خودروسازان چقدر برنامه تولید عقب هستند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، بررسی مهمترین برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۰ حاکی از برنامهریزی برای تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه انواع خودروی سواری و وانت است. همچنین در زمینه اتوبوس، مینیبوس و ون نیز برای تولید 8 هزار و 968 دستگاه از این خودروها برنامهریزی شده است. به این ترتیب به طور متوسط در هر ماه باید بیش از 100 هزار دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شود. این در حالی است که خودروسازان هرچند فروردین امسال با رشد تولید نسبت به فروردین 99 روبرو بودند اما نسبت به هدف گذاری انجام شده عقب هستند.
بررسی وضعیت تولید خودرو در کشور نشان می دهد تولید انواع خودرو طی نخستین ماه امسال با رشد 144.3 درصدی نسبت به فروردین 99 به 60 هزار و 971 دستگاه رسید. در فروردین سال گذشته تولید انواع خودرو در کشور معادل 24 هزار و 958 دستگاه بود که 23 هزار و 300 دستگاه از آن به تولید سواری اختصاص داشت.
در فروردین امسال 56 هزار و 424 دستگاه سواری در کشور تولید شد که نسبت به فروردین سال قبل 142.2 درصد رشد داشته است. در فروردین 1400، تولید وانت معادل 4157 دستگاه بود که نسبت به فروردین 99 با رشد 104.3 درصدی همراه شده است. در مورد تولید مینیبوس و میدلباس هم باید به رقم 44 دستگاه طی فروردین امسال اشاره کنیم که نسبت به فروردین سال قبل 30 دستگاه رشد داشته است.
با وجود افزایش تولید انواع خودرو طی فروردین امسال، تولید اتوبوس روندی کاهشی داشته و از 49 دستگاه در فروردین سال گذشته به 43 دستگاه در فروردین 1400 رسیده که افت 12.2 درصدی را تجربه کرده است. در عین حال، تولید کامیونت، کامیون و کشنده از 18 دستگاه در فروردین سال قبل به 296 دستگاه در فروردین امسال رسیده است.
* وضعیت تولید ایران خودرو
طی فروردین امسال تولید انواع خودرو توسط گروه صنعتی ایران خودرو به 29 هزار و 243 دستگاه رسید که در مقایسه با فروردین سال قبل 93.2 درصد رشد داشته است. در این مدت تولید سواری در گروه ایران خودرو با رشد 93.9 درصدی نسبت به فروردین 99 به 28 هزار و 990 دستگاه رسید.
* شرایط تولید در سایپا
طی فروردین 1400 گروه صنعتی سایپا 28 هزار و 998 دستگاه انواع خودرو تولید کرد که در مقایسه با فررودین سال قبل 218 دستگاه رشد داشته است. تولید انواع سواری توسط سایپا در فروردین امسال 25 هزار و 546 دستگاه بود که نسبت به رقم 7899 دستگاه در فروردین 99 رشد 223.4 درصدی را داشته است.
* وعده وزیر صنعت محقق نشد
بررسی صورتهای مالی خودروسازان بزرگ کشور مربوط به اسفند ۹۹ نشان می دهد خودروسازان سال گذشته با تولید ۹۰۰ هزار و ۷۱۴ دستگاه خودرو (شامل محصولات سواری و وانت) به کار خود پایان دادند.
هرچند این میزان تولید در مقایسه با سال ۹۸ رشد بیش از ۴ درصدی داشت اما خودروسازان باز هم از برنامهریزی وزارت صنعت عقب ماندند چرا که سیاستگذار خودرو، تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو را در سال ۹۹ برای خودروسازان بزرگ کشور پیشبینی کرده بود.
این در حالی است که وزیر صنعت آذر 99 گفته بود: تا پایان سال بیش از ۵۰ درصد در حوزه خودرو کشور افزایش تولید خواهیم داشت که با این افزایش تولید قیمتها نیز در بازار متعادل خواهد شد.
آمار منتشر شده از وضعیت تولید خودرو نشان داد که صنعت خودروی ایران در دی ماه 99 افت تولید ۴.۷ درصدی را پشت سر گذاشته است. همچنین تولید انواع خودرو توسط گروه صنعتی ایران خودرو و گروه صنعتی سایپا طی بهمن 99 با افت همراه شد به طوری که تولیدات ایران خودرو 1.5 درصد و تولیدات سایپا 2.8 درصد کمتر از بهمن 98 بوده است.
هرچند در اسفند99 تولید خودرو با رشد 21 درصدی همراه بود اما در نهایت وعده رزم حسینی برای افزایش 50 درصدی تولید خودرو تا پایان سال 99 عملیاتی نشد.
خودروسازان و مدیران وزارت صنعت همواره وعده هایی را برای رشد تولید خودرو و متعادل شدن قیمت ها در بازار داده اند اما این وعده ها محقق نشده اند.
برخی مخاطبان سامانه «فارس من» با ثبت سوژه ای با عنوان «خصوصی سازی تولید خودرو و جلوگیری از انحصارطلبی» خواستار اصلاح مدیریت شرکت های خودروساز شدند.