گزارش «اقتصادنیوز» از بازار ارز

بازار ارز در پیچ و خم تحولات سیاسی/ نوسان سینوسی قیمت دلار و درهم؛ شرط مهم کاهش قیمت چیست؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 19 فروردین 1404

کدخبر: ۷۱۳۱۸۷
اقتصادنیوز: معامله‌گران بازار ارز معتقدند افزایش شکاف میان نرخ دلار آزاد و دلار نیما، به همراه رشد قیمت درهم و تتر، بازار را به نقطه‌ای حساس رسانده است؛ نقطه‌ای که این پرسش کلیدی مطرح می‌شود؛ آیا سیاست‌های ارزی دولت قادر به کاهش این شکاف خواهد بود یا همچنان باید شاهد صعود دلار و رانت دلاری باشیم؟ اقتصادنیوز در این گزارش پاسخ خواهد داد.
بازار ارز در پیچ و خم تحولات سیاسی/ نوسان سینوسی قیمت دلار و درهم؛ شرط مهم کاهش قیمت چیست؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 19 فروردین 1404
عکس: اقتصادنیوز/ دانیال شایگان

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز در حالی معاملات امروز را آغاز می‌کند که روز گذشته شاهد نوسانات قابل‌توجهی در قیمت دلار بود؛ روندی که به‌دلیل تحولات سیاسی و اقتصادی اخیر، تحلیلگران را به ارائه پیش‌بینی‌های متفاوتی از مسیر آینده این بازار واداشته است. در این میان، افزایش تقاضای دلار، رشد قیمت درهم و اختلاف چشمگیر میان نرخ دلار بازار آزاد و دلار نیما، از جمله مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در بازار ارز محسوب می‌شوند.

با این حال، روز دوشنبه قیمت دلار تهران معاملات را بدون تغییر نسبت به روز قبل در میانه کانال چهارم از کریدور دهم آغاز کرد و پس از نوسان مثبت به کانال بالاتر صعود کرد و تا پله ششم کانال پنجم کریدور دهم پیش رفت. دلار سپس با نوسان منفی مواجه شد و به پله اول همین کانال بازگشت و در لحظه نگارش این گزارش، در پله دوم این کانال در حال معامله بود.

دلار هرات روز دوشنبه معاملات را با نوسان مثبت 800 تومانی در میانه کانال پنجم کریدور دهم آغاز کرد. ابتدا با نوسان منفی به کانال قبل بازگشت و تا میانه کانال چهارم کاهش یافت. سپس با نوسان مثبت دوباره به کانال پنجم بازگشت و تا پله دوم پیش رفت. دلار هرات در لحظه نگارش این گزارش، در کف این کانال معامله می‌شود.

درهم امارات روز دوشنبه را با گپ مثبت 300 تومانی در سطح 28 هزار و 700 تومان استارت زد و در ابتدا بین این محدوده و 28 هزار و 800 تومان در نوسان بود و سپس با نوسان مثبت به کانال بالاتر صعود کرد و در سطح 29 هزار تومان معامله شد. در نهایت، درهم امارات 29 هزار و 100 تومان قیمت‌گذاری شد.

از سوی دیگر، بازار ارز رسمی روز دوشنبه شاهد افزایش قیمت دلار و یورو بود. براساس اعلام مرکز مبادله ایران، قیمت دلار رسمی به 70 هزار و 764 تومان رسید و نرخ حواله‌ای آن با افزایش به 68 هزار و 836 تومان رسید. همچنین قیمت یورو رسمی با نوسان مثبت به 77 هزار و 532 تومان معامله شد و نرخ حواله یورو به 75 هزار و 421 تومان افزایش یافت. درهم امارات در بازار رسمی به قیمت 19 هزار و 268 تومان معامله و حواله آن 18 هزار و 743 تومان قیمت‌گذاری شد.

به گزارش اقتصادنیوز، در بازار رمزارزها هم طی 24 ساعت گذشته، نوسانات قابل‌توجهی به ثبت رسیده است؛ بیت کوین که شب گذشته پس از تثبیت در کانال 79 هزار دلار به دلیل افزایش تقاضا و ورود نقدینگی تازه توانست وارد کانال 80 هزار دلار شود و تا سطح 80 هزار و 815 دلار بالا رود، با اصلاحات طبیعی بازار و فشار فروش به محدوده 80 هزار و 135 دلار کاهش یافت و در لحظه نگارش این گزارش در همین سطح معامله شد.

تکنیکالیست‌ها معتقدند محدوده حمایتی اصلی بیت کوین ابتدا در ناحیه 79 هزار دلار قرار دارد که در صورت شکست این سطح، احتمال حرکت قیمت به سمت 78 هزار و 200 دلار و حتی 77 هزار دلار افزایش خواهد یافت؛ در مقابل، عبور از محدوده مقاومتی 81 هزار دلار می‌تواند قیمت را به سمت سطوح بالاتر مانند 82 هزار و 500 دلار و سپس 83 هزار و 800 دلار هدایت کند.

تحلیل‌گران افزایش تقاضای مؤسسات مالی بزرگ، تحلیل‌های فنی مثبت پس از عبور از سطح 80 هزار دلار و همچنین کاهش اطمینان به بازارهای سنتی همچون بورس و دلار را به‌عنوان دلایل اصلی تقویت قیمت بیت کوین ذکر کرده‌اند و پیش‌بینی می‌کنند که در صورت تثبیت قیمت بالای 80 هزار و 500 دلار، بیت کوین می‌تواند به سطوح 82 هزار و 500 دلار و سپس 83 هزار و 800 دلار دست یابد؛ اما شکست سطح حمایتی 79 هزار دلار، احتمالاً بازار را به سمت اصلاح بیشتر و کاهش قیمت تا محدوده‌های 78 هزار و 200 دلار و 77 هزار دلار سوق خواهد داد.

از سوی دیگر، قیمت تتر به‌عنوان استیبل‌کوین اصلی بازار که به دلیل پیوندش با دلار آمریکا همواره مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار دارد، در 24 ساعت گذشته بین محدوده 98 هزار و 260 تومان و 106 هزار و 400 تومان نوسان داشت و در لحظه نگارش این گزارش، با قیمت 101 هزار و 980 تومان در حال معامله بود.

براساس تحلیل تکنیکالیست‌ها، محدوده حمایتی تتر در سطح 100 هزار تومان قرار دارد که به‌عنوان یک سطح روانی و حمایتی مهم شناخته می‌شود و در صورت شکست این سطح، احتمال کاهش قیمت به محدوده 98 هزار تومان و سپس 95 هزار تومان افزایش خواهد یافت؛ در مقابل، مقاومت اول تتر در محدوده 104 هزار تومان قرار دارد و عبور از آن می‌تواند قیمت را به سطح 106 هزار و 400 تومان و حتی 108 هزار تومان برساند.

تحلیل‌گران بازار افزایش تقاضا برای خرید بیت کوین و سایر رمزارزها، رشد قیمت دلار در بازار آزاد ایران و همچنین شرایط سیاسی و اقتصادی ایران و جهان را به‌عنوان دلایل اصلی نوسانات تتر عنوان کرده‌اند و معتقدند که در صورت عبور قیمت تتر از محدوده مقاومتی 104 هزار تومان و تثبیت بالای آن، امکان افزایش قیمت به 106 هزار و 400 تومان و سپس 108 هزار تومان وجود دارد؛ اما در صورت شکست سطح حمایتی 100 هزار تومان، احتمال کاهش قیمت به محدوده‌های 98 هزار تومان و حتی 95 هزار تومان نیز مطرح است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که افزایش قیمت دلار در بازار آزاد و درجا زدن نرخ دلار نیما، باعث افزایش شکاف میان این دو نرخ به سطوحی بی‌سابقه از ششم اردیبهشت 1403 شده است. طبق محاسبات، اختلاف نرخ دلار بازار آزاد از دلار نیما به حدود 34 درصد رسیده است؛ این سطح از اختلاف آخرین بار در اردیبهشت سال گذشته ثبت شده بود و بازگشت دوباره آن به این محدوده باعث نگرانی تحلیلگران و فعالان بازار شده است.

از سوی دیگر، معامله‌گران بازار ارز رشد قیمت درهم را به‌عنوان یکی از نشانه‌های مهم تقویت تقاضا برای دلار می‌دانند. به اعتقاد این گروه، بلاتکلیفی‌های سیاسی هفته‌های اخیر به‌ویژه مذاکرات ایران و آمریکا و عدم وضوح نتایج آن، باعث شده تا معامله‌گران به سمت خرید دلار و سایر ارزهای خارجی به‌عنوان دارایی‌های امن حرکت کنند. با این حال، شامگاه دوشنبه ادعای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درباره مذاکره مستقیم مورد توجه قرار گرفت؛ موضوعی که واکنش سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران را در پی داشت. به گفته عراقچی، مذاکره ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم و با میانجی‌گری عمان انجام خواهد شد.

با این همه، بر اساس پیگیری‌های اقتصادنیوز از معامله‌گران فنی، محدوده حمایت مهم دلار تهران ابتدا در کف کانال سوم از کریدور دهم قرار دارد و در صورت حفظ این ناحیه، احتمال نوسان مثبت افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر، شکست این مرز حمایتی باعث خواهد شد که اسکناس آمