پمپئو در مخمصه؛ کارشکنی برای فرار از تله تبانیهای ترامپ
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ به نظر میرسد با جدی شدن احتمال استیضاح «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و با آغاز رسمی روند تحقیقات کنگره در این رابطه، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا هم آینده سیاسی خود را در معرض خطر دیده و به همین منظور برای کارشکنی در تحقیقات به تکاپو افتاده است.
پامپئو شب گذشته با انتشار پیامی در توییتر، کنگره را به «ارعاب» و «رفتار نامناسب» با کارکنان وزارت خارجه آمریکا متهم کرد و تلویحا گفت از مشارکت آنها در روند تحقیقات جلوگیری میکند.
وی با انتشار متن نامهاش به رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در پاسخ به درخواست این کمیته برای ادای شهادت پنج مقام کنونی و سابق وزارت خارجه در ارتباط با پرونده استیضاح، نوشته است: «من از جنبههایی از درخواست کمیته، که تنها میتوان آن را تلاشی برای ارعاب، تحکم و رفتار نامناسب با کارکنان محترم و حرفهای وزارت خارجه از جمله چند نیروی باتجربه وزارت خارجه تفسیر کرد، نگران هستم.»
پامپئو افزود: «بگذارید صریح بگویم: چنین تاکتیکهایی را تحمل نخواهم کرد و برای جلوگیری و افشای تلاشها برای ارعاب کارکنان خدوم و حرفهای که افتخار رهبری آنها و خدمت در کنار آنها در وزارت خارجه را دارم، از تمام ابزارهایی که در اختیار دارم، استفاده خواهم کرد.»
این اظهارات پامپئو پس از آن مطرح میشود که روشن شده او نه تنها از مکالمه جنجالی ترامپ با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین مطلع بوده، بلکه خود در آن مشارکت داشته است. این در حالی است که او پیشتر اساسا اطلاع از محتوای این مکالمه را منکر شده بود.
ترامپ متهم است که در این مکالمه تلفی، زلنسکی را برای پیشبرد تحقیقات علیه فرزند «جو بایدن» نامزد پیشتاز دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰، تحت فشار قرار داده است. «هانتر بایدن» عضو هیأت مدیره هلدینگ اوکراینی «بریسما» است که از چند سال پیش به فساد متهم شده است. گفته میشود ترامپ اعطای کمکهای مالی به اوکراین را به پیشرفت این پرونده، منوط کرده است. هرچند او این موضوع را منکر میشود، اما به نظر میرسد رئیسجمهور آمریکا تلاش کرده تا با سوء استفاده از اختیاراتش و با بدنام کردن فرزند بایدن، رقیب انتخاباتیاش را بیاعتبار کند.
آنطور که خبرنگار پایگاه «فورنسیک نیوزنت» خبر داده، دفتر پامپئو به کارکنان وزارت خارجه آمریکا دستور داده که درخواست کنگره برای ادای شهادت در پرونده موسوم به «اوکراینگیت» را رد کنند. او حتی از این هم فراتر رفته و در مورد امکان توبیخ کارکنانی که از این دستور سرپیچی کنند، با بازرس کل وزارت خارجه مشورت کرده است.
با این وجود، به نظر میرسد تلاش پامپئو برای ممانعت از همکاری کارکنان وزارت خارجه با تحقیقات، اوضاع را حتی بیش از پیش برای او پیچیده کرده است. از یکسو دو مقام سابق ارشد وزارت خارجه موافقت خود را برای همکاری با تحقیقات اعلام کردهاند و از سوی دیگر شایعه شده که بازرس کل وزارت خارجه که از منصوبین «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق است، قصد دارد تلاش پامپئو برای کارشکنی در تحقیقات را به کنگره گزارش دهد.
به نوشته روزنامه «واشنگتنپست»، «کورت وولکر» نماینده ترامپ در امور اوکراین که با رسانهای شدن اوکراینگیت، همین هفته گذشته استعفا داد، بر خلاف دستور پامپئو، قرار است روز پنجشنبه در کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان شهادت دهد. «ماری یووانوویچ» سفیر سابق آمریکا در اوکراین هم که چند ماه پیش به دلیل عدم همکاری با پرونده قضایی علیه بریسمان توسط شخص ترامپ برکنار شد، گفته با تحقیقات اوکراینگیت همکاری میکند.
بازرس کل وزارت خارجه آمریکا هم قرار است روز پنجشنبه برای آنچه «اشتراکگذاری برخی اسناد با کنگره» اعلام شده، در مجلس نمایندگان حضور پیدا کند. هنوز مشخص نیست این اسناد چیست، اما برخی منابع نوشتهاند که دستور دفتر پامپئو برای خودداری از همکاری با تحقیقات اوکراینگیت، به صورت مکتوب به کارکنان ابلاغ شده و بازرس کل هم قرار است این دستور مکتوب را در اختیار نمایندگان کنگره قرار دهد.
در واکنش به اقدامات پامپئو، سه نماینده ارشد مجلس نمایندگان در بیانیهای درباره تبعات این کار به وزیر خارجه هشدار دادهاند. «الیوت انگل» رئیس کمیته امور خارجی، «آدام شیف» رئیس کمیته منتخب اطلاعات و «الیجا کامینگز» رئیس کمیته نظارت و اصلاح، در بیانیه خود با اشاره به گزارشهای منتشرشده مبنی بر مشارکت پامپئو در تماس تلفنی ترامپ و زلنسکی، نوشتهاند: «در صورت صحت این گزارش، وزیر پامپئو اکنون در تحقیقات استیضاح مجلس نمایندگان یک شاهد به شمار میآید. او باید فورا از ارعاب شاهدان در وزارت خارجه با هدف محافظت از خود و رئیسجمهور، دست بردارد.»
این بیانیه میافزاید: «هر تلاشی برای ارعاب شاهدان - از جمله کارکنان وزارت خارجه - یا جلوگیری از صحبت آنها با کنگره، غیرقانونی است و تلاش برای ایجاد اختلال در روند تحقیقات استیضاح محسوب میشود. در پاسخ، کنگره میتواند از این ایجاد اختلال چنین نتیجهگیری کند که مدارک یا اظهاراتی که از ارائه آنها خودداری شده، میتواند حاوی اطلاعاتی باشد که شکوائیه فرد افشاگر را تایید کند.»
اشاره این بیانیه به شکوائیه افشاگر، گزارشی است که یک مأمور مخفی «سیا» (آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا) که ظاهرا در کاخ سفید فعال است، در مورد رفتارهای غیرقانونی ترامپ به مراجع بالادستی خود داده است. کل پرونده اوکراینگیت، از همین گزارش آغاز شد.
جنجالی که از یک تماس تلفنی شروع شد، حالا آنطور که روزنامه واشنگتنپست نوشته، به یک جدال تمامعیار میان قوه مجریه و قوه مقننه آمریکا بدل شده است. از یکسو ترامپ میگوید آدام شیف رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان به دلیل «اغراق» در اتهام رئیسجمهور باید بازداشت شود و از سوی دیگر «ماکسیم واترز» از اولین نمایندگانی که بحث استیضاح را مطرح کرد، نوشته است که ترامپ به دلیل سوء استفاده از اختیاراتش نه تنها استیضاح، بلکه باید زندانی شده و به سلول انفرادی منتقل شود.
این روند نه تنها آینده سیاسی ترامپ، بلکه حلقه اطرافیان وی از جمله پامپئو، «رودی جولیانی» وکیل شخصی وی، «مایک پنس» معاون رئیسجمهور و حتی «جان بولتون» مشاور امنیت ملی اخراجی/مستعفی کاخ سفید را هدف قرار داده است.
به نظر میرسد هریک از این افراد، نه برای حفاظت از ترامپ، بلکه دستکم برای جلوگیری از پایان عمر سیاسی خود به تحرک افتادهاند. از پامپئو که تلاش کرده وزارت خارجه را از روند تحقیقات حذف کند تا جولیانی که «جان سیل» دادستان پرونده «واترگیت» را به عنوان وکیل خود در پرونده اوکراینگیت استخدام کرده است. آنچه مسلم است، این است که این تازه ابتدای راه است و دموکراتها به سادگی از پروندهای که هر روز ابعاد تازهای از آن روشن میشود، عبور نخواهند کرد.