آژیر هشدار کرونا در ایران در مقایسه با 5 کشور دنیا
به گزارش اقتصادنیوز، شیوع و مرگبار بودن کرونا در ایران طی روزهای اخیر به مانند برخی دیگر از کشور های جهان با جهش و تغییرات خطرناکی همراه بوده است.
گزارشهای کرونایی در چند کشور دنیا از جمله آمریکا، فرانسه و ایتالیا به رشد چند برابری فوتی ها و مبتلایان به کرونا اشاره داشته است. اما این رشد در ایران با دیگر کشورهای شفاف در حوزه آمارهای کرونایی که دچار تغییرات جدی بوده اند چه شباهت ها و تفاوتهایی را دارد؟
تغییر خطرناک آمارهای کرونا در کشورهای دنیا
با شروع پاییز آمار برخی کشور های دنیا به مانند ایران دستخوش تغییرات جدی کرونایی شد و روند ابتلا از یک سو و فوتی ها از سوی دیگر جهش پیدا کرد. روندی که ادامه یافت و در آبان ماه نه تنها متوقف نشد که حتی اوج نیز گرفته است.
آمار مبتلایان کرونایی در 19 آبان پس از چند جهش هزار تایی روزانه در نهایت به 10 هزار نفر رسیده است. این اتفاق در شرایطی رخ داده است که آمار فوتی های کرونایی نیز به موازات آمار مبتلایان از کمتر از 200 نفر در مهر ماه به بیش از 450 نفر در نیمه پاییز رسیده است. آماری که حکایت از آن دارد که در هر بخش رشد بیش از صد در صد را شاهد بوده ایم.
در شرایطی که شنیده ها اشاره به آن دارد که روند ابتلا و فوتی کرونایی هنوز روبه رشد است آمار ها و ارقام کرونایی چه تخمین هایی را از بیماری کرونا در آینده ای نزدیک در ایران داشته و مقایسه این آمار با آمار های جهانی چه نکاتی را در برخواهد داشت؟
ابتلای جهان و ابتلای ایران
در مقایسه آمار مبتلایان در 50 روز اخیر مشاهده می شود که آمریکا وضعیتی خطرناکتر از سایر کشور ها را داشته است. آمار مبتلایان روزانه در همین اواخر به 123هزار نفر رسید که آماری نگران کننده به حساب می آید.
در همین راستا مقایسه داده های آماری ایران با 5 کشور دیگری که آمار های شفاف دارند نتایجی جالب را نشان می دهند.
آمارهای کرونایی در آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، و ایتالیا در این مقایسه مورد استفاده قرار گرفته اند. این کشورهابه گفته سایت سنجش آمار کرونای جهانی یا بیشترین ابتلای روزانه را در همین اواخر داشته اند یا مبتلایان تجمعی آنها سبب شده که درصدر مبتلایان کرونایی قرار بگیرند.
مقایسه میزان ابتلا در این کشور ها با میزان ابتلا در ایران نشان می دهد که نوسانات کشور آمریکا در حد بسیار بالایی قرار دارد. زمانی که از هر کدام از نمودار های ابتلای کشورهای مذکور خطی را به عنوان خط میانگین روند مبتلایان آنها عبور میدهیم مشاهده می شود که شیب ایران در بین کشورهای دیگر کمترین است. در همین راستا شیب داده های کشور آمریکا در بین این کشور ها در بالاترین میزان قرار دارد.
از سوی دیگر، فرق اساسی که در مقایسه داده های کشور ایران و دیگر کشورهای مورد بررسی، دیده می شود آن است که داده های کشور ایران دارای انحراف معیاری به مراتب کمتر از انحراف معیار داده های بقیه کشورهاست. به این معنا که نوسانات و دامنه نوسانات ایران بسیار کمتر بوده است. این کم بودن نوسانات هشدار افزایشی از ابتلا را در روزهای آینده می دهد که می تواند بسیار خطرناکتر از آنچه اکنون مشاهده میشود باشد.
کم بودن شیب ایران به نسبت دیگر کشور های وخیم دنیا از لحاظ کرونا نشاندهنده آن نیست که ایران در وضعیت خوبی به سر می برد. بلکه حجم ابتلای جهانی کرونا در روز های اخیر خیز جدیدی را بر داشته و کمتر بودن نوسانات در ایران نشان از آن دارد که شیب مبتلایان روزانه در حال افزایش خواهد بود.
فوتی جهان و فوتی ایران
در مقایسه دیگری میتوان داده های فوتی های همان کشورها را با فوتی های ایران به چالش کشید. در بررسی فوتیها بین ایران و سایرین مشاهده میشود که در این زمینه اوضاع خطرناکتر است. چرا که شیب خط عبوری از فوتی های کرونایی در ایران از شیب آمریکا و.. بیشتر بوده و واریانس فوتی های ایران نیز کمتر از واریانس داده های دیگر کشورها محاسبه میشود. نوسانات با طول موجهای بسیار زیاد برای آمریکا و دیگر کشورها نشان از آن دارد که این بخش از آمارهای کرونایی در سایر نقاط دنیا سعی در کنترل شدن دارد.
این عبارات یعنی اینکه وضعیت فوتی ها در ایران وخیم تر از ابتلا است. میزان فوتی های ایران هر روز در حال رکورد زنی است و این تازه در شرایطی است که آمار فوتی های کرونایی ایران به گفته مسئولان ستاد مبارزه با بیماری کرونا حد اقل دوبرابر این میزان باشد.
هدف از این بررسی مشاهده میزان خطرناکی وضعیت کرونا در ایران در مقایسه با دیگر کشور ها بوده است. مشاهدات نشان می دهد که کمیت نوسانات که شاخصه مهم آن محاسبه واریانس بوده و شیب خط میانگین گذرنده از آمار های کرونایی ایران وضعیت آینده کرونایی در ایران را به ویژه در زمینه فوتی ها هشدارآمیز به تصویر می کشد.