تحلیل «المیادین» و «رأی‌الیوم» از دور تازه تنش‌های تهران-واشنگتن

نبرد دریایی ایران و آمریکا؛ تلاطم امواج خلیج‌فارس به کارائیب رسید

کدخبر: ۳۳۸۹۹۰
اقتصادنیوز؛ نخستین تانکر از پنج تانکر حامل سوخت که از ایران عازم شده بودند، اواخر روز شنبه به آب‌های کشور ونزوئلا رسید. حال انتظار می‌رود تا بطور موقت کمبود سوخت در این کشور حوزه آمریکای جنوبی تسهیل شود، این درحالی است که هردو کشور از سوی دولت ترامپ مورد تحریم قرار دارند.حسن روحانی رییس جمهوری ایران روز شنبه (روز گذشته ) به آمریکا درمورد هرگونه مداخله به نفتکش‌های عازم شده ایران به سوی ونزوئلا هشدار داد.
نبرد دریایی ایران و آمریکا؛ تلاطم امواج خلیج‌فارس به کارائیب رسید

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب؛ اولین نفتکش ایرانی با نام Fortune توسط نیروی دریایی ونزوئلا از منطقه ویژه اقتصادی تا سواحل این کشور اسکورت شد. نفتکش فارست هم بی آنکه مزاحمتی برای آن ایجاد شود، وارد آبهای سرزمینی ونزوئلا شده است و تا ساعتی دیگر به مقصد نهایی اش می‌رسد.

المیادین: امواجِ «دریای کارائیب»، «خلیج فارس» را متلاطم می‌کند؟

نفتکش فورچون

شارل أبی نادر در المیادین نوشت:
 
با توجه به اینکه تهدید آمریکا در مورد حرکت کشتی های ایرانی در دریای کارائیب به سطحی جدی رسیده و نشانه هایی از عقب نشینی از آن دیده نمی شود، این تنش به کجا خواهد رسید؟ و آیا شاهد مقابله نظامی مستقیم بین دو طرف خواهیم بود؟

تنش میان ایران و آمریکا اوج گرفته است، به این دلیل که واشنگتن حرکت تجارت دریایی ایران به سمت ونزوئلا را تجاوز از تحریمها دانسته و تهدید به هدف گرفتن نفت کش های ایرانی کرده است. این در حالی است که تهران هم تهدید کرده است در صورتی که آمریکا متعرض کشتی های ایرانی شود، پاسخ محکمی به ان می دهد.

مشخص است که واشنگتن با این تهدید قصد دارد اهداف سیاسی و اقتصادی خود در مورد مانور مستمر در راستای مقابله با ایران را در پیش گرفته و به لحاظ سیاسی این کشور را وادار به تسلیم کند.

از آنجا که واشنگتن گمان می کند تهران توان مقابله با ظرفیتهای دریایی نظامی آن و امادگی برای هر نوع حادثه دراماتیک برای کشتی های خود در دریای کارائیب که به آمریکا نزدیکتر است را ندارد، ایران هم از دو موضع به این مساله نزدیک می شود، اول، از راه قانونی و اقدامات دیپلماتیک و رسانه ای، که بیانگر حمایت قانون بین المللی از حرکت انتقال کشتی های تجاری است و دوم، با پاسخ قاطع به تهدید آمریکا، مبنی بر اینکه هر اقدامی که لازم باشد را برای حمایت از منافع ملی و حق حاکمیت انجام می دهد.

با توجه به اینکه ایران تلاش می کند از راه قانونی برای جلوگیری از تعرض امریکا به کشتی های خود وارد شود، طبیعتا منتظر تصمیم سازمان ملل در خصوص این موضوع می ماند تا پس از آن، تصمیم دیگری اتخاذ کند.

و از آنجا که هیچ پوشش قانونی برای تحرک نظامی آمریکا علیه کشتی های ایرانی وجود ندارد و اقدامات قبلی آمریکا در مورد تحریمهای سرسختانه علیه ایران هم از مشروعیت بین المللی برخوردار نیست، در صورت اجرایی شدن تهدید واشنگتن در مورد حمله به کشتی های ایران در دریای کارائیب، ممکن است تهران به اجرای یک اقدام دریایی روی اورد، تا جایی که تبدیل به یک اقدام نظامی شود.

مادامی که منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز مرکز مانور ایران برای مقابله با فشارها و تجاوزهای غربی علیه آن است و به دلیل حرکت جهانی نفت و تجارت آن از این مسیر و با توجه به اینکه منطقه مذکور محل نفوذ و استقرار حساس و قدرتمند سپاه پاسداران است، به احتمال زیاد پاسخ ایران در این تنگه اتفاق می افتد.

بر همین اساس، در پاسخ به هدف گرفته شدن کشتی های تجاری ایران در کارائیب توسط آمریکا، عبور و مرور کشتی های تجاری آمریکا از این تنگه ممنوع می شود.

با افزایش مقابله و تنشها، اقدامات ایران در جلوگیری از عبور کشتی های نظامی آمریکا افزایش یافته و در ادامه، احتمالا جامعه بین الملل علیه ایران موضع گیری می کند، تا اینکه تنگه هرمز بسته می شود و عبور تمام کشتی ها از این تنگه ممنوع می شود. حتی ممکن است قایق هایی در مسیر تنگه هرمز قرار گرفته و برای تشدید ممنوعیت عبور و مرور کشتی ها، به روی آنها آتش افروزد.

