هشدار مهم درباره زعفران ایران/ صادرات هر کیلو زعفران چند؟
به گزارش اقتصادنیوز، طلای سرخ ایران همانطور که از نامش برمیآید حداقل 60 میلیون و حداکثر 100 میلیون تومان در بازار قیمت میخورد. هماکنون وضعیت عرضه و تقاضای این محصول به حالت نرمال رسیده اما از آنجاییکه در روزهای پایانی سال میلادی به سر میبریم، تقاضا برای آن پایین آمده است. از سوی دیگر، کشورهای اروپایی نیز پا در این عرصه گذاشته و میدان را برای تولیدکنندگان ایرانی تنگ کردهاند. بنابراین یکی از خواستههای اصلی فعالان این بخش، در اختیار گرفتن ارز حاصل از صادرات زعفران است تا این بخش را تقویت کنند. برای جویا شدن از وضعیت کنونی بازار به سراغ علی حسینی، عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران رفتیم.
عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران درباره وضعیت عرضه و تقاضا در بازار زعفران به اقتصادنیوز، گفت: کاهش تولید در سال 1402، بازار را از زعفران خالی کرد، اما در سال جاری محصولات بیشتری تولید شد و خلا قبلی را جبران کرد. تقریبا میتوان گفت یک تعادل نسبی در بازار ایجاد شده و الان وضعیت عرضه و تقاضا به حالت نرمال درآمده است.
حسینی افزود: البته الان در روزهای پایانی سال میلادی هستیم و بازارهای هدف ما تا یک مدتی تعطیل هستند، بنابراین فعلا تقاضای خرید چندانی متصور نیستیم، ولی آنچه مورد انتظار است این است که بعد از تعطیلات سال نو، تقاضا برای زعفران ایرانی افزایش پیدا کند.
سرمایهگذاری کشورهای بزرگ در بخش زعفران
عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه ایران تولیدکننده بزرگ زعفران در دنیاست، با این وجود شاهد هستیم بسیاری از کشورها به سمت تولید زعفران رفتهاند، گفت: حتی بعضی از کشورهای مطرح در سرزمین همسایگان ما در حال سرمایهگذاری هستند. برای مثال، یکسری از کشورهای اروپایی در آسیای میانه که شرایط اقلیم آنها تقریا مشابه ایران است و نیروی کار ارزان و مناسبی دارند، برای تولید زعفران سرمایهگذاری میکنند که میتوان آن را یک هشدار قلمداد کرد و برنامهریزی منظم و منسجم را میطلبد.
حسینی با برشمردن این کشورها، اظهار کرد: ایتالیا در ازبکستان در حوزه تولید زعفران سرمایهگذاری کرده است. آذربایجان، ترکیه، بلغارستان، سوریه، مصر، هلند، هند و چین از دیگر کشورهایی هستند که در این بخش فعالیت میکنند. هماکنون شاید حدود 20 کشور تولیدکننده زعفران هستند که بهتدریج در حال مطرح شدن هستند.
وی درباره راهکار حفظ بازار زعفران تاکید کرد: از آنجاییکه اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی ما به محصولاتی مثل زغفران که نیاز آبی کمتری دارند و میتوانند درآمد کشاورزان را به میزان قابل قبولی افزایش دهند، نمیتوان این حوزه را رها کرد تا صرفا براساس عرضه و تقاضا پیش برود. بنابراین ما باید روی صنایع تبدیلی و فرآوردههای جانبی و همچنین دوری از خامفروشی تمرکز کنیم تا هم به ارزش واقعی دست پیدا کنیم و هم آینده ما در ارتباط با زعفران به خطر نیفتد.
قیمت زعفران چقدر است؟
عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران درباره قیمت طلای سرخ به اقتصادنیوز، اظهار کرد: «زعفران دسته» که ارزانترین است کیلویی حدود 62 میلیون تومان و زعفران اعلا هم حدود 90 تا 90 میلیون و 500 هزار تومان در بورس کالا قیمت میخورد.
صادرات هر کیلو زعفران چقدر ارزآوری دارد؟
حسینی به ارزآوری زعفران نیز اشاره داشت و در این باره گفت: طبق تعرفه گمرکی هر کیلو زعفران 1000 تا 1300 دلار آورده ارزی دارد، ولی ما نباید به این میزان قناعت کنیم. ارزش واقعی زعفران ایرانی چندین برابر این رقم است. برای رسیدن به ارزش واقعی این محصول باید روی کیفیت، بستهبندی و عرضه کار کنیم تا فاصله پر شود.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که یک مقام مسئول به اختلاف 38 میلیون تومانی صادرات زعفران از طریق مسیرهای رسمی با قاچاق اشاره کرده، آیا این رقم مورد تایید شماست یا خیر؛ گفت: خیر؛ این موضوع به تفاوت نرخ ارز بستگی دارد. دولت ارز را به بهای بازار آزاد میخرد اما قاچاقچی ارزش واقعی بازار در اختیارش قرار دهد. فکر میکنم در حال حاضر با شرایطی که دولت در بخش خریدوفروش ارز ایجاد کرده، این خلا پر شود.
عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران در پایان به خواسته اصلی فعالان این حوزه اشاره کرد و در این باره اظهار کرد: بازار رعفران را نمیتوان با روشهای دستوری مدیریت کرد. آنچه صادرکننده انتظار دارد این است که ارز حاصل از صادرات در اختیار خودش قرار بگیرد تا مدیریت کند.