گزارش «اقتصادنیوز»‌ از بازار ارز

بازار ارز در انتظار اثر تغییرات ساختاری؛ میدان‌داری درهم و تتر ادامه دارد؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 24 آذر 1403

کدخبر: ۶۹۱۸۲۹
اقتصادنیوز: معامله‌گران معتقدند با آغاز به کار بازار توافقی، انتظار می‌رود روند قیمت‌ها در بازار ارز شفاف‌تر شود و نرخ‌ها به مکانیسم عرضه و تقاضا نزدیک‌تر شوند.
بازار ارز در انتظار اثر تغییرات ساختاری؛ میدان‌داری درهم و تتر ادامه دارد؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 24 آذر 1403
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز تهران هفته گذشته تحولات قابل توجهی را تجربه کرد و شاهد صعود قیمت‌ها بود و به گفته معامله‌گران «نزدیکی به پایان سال میلادی» و «افزایش تقاضای تسویه‌حساب واردکنندگان»، عامل اصلی رشد تقاضا برای ارز به ویژه در امارات بوده است. این تقاضای تجاری همراه با تحولات سیاسی مانند سقوط بشار اسد و افزایش ریسک‌های منطقه‌ای، فضایی سفته‌بازانه ایجاد کرد که به رشد قیمت‌ها دامن زد.

بازار رمزارزها نیز تأثیر مستقیمی بر جریان ارز داشت. نوسانات شدید بیت‌کوین و تتر، تقاضا در بازار داخلی را تقویت کرد و نقش قابل‌توجهی در رشد قیمت ارزهای داخلی ایفا کرد.

با این حال، قیمت دلار در بازار آزاد هفته را با رشد آغاز کرد، اما در ادامه با اصلاح مواجه شد. در بازار هرات، دلار ابتدا به سطوح بالای کانال معاملاتی خود صعود کرد اما در روزهای پایانی هفته، فشار فروش باعث عقب‌نشینی آن شد. در بازار تهران نیز دلار، علی‌رغم شروعی قدرتمند، در پایان هفته به کف کانال معاملاتی خود بازگشت.

درهم امارات که به عنوان یکی از شاخص‌های مهم بازار ارز شناخته می‌شود، همسو با دلار حرکت کرد. این ارز هفته را با افزایش قیمت آغاز کرد و به 20 هزار و 200 تومان رسید، اما در ادامه با کاهش تدریجی به 20 هزار و 20 تومان عقب‌نشینی کرد.

از سوی دیگر، در بازار رسمی، دلار و یورو در روز پنج‌شنبه کاهش قیمت را تجربه کردند. دلار مرکز مبادله به 55 هزار و 964 تومان و دلار نیما به 54 هزار و 440 تومان کاهش یافت. یورو نیز در بازار رسمی به 58 هزار و 809 تومان رسید. درهم امارات نیز در بازار رسمی با کاهش، به 15 هزار و 238 تومان معامله شد.

براساس بررسی اقتصادنیوز، دلار نیما با ثبت رشد 3 درصدی، یکی از بهترین بازدهی‌ها را در میان بازارها داشت و کانال‌های افزایشی را با سرعت طی کرد. این رشد به ویژه با تغییرات ساختاری مانند جایگزینی نرخ نیما با بازار توافقی تقویت شد. درهم امارات با نوسانات مثبت و افزایش تقاضای تسویه تجاری، در بازار آزاد پیشتاز شد. این ارز در طول هفته تأثیر بالایی بر روند بازار گذاشت و به عنوان یکی از لیدرهای اصلی بازار ارز شناخته شد.

بازار رمزارزها نیز شاهد نوسانات قابل توجه بیت‌کوین در هفته گذشته بود. قیمت بیت‌کوین ابتدا روی سطح 100 هزار دلار معامله شد و در ادامه با رشدی قابل توجه به 101 هزار و 400 دلار رسید. با این حال، روند نزولی این رمزارز آغاز شد و به کانال 99 هزار دلار بازگشت. سپس بار دیگر افزایشی شد و تا 101 هزار و 720 دلار صعود کرد. ارزش بیت کوین در زمان نگارش این گزارش، در سطح ۱۰۱ هزار و 330 دلار در حال معامله بود.

قیمت تتر نیز در طول روز بین نیمه اول کانال 73 هزار تومان و 74 هزار و 100 تومان نوسان داشت، در زمان نگارش این گزارش، تتر در سطح 73  هزار و 933 تومان معامله می‌شد.

​تحلیلگران تکنیکال مرز حمایتی بیت‌کوین را در سطح 100 هزار دلار تعیین کرده‌اند. در صورتی که این حمایت حفظ شود، احتمال صعود به مقاومت 102 هزار دلار وجود دارد. در صورت شکست این مقاومت، هدف بعدی بیت‌کوین سطح 104 هزار دلار خواهد بود. اما اگر بیت‌کوین حمایت 100 هزار دلار را از دست بدهد، افت قیمت به کانال 98  هزار دلار محتمل است.

در همین راستا تکنیکالیست‌های بازار رمزارز برای تتر، مرز حمایتی 73 هزار تومان اهمیت ویژه‌ای دارد. حفظ این سطح می‌تواند قیمت را به سمت مقاومت 74 هزار و 500 تومان سوق دهد. عبور از این مقاومت، مسیر صعودی جدیدی به سمت 75 هزار تومان باز خواهد کرد. از سوی دیگر، اگر تتر به زیر 73 هزار تومان سقوط کند، احتمال افت قیمت به کانال 72 هزار تومان افزایش می‌یابد.

به گزارش اقتصادنیوز، هفته گذشته همچنین بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که بازار ارز تجاری کشور راه‌اندازی شده و سامانه‌های مورد نیاز برای این منظور طراحی و فعال شده‌اند. در این بازار، گروه‌های مختلف صادرکنندگان و واردکنندگان با همکاری اتاق بازرگانی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت معاملات خود را آغاز کرده‌اند. بر اساس بخشنامه‌ای که در 26 آبان 1403 صادر شده، صادرکنندگان باید تا 26 آذر 1403 ارز حاصل از صادرات خود را از طریق بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند. همچنین از اول بهمن 1403 ، صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، فولادی، نفتی و سایر محصولات مشابه موظفند ارز خود را از طریق بانک‌های عامل به بازار ارز تجاری منتقل کنند. واردکنندگان نیز که تخصیص ارز معتبر از مرکز مبادله ارز و طلا دارند، از همین تاریخ باید ارز مورد نیاز خود را از این بازار خریداری کنند.

از سوی دیگر، سامانه نیما نیز از تاریخ 24 آذر 1403 تغییرات مهمی را تجربه کرد. معاملات در این سامانه از این تاریخ به بعد بر اساس نرخ‌های توافقی انجام خواهد شد. این اقدام که جایگزینی برای دلار نیما به شمار می‌رود، با هدف شفاف‌سازی بیشتر و نزدیک‌تر کردن نرخ‌ها به مکانیسم واقعی عرضه و تقاضا اجرا شده است.

علاوه بر این، رئیس سازمان بورس اعلام کرد که به زودی صندوق‌های رمزارزی در بورس عرضه خواهند شد. این اقدام می‌تواند جریان جدیدی از نقدینگی را به سمت بازار رمزارزها هدایت کرده و تقاضای داخلی برای این دارایی‌ها را افزایش دهد. مجموع این تحولات نشان‌دهنده گامی مهم به سمت اصلاح ساختار بازار ارز است، اما چالش‌های موجود همچنان نقش مهمی در تعیین روند قیمتی در این بازار دارند.

با آغاز به کار بازار توافقی، انتظار می‌رود روند قیمت‌ها در بازار ارز شفاف‌تر شود و نرخ‌ها به مکانیسم عرضه و تقاضا نزدیک‌تر شوند. تقاضای تجاری برای درهم همچنان عاملی کلیدی در نوسانات بازار خواهد بود.

با این همه، براساس پیگیری اقتصادنیوز، تحلیلگران تکنیکال مرز حمایتی درهم را 20 هزار تومان تعیین کرده‌اند. در صورت تثبیت بالای این سطح، احتمال رشد قیمت تا مقاومت 20 هزار و 400 تومان وجود دارد. عبور از این مقاومت می‌تواند درهم را به سمت 20 هزار و 700 تومان سوق دهد. از سوی دیگر، شکست حمایت 20 هزار تومان ممکن است قیمت را به کانال 19 هزار و 800 تومان برساند.

بازار ارز در هفته آینده همچنان تحت تأثیر تقاضای پایان سال و نوسانات دلار جهانی قرار خواهد داشت. انتظار می‌رود آغاز به کار بازار توافقی تغییراتی در روند قیمت‌ها ایجاد کند. در بازار رمزارزها، نوسانات بیت‌کوین و تتر ادامه خواهد داشت و تقاضای داخلی همچنان محرک اصلی این بازار خواهد بود. در مجموع، بازارها در هفته پیش‌رو به دلیل تغییرات ساختاری و تحولات سیاسی جهانی، نوسانات بیشتری را تجربه خواهند کرد.​

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۱۹ دی

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید