به گزارش اقتصادنیوز، انصارالله که زمانی بر مبارزه جهت کنترل یمن متمرکز بود، به یکی از فعال ترین اعضای «محور مقاومت» تبدیل شده است. از زمان حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر گذشته، حوثی ها به طور فزاینده ای با سایر گروه های مقاومت همکاری می کنند.در ژوئن، رهبر انصارالله اعلام کرد که حوثی‌ها با مقاومت اسلامی در عراق (IRI) - گروهی متشکل از چندین جناح برای آغاز حملات به اسرائیل هم صدا خواهند شد. این گروه همچنین مسئولیت حمله ماه ژوئن به بندر حیفا اسرائیل و همچنین حمله به اشدود را بر عهده گرفتند. در اوایل ژوئیه، حوثی ها هم صدا با حماس دفتر جدیدی در بغداد افتتاح کردند.

چرایی نفوذ حوثی‌ها در عراق

به نوشته موسسه مطالعاتی استیمسون، همکاری نظامی رو به رشد بین حوثی ها و جناح های عراقی به دنبال بیانیه ماه مه شاخه عراق حوثی ها و کتائب حزب الله، یک گروه نظامی بزرگ عراقی، اجرایی شد. در این بیانیه بر همکاری بیشتر محور مقاومت، شبکه گسترده ای از گروه های حامی ایران مستقر در سراسر خاورمیانه تمرکز شد.

قبل از جنگ در غزه، حوثی ها، اگرچه از نظر فنی بخشی از محور بودند، اما استقلال قابل توجهی داشتند. این گروه یکی از متحدان نزدیک ایران بوده و هستند و در زمان جنگ با عربستان از حمایت های مستشاری تهران بهره مند می شدند. هرچند گروهی از ناظران مدعی اند که تهران از انصار الله به عنوان اهرم فشار علیه ریاض استفاده می کرد. سطح همکاری بین حوثی‌ها و سایر اعضای محور نیز دامنه نسبتاً محدودی داشت. فاصله جغرافیایی بین یمن و هسته خاورمیانه که اکثر اعضای محور در آن قرار دارند، زمینه ساز چنین محدودیت هایی بود. به ادعای استیمسون به نظر می رسد انصار الله مستقل از ایران عمل می کند. این موسسه مطالعاتی  به تقاضای چین از ایران برای توقف فعالیت ها و حملات این گروه اشاره کرد، تقاضایی که صنعا آن را نپذیرفت.  

از زمان حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر گذشته و پاسخ تل‌آویو با حمله به غزه، به نظر می رسد حوثی ها می خواهند بیشتر بازیکن تیمی باشند. آنها به طور فزاینده ای تلاش می کنند تا خود را به عنوان یکی از اعضای کلیدی محور به تصویر بکشند و برای روابط نزدیک تر با سایر اعضا تلاش می کنند.

حوثی‌ها و مقاومت عراق پیوندهای نسبتاً دیرینه‌ای دارند که حداقل به سال 2015 بازمی‌گردد، زمانی که طبق گزارش‌ها، گروه یمنی نماینده‌ای برای گسترش روابط سیاسی و امنیتی دوجانبه با جناح‌های عراقی فرستاد. اما ماهیت رابطه عمیق تر شده است. اخیراً حوثی ها نماینده جدیدی به نام ابوادریس الشرفی را به بغداد فرستادند. یکی از وظایف کلیدی او جلب حمایت مالی از قبایل و گروه های عراقی برای حوثی ها است. عراق همچنین به عنوان مکانی مناسب برای رهبری حوثی ها برای دسترسی به مستشاران نظامی ایران قلمداد می شود و به این گروه برای استخدام اعضای غیر یمنی فرصت می دهد.

000

چرایی هم‌صدایی ایران و انصارالله

به ادعای استیمسون، انصار الله در سال 2019 زمانی که تاسیسات آرامکو عربستان سعودی هدف قرار گرفت، با گروه های مقاومت در عراق همکاری داشت. حوثی‌ها مسئولیت این حمله پهپادی را بر عهده گرفتند، اما به احتمال زیاد منشأ آن از جنوب عراق بود.همکاری بین حوثی‌ها و اعضای مقاومت در عراق احتمالاً به دلیل جنگ جاری در غزه، حملات اخیر حوثی‌ها به اسرائیل و انتقام‌جویی اسرائیل علیه بندر حدیده یمن افزایش خواهد یافت.

ایران نیز از زمان ترور اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس توسط اسرائیل در ماه ژوئیه در تهران و ادامه شکست تلاش‌ها برای مذاکره درباره آتش‌بس غزه، به نظر می‌رسد بیشتر از موضع حوثی‌ها حمایت می‌کند تا بدینگونه فشارها بر اسرائیل را افزایش دهد. به ادعای استیمسون، ایران با پیوند دادن حوثی‌ها با اعضای مقاومت در عراق، به دنبال انعطاف‌پذیری بیشتر محور مقاومت و نقش آفرینی برجسته این گروه است.

به ادعای این موسسه مطالعاتی علیرغم نزدیک شدن ایران و عربستان سعودی در سال 2023، تهران همچنین به حوثی‌ها به عنوان اهرمی برای تحت فشار قرار دادن ریاض جهت هم صدایی با واشنگتن نیاز دارد. همزمان اتحاد دفاعی برای حوثی‌ها، نمایه بزرگ‌تر در محور، اهرم فشاری علیه ریاض به دنبال تعلیق مذاکرات صلح با سعودی‌ها توسط دولت یمن ایجاد می‌کند. جلوگیری از فرایند عادی سازی روابط عربستان و اسرائیل نیز یکی از اهداف کلیدی حوثی ها و ایران است.

برای حوثی ها، مشارکت گسترده با جناح های عراقی به عنوان تقویت وجهه شان در داخل نیز با اهمیت است. این گروه اخیراً به دلیل تورم فزاینده و انتقال بانک مرکزی یمن از صنعا به عدن که هنوز تحت کنترل دولت رقیب است، با نارضایتی مردمی مواجه بوده است. حوثی‌ها با ایجاد روابط نزدیک‌تر با اعضای مقاومت در عراق ممکن است امیدوار باشند که بر سعودی‌ها و دولت مرکزی یمن برای تغییر سیاست‌ها تأثیر بگذارند.

تعامل نزدیکتر با عراق همچنین نفوذ فزاینده حوثی‌ها در عمان و لبنان را تکمیل می‌کند و عربستان سعودی، دشمن اصلی حوثی‌ها را در محاصره رقبا قرار خواهد داد. اخیراً کتائب حزب‌الله عراق، ریاض را به تشویق برای تداوم جنگ در غزه متهم کرده و هشدار داده است که بهای آن را خواهد پرداخت. چشم انداز محاصره بالقوه توسط محور، همانطور که قبلاً برای اسرائیل آشکار شده بود، برای عربستان سعودی آشکار می شود.نفوذ انصار الله در شمال-جنوب از یمن تا عراق رای ایالات متحده، اسرائیل و عربستان سعودی چالش امنیتی ایجاد می کند. این گزاره همچنین موقعیت حوثی ها را ارتقا می دهد و آنها را تقریباً در یک سطح با سایر اعضای محور قرار می دهد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید