چرا ترکیه کالای ایرانی نمیخرد؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا ،جلال ابراهیمی اظهار کرد: آخرین آمارهایی که از سوی گمرک و سازمان توسعه تجارت از سال گذشته منتشر شده نشان میدهد که میزان صادرات ایران تحت تاثیر شیوع کرونا کاهش یافته اما همچنان تعدادی از شرکای اصلی تجاری در ایران باقی ماندهاند. با این وجود جایگاه ترکیه نسبت به قبل نزول کرده و صادرات ایران به این کشور کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه میزان صادرات ایران نسبت ظرفیت و جمعیت ترکیه بسیار پایین است، گفت: ترکیه تنها یک چهارم چین از ایران کالا وارد کرده و میزان وارداتش حتی از عراق که جمعیت کمتری دارد نیز بسیار پایینتر بوده است. این نشان دهنده آن است که ما نتوانستهایم به درستی از ظرفیتهای موجود استفاده کرده و راه ورود کالاهای خود به ترکیه را هموار کنیم.
رییس خانه اقتصاد ایران و ترکیه ادامه داد: بخشی از این عدم استفاده از ظرفیت ها به تحریم باز میگردد. ما به دلیل محدودیتهای مالی در توسعه زیرساختهای مرزی، حمل و نقل و کانتینرهای یخچالدار محدودیت داشتیم و همین موضوع جابجایی کالا میان دو کشور را دشوار کرد.
به گفته ابراهیمی، با افزایش تحریمها، صادرات نفتی و محصولات نفتی به ترکیه نیز به شدت کاهش یافته اما با این وجود ظرفیت تجارت ۳۰ میلیارد دلاری میان دو کشور وجود دارد که اگر به درستی فعال شود، میتواند بخش مهمی از محدودیتها را برطرف کند. در واقع کاهش واردات ترکیه از ایران به دلیل فراهم نبودن زیرساختهای لازم و محدودیتهایی است که با آن روبه رو شدهایم.
رییس خانه اقتصاد ایران و ترکیه با بیان اینکه راه برون رفت از شرایط فعلی، استفاده از رایزنیهای اقتصادی است، گفت: ما امروز اتاق بازرگانی و اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه را داریم. از سوی دیگر تعداد زیادی از تجار ایرانی در طول سال به دلایل مختلف به ترکیه سفر میکنند که این افراد بهترین رایزن برای افزایش همکاریهای اقتصادی هستند. اگر این رایزنی ها همزمان با بهبود زیرساختهای حمل و نقل و تسهیلات برای صادرات اجرایی شود، به راحتی هدف افزایش تجارت میان دو کشور محقق میشود.
بر اساس آمار ۱۱ ماهه تجارت ایران در سال ۱۳۹۹، چین، عراق، امارات متحده عربی و ترکیه اصلیترین واردکنندگان کالا از ایران بودهاند.
ترکیه در ماههای گذشته میزان واردات خود از ایران را به شدت کاهش داده است.