این مانور ایران، دور از واقعیت نیست، بویژه در صورتی که کشتی های آن در دریای کارائیب مورد تعرض قرار گیرند. از انجا که در این صورت ایران هیچ راهی جز مقابله ندارد، تلاش می کند این مقابله را به تنگه هرمز محدود کند. اما در ادامه شراره این درگیری تمام منطقه را فرا می گیرد و راه را به روی تمام احتمالات می گشاید. در این صورت، دولت دونالد ترامپ، مسئول عواقب و وپیامدهای خطرناک و حساس این مقابله جهانی خواهد بود.

رای الیوم: اگر آمریکا در دریای کارائیب آتش را شعله‌ور کند، ایران در خلیج فارس پاسخ می‌دهد؟

تصاویری از دو غول نفتی ایران که با اسکورت به سواحل ونزوئلا رسیدند / فارست و فورچون

روزنامه فرامنطقه‌ای رأی‌الیوم نوشت:

ایران هم پیمانان خود را رها نمی کنند، خواه در سوریه باشند و خواه در آمریکای جنوبی. این کشور ممکن نیست ونزوئلایی را فراموش کند که علیه تحریمهای آمریکا ایستاد. علاوه بر اینکه هوگو چاوز، رئیس جمهور راحل ونزوئلا، در اوج اختلاف با آمریکا، به تهران سفر کرد.

چه بسا در روزهای آینده، شاهد درگیری جبهه جدیدی بین ایالات متحده و ایران باشیم، اما این بار نه در آبهای خلیج فارس، بلکه در آبهای دریای کارائیب.

 داستان زمانی شروع شد که مسئولان ایرانی تصمیم به ارسال 5 نفت کش بزرگ حامل بنزین را برای کمک به هم پیمان مستحکم خود، رئیس جمهور ونزوئلا، نیکولاس مادورو گرفتند، که کشورش از کمبود شدید این ماده ضروری به دلیل تحریمهای آمریکا و تعطیلی پالایشگاه «کاردون»، رنج می برد.

دولت دونالد ترامپ 4 جنگنده آمریکایی را به منطقه فرستاد، تا از دیگر جنگنده هایش پشتیبانی کنند و این مهم، هنگامی اتفاق افتاد که ترامپ از ممانعت از خالی شدن محموله بنزین نفت کش های ایرانی در بنادر ونزوئلا- ولو اینکه مجبور به استفاده از قدرت شود- خبر داد.

این نخستین بار نیست که ایران به کمک ونزوئلا می شتابد. اما در شرایط تنش فعلی در آبهای خلیج فارس، میان ایران و آمریکا و تهدیدات متقابلی که بین این دو وجود دارد، بعید نیست که رئیس جمهور آمریکا دست به یک حماقت نظامی جدید علیه نفت کش های ایرانی بزند.

در صورت وقوع مقابله در دریای کارائیب، در نزدیکی سواحل ونزوئلا، ایران احتمالا عمل انتقام جویانه اش، شامل حمله به صدها کشتی جنگی آمریکایی حاضر در منطقه خلیج فارس می شود. همین امر، تهدیدات آمریکا در مورد پاسخ قوی به نزدیک شدن قایقهای ایرانی به کشتی های آمریکایی در خلیج فارس را تفسیر می کند.

سپاه پاسداران در بیانیه ای تاکید کرده است که هر گونه تحرک ایالات متحده، از قبیل دزدی دریایی از محموله های سوختی که به سمت ونزوئلا در حرکت است، پیامدها و عواقبی خواهد داشت».

اما آیا ما در برابر تکرار حالت تنشی قرار داریم که با توقیف نفت کش ایرانی توسط نیروی دریایی بریتانیا، که در حال حرکت به سمت سوریه بود، به اوج خود رسید؟

بعید نمی دانیم که این صحنه بار دیگر تکرار شود، اما این بار در آبهای کارائیب. همانطور که در آن ماجرا، قایق های ایرانی نیز به سرعت در یک پاسخ انتقامی، نفت کش بریتانیا را در منطقه خلیج فارس توقیف کردند و تنها پس از آزادی نفت کش ایرانی، از نفت کش بریتانیایی رفع توقیف کردند. از این رو، در صورتی که نفت کش های آن در سواحل ونزوئلا مورد تجاوز آمریکا قرار گیرد، هرگز در توقیف کشتی های آمریکایی تردید نمی کند.

ایران هم پیمانان خود را رها نمی کنند، خواه در سوریه باشند و خواه در آمریکای جنوبی. این کشور ممکن نیست ونزوئلایی را فراموش کند که علیه تحریمهای آمریکا ایستاد. علاوه بر اینکه هوگو چاوز، رئیس جمهور راحل ونزوئلا، در اوج اختلاف با آمریکا، به تهران سفر کرد.

احتمالا تجاوز در آبهای کارائیب و مقابله نظامی در آبهای خلیج فارس در فاصله 5 هزار مایلی خواهد بود و در روزهای آینده بوقوع می پیوندد. مگر اینکه دونالد ترامپ از تصمیم خود عقب نشینی کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید