نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ 24فروردین

اتاق تهاتر ارز و کالا راه‌اندازی می‌شود

کدخبر: ۴۰۵۲۰۳
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات 22 فروردین در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:
اتاق تهاتر ارز و کالا راه‌اندازی می‌شود

به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

24 فروردین 1361؛ استفاده از روابط اقتصادی در جهت آرمان‌های انقلاب اسلامی

سفیران جمهوری اسلامی ایران در کشورهای هند، یوگسلاوی، یونان، ایتالیا و کاردار کشورمان در سریلانکا با آقای میر حسین موسوی، نخست‌وزیر دیدار و گفت‌و‌گو کردند.

در این ملاقات، آقای موسوی ضمن لزوم توجه نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به مسائل اقتصادی اظهار کرد: برخی از کشورها از مسائل اقتصادی به‌عنوان اهرم‌هایی برای برآوردن مقاصد سیاسی خود استفاده می‌کنند. ما باید از روابط اقتصادی در جهت آرمان‌های انقلاب اسلامی کنیم که نمونه آن بسط و توسعه روابط اقتصادی با کشورهای اسلامی به‌ویژه همسایگان می‌باشد.

در گذشته منافع اقتصادی که دیگر کشورها در داخل کشور ما داشتند، همیشه وسیله‌ای برای استثمار و استعمار ما بوده است. هنگامی که ما آگاهانه به مسائل اقتصادی نظر بیفکنیم، مشاهده خواهیم کرد که دریچه حرکت به سمت استقلال سیاسی شناختن و به کار بردن مسائل اقتصادی در مسائل سیاسی می‌باشد.بنابراین برادران نماینده باید با مسائل اقتصادی در خارج از کشور فعالانه برخورد نمایند.

تغییر خط تولید «کادیلاک» در ایران به «جیپ» و «لندرور»

روابط عمومی سازمان گسترش و نوسازی ایران اعلام کرد: با تلاش پیگیر کارکنان و برنامه‌ریزی مسوولان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در کارخانه پارس‌خودرو (جنرال موتورز سابق) خط تولید ماشین لوکس مانند «کادیلاک» به جیپ و لندرور که در این شرایط موردنیاز جامعه ما است، تغییر یافت و این خود نوعی پیروزی صنعتی برای جامعه ما محسوب می‌شود.

24 فروردین 1371؛ساخت مسکن در ارتفاع سیاست جدید شهرداری تهران

غلامحسین کرباسچی، شهردار تهران که به مسوولان 25 نماینده رسانه‌های گروهی جهان پاسخ می‌گفت، در مورد ا قدامات شهرداری تهران در طی مدت دو سال و سه ماه تصدی وی به‌عنوان شهردار گفت: بودجه سال جدید ]1371[ شهرداری تهران که بیست و و چند روز از آن سپری شده حدود 500 میلیارد ریال پیش‌بینی شده است.

وی با اشاره به طرح‌های دو سال آینده شهرداری در زمینه ساخت مسکن گفت: سیاست‌ ما برای احداث مسکن در تهران، جدا شدن از سیستم سنتی و درواقع ساخت مسکن‌هایی در ارتفاع و یا به‌عبارتی استفاده بهینه از زمین با برخورداری از تکنولوژی جدید ساخت‌و‌ساز شهری است.

وی در مورد رشوه‌‌خواری در شهرداری گفت: میزان این تخلفات که منشا در برقراری روابط اقتصادی نادرست دارد کمتر از گذشته است و در یک سال گذشته با مساله رشوه‌خواری در شهرداری برخوردار شده است و از زمانی که در سمت شهردار به کار مشغولم، به تعداد زیادی از پرونده‌های متخلفان رسیدگی شده است.

24 فروردین 1381؛ درآمد روزانه 2 میلیون دلار از فاز اول پارس‌جنوبی

 فاز اول میدان عظیم گازی پارس‌ جنوبی تا پایان سال‌جاری به بهره‌برداری می‌رسد.مهندس محمدعلی شکرخواه، مدیر فاز اول پارس جنوبی که به همراه مهندس بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان به کره جنوبی سفر کرده است، گفت: فاز اول در حال حاضر بیش از 83 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تاکنون 12 حلقه چاه‌های گازی آن حفاری شده و خط لوله صادرات مایعات گازی و گوی شناور و همچنین مخازن ذخیره آن تکمیل شده است. وی افزود: به‌زودی نصب خط لوله دریایی به طول 105 کیلومتر شروع می‌شود.

مهندس شکرخواه در پاسخ به علت تاخیر در بهره‌برداری از این پروژه مهم گفت: مشکلات پیمانکار به لحاظ نبود منابع مالی کافی و تجربه اجرایی و تاخیر در ارسال تجهیزات از علل بروز تاخیر در بهره‌بردازی فاز اول پارس‌ جنوبی است، اما به‌رغم این امر و با توجه به اینکه مراحل اجرایی فازهای 2 و 3 مشکلات مشابه ما را نداشتند، از آنها جلوتر هستیم. وی در پایان گفت: با بهره‌برداری از فاز اول میدان گازی پارس‌جنوبی روزانه 20 هزار بشکه مایعات گازی و 200 تن گوگرد برداشت می‌شود و درنتیجه با اجرای این فاز روزانه دو میلیون دلار درآمد نصیب کشور می‌شود.

24 فروردین 1391؛ احداث آزادراه جدید تهران – کرج نیازمند 100 میلیارد تومان سرمایه

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ظرفیت آزادراه تهران – کرج اشباع شده است، گفت: آزادراهی در کنار آزادراه فعلی ایجاد می‌شود که در صورت وجود سرمایه‌گذاری طی مدت یک سال به بهره‌برداری می‌رسد.

احمد صادقی، مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌و‌نقل کشور اظهار کرد: این دو طرح با مشارکت مردم و بخش خصوصی ساخته می شود؛ به‌طوری‌که 50 درصد آورده دولت و 50 درصد آورده بخش خصوصی است. البته پروژه‌هایی وجود دارد که آورده بخش خصوصی در آنها بیشتر است. وی درباره آزادراه تهران – کرج گفت: ظرفیت آزادراه تهران – کرج اشباع شده است و به‌دنبال ایجاد ظرفیت جدیدی در کنار آزادراه موجود هستیم.

وی با اشاره به اینکه آزادراه کناری پس از رسیدن به کرج دو شاخه می‌شود، گفت: یک شاخه وارد کرج شده و شاخه دیگر به هشتگرد می‌رسد. صادقی با بیان اینکه در حال مذاکره هستیم تا آزادسازی زمین را به استان البرز واگذار کنیم، گفت: در این راستا برای جذب سرمایه‌گذار فراخوان می‌دهیم. معاون وزیر راه و شهرسازی سرمایه لازم برای احداث این آزادراه را حدود صد میلیارد تومان تخمین زده و گفت: اولویت ما اجرای پروژه به روش BOT است.

اتاق تهاتر ارز و کالا راه‌اندازی می‌شود

به‌دنبال سیاست‌گذاری‌های جدید در مورد رفع ممنوعیت ورود کالاهای لوکس به کشور به‌منظور استفاده حداکثری از ارز حاصل از صادرات برای واردات، اتاق تهاتر ارز و کالا نیز راه‌اندازی خواهد شد تا از این طریق، تبادل ارز صادراتی با واردکنندگان با چالش کمتری انجام شود و همچنین امکان تهاتر ارز با کالا نیز فراهم آید. مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات به مباحث کارشناسی که در ماه‌های اخیر در اتاق بازرگانی مطرح شده اشاره می‌کند و می‌گوید: براساس کارشناسی‌هایی که انجام شده است، موضوع تهاتر ارز پذیرفته شده و به زودی اجرایی می‌شود.

به گفته کاظم دوست‌حسینی، سازوکار این امر نیز به این شکل است که با تشکیل اتاقی ارزهای موجود در خارج از کشور پس از تسویه داخلی به یک واردکننده یا مصرف‌کننده منتقل شود.

البته آن‌طور که سیاست‌گذاران کشور می‌گویند پیش‌شرط اجرای راهکار تهاتر ارز و کالا این است که مقامات کشورهای طرف تجاری در این مورد توافق کنند. آنچنان که چندی پیش نیز ایران و هند با هدف دور زدن تحریم‌های مالی آمریکا مکانیسمی را طراحی کردند که براساس آن 45 درصد پول نفت صادراتی ایران به هند به روپیه در بانک‌های هندی سپرده‌گذاری می‌شود و بهای کالاهای صادراتی هند به ایران از این حساب پرداخت می‌شود.

به گفته رئیس انجمن صادرکنندگان برنج هند، با راه‌اندازی مکانیسم پرداخت بهای کالاهای صادراتی هند به ایران با روپیه صادرات مستقیم برنج هندی به ایران پس از یک دهه از سر گرفته شد. بر این اساس بانک هندی یوسی‌او و بانک پارسیان مبادلات مالی مربوط به صادرات برنج هند به ایران را تسهیل می‌کنند.

عباس عراقچی، معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی در مورد مبادلات پایاپای و اینکه گفته شده برای مثال کشورهایی چون پاکستان در قبال صدور گندم به ایران، کود شیمیایی و آهن، دریافت کرده و به نوعی تهاتر کالا انجام می‌شود، گفت: در جریان تجارت خارجی کشور بر اصل تهاتر و مبادلات براساس ارزهای محلی تاکید شده است.

مصوبه برداشت از حساب بانک‌ها باطل شد

درحالی‌که مصوبه هیات دولت مبنی‌بر برداشت از حساب بانک‌ها توسط دیوان محاسبات تخلف محرز» اعلام شده، اطلاعات جدید نشان می‌دهد که این مصوبه توسط «هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین» که در مجلس فعالیت می‌کند «ابطال» شده و منتظر ابلاغ رئیس مجلس است.

به گفته خباز، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، مصوبه هیات دولت، واریز رقم یارانه نقدی اردیبهشت‌ماه به حساب مردم و استقراض این رقم از بانک مرکزی بوده؛ اما مسوولان بانک مرکزی با عنوان کردن این توجیه کرد «منبع دیگری برای تامین این پول وجود نداشته» دست به برداشت از حساب‌ بانک‌ها زده‌اند. گویا در این نشست، نماینده بانک مرکزی این‌گونه استدلال کرده که چون این کار، مصوبه هیات دولت بوده، بانک مرکزی موظف به اجرای آن بود.

خباز اضافه کرد: تاکنون 1700 میلیارد تومان از حساب بانک‌ها برداشت شده که طی رایزنی‌های انجام‌شده 1060 میلیارد تومان به حساب بانک عودت داده شد، اما 740 میلیارد تومان باقی مانده هنوز به بانک‌ها برگردانده نشده است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید