ابتکار عمل پرحاشیه آقای رئیس جمهور

سورپرایز ترامپ؛ رئیس جمهور آمریکا خاورمیانه و جهان را در شوک فرو برد؟

کدخبر: ۷۰۲۶۱۲
اقتصادنیوز: موضع‌گیری اخیر ترامپ در جریان کنفرانس مطبوعاتی‌اش با بنیامین نتانیاهو، جهان را شوکه کرد. او از مالکیت آمریکا بر غزه گفت و صریحا خواهان خروج فلسطینی‌ها از این باریکه شد؛ گزاره‌ای که حتی به ادعای هم حزبی‌هایش می‌تواند پرهزینه باشد و در عین حال در تضاد با رویکرد انتخاباتی رئیس جمهوری قرار دارد که می‌گفت، خواهان ادامه حضور نیروهای آمریکایی در خاورمیانه نیست.
سورپرایز ترامپ؛ رئیس جمهور آمریکا خاورمیانه و جهان را در شوک فرو برد؟

به گزارش اقتصادنیوز، ریسپانسیبل استیت کرفت با انتشار یادداشتی مدعی شد: ترامپ با روزهایی که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری سال 2016 در باب «جنگ‌های بی پایان » آمریکا بعد از 11 سپتامبر با موضعی بسیار قاطع تکرار می‌کرد که زنان و مردان آمریکایی نباید برای ملت سازی و حل مشکلات دیگر کشورها یونیفرم به تن کنند، تفاوتی نکرده و همان مواضع گذشته را تکرار می‌کند.

اما این بار رئیس جمهوری آمریکا موضعی تازه اتخاذ و در اظهار نظری بی‌سابقه طیف سیاسی آمریکا اعم از جناح چپ و راست را شوکه کرد. او گفت آمریکا می‌خواهد دو میلیون ساکن غزه را بیرون کرده و این باریکه را در اختیار بگیرد و توسعه دهد.

به بیان دیگر ترامپ از مالکیت آمریکا بر غزه گفت و در پاسخ به سوال‌ها در باب اعزام نیروهای آمریکایی به غزه، این گزاره را منکر نشد.

جهان در شوک

به نوشته این وبگاه، رئیس جمهوری آمریکا در حالی که بنیامین نتانیاهو خندان در کنارش قرار داشت، ادعا کرد: «ایالات متحده نوار غزه را تصرف خواهد کرد و ما این کار را انجام خواهیم داد. ما مالک این باریکه خواهیم بود و مسئول خنثی کردن همه بمب‌های خطرناک منفجر نشده و سایر سلاح‌های موجود در سایت، این زمین را هموار کرده و از شر ساختمان‌های ویران خلاص می‌شویم. توسعه اقتصادی را رقم زده و تعداد نامحدودی شغل و مسکن برای مردم منطقه فراهم خواهیم کرد. این یک کار واقعی است؛ کاری متفاوت».

او مدعی شد که رهبران سراسر خاورمیانه فکر می‌کنند این ایده عالی است و این مکان بازسازی شده برای گروهی خاصی نیست، بلکه برای همه مردم در سراسر خاورمیانه خواهد بود.

ترامپ در سال 2016 و 2024 پیروز شد زیرا ماجراجویی‌های نظامی آمریکا در 25 سال گذشته و به ویژه ملت سازی را به چالش کشید. تلاش‌های او برای عقب نشینی از جنگ افغانستان ناشی از این باور بود که 20 سال تلاش برای بازسازی جامعه افغان که همزمانی داشت با جنگ علیه طالبان، به معنای هدر دادن خون و گنج آمریکایی است.

اما رویکرد متناقض رئیس جمهوری آمریکا در روز سه‌شنبه همه را شوکه کرد. وارن دیویدسون، نماینده ایالت اوهایو، از حامیان ترامپ، فقط یک سوال پرسید: "اول آمریکا؟"

دانیل دی پتریس با استناد به اولویت‌های دفاعی گفت: می‌خواهم از ترامپ بپرسم که این دیدگاه جادویی‌اش درباره غزه با پیام‌های او «ما باید از خاورمیانه خارج شویم» چگونه سازگار خواهد شد.

15866232_020425-cc-ap-netanyahu-trump-presser-img

سورپرایز ترامپ

آدام واینستین، کارشناس خاورمیانه فعال در موسسه کوئینسی، که از کهنه کاران جنگ افغانستان است، در این باب گفت: «ترامپ بارها از کاهش حضور آمریکا در خاورمیانه گفت و مشوق‌ها برای انعقاد توافق‌نامه‌های صلح را در اولویت قرار داد. اما آنچه بر زبان آورد کاملا در تضاد با گفته‌هایش بود».

این تحلیلگر در ادامه پیشنهاد رئیس جمهور برای اشغال غزه را به نوعی پیش بینی شوم قلمداد کرد. منتقدان دموکرات ترامپ با اتخاذ مواضعی متفاوت، رویکرد رئیس جمهوری را زیر سوال بردند. سناتور کریس مورفی گفت که تهاجم ایالات متحده به غزه منجر به قتل عام هزاران سرباز آمریکایی و دهه‌ها جنگ در خاورمیانه خواهد شد.

در این میان، با رسانه‌ای شدن مواضع ترامپ مشخص شد که جمهوری خواهان نیز از چرخش ناگهانی رویکرد ترامپ شوکه شده‌اند. سناتور لیندسی گراهام در این باره مدعی شد: فکر می‌کنم پیشنهاد جالبی خواهد بود، ما خواهیم دید که دوستان عرب ما در این مورد چه می‌گویند. اما به باورم مردم کارولینای جنوبی از فرستادن آمریکایی‌ها برای تصرف غزه هیجان زده نخواهند شد.

او در ادامه ادعا کرد: فکر می‌کنم اجرای این ایده مشکل ساز باشد. استقرار آمریکایی‌ها در غزه پرهزینه است.

در این میان سایر حامیان ترامپ نیز اظهار نظرهای متناقضی مطرح کردند که نشان می‌داد سردرگم شده‌اند. سناتور جاش هاولی، مدعی شد: من نمی‌دانم استفاده از منابع ایالات متحده برای هزینه کردن پول در غزه ایده درستی است یا نه. شاید بهتر باشد این پول در آمریکا هزینه شود، با این حال باید دید چه پیش خواهد آمد.

اما از منظر سناتور جان فترمن، دی-پن، حامی بزرگ اسرائیل در طول جنگ، استقرار سربازان آمریکایی در کوره خاورمیانه ایده بدی نیست. او در این باره مدعی شد: نمی‌دانم نقش نیروهای آمریکایی در غزه چیست، اما واضح است که آنها بخشی از این فرایند هستند و من کاملاً از آن حمایت می‌کنم.

در این میان ترامپ به نوبه خود گفته ایده مالکیت ایالات متحده، توسعه و ایجاد هزاران شغل در منطقه از منظر بسیاری از کسانی که از این طرح آگاه شدند، ایده خوبی بود. اما به باور ناظران، این ایده شگفتی ساز است و از حالا باید به دنبال آن باشیم که چگونه به هزینه‌های حاصل از چنین ماجراجویی پایان دهیم.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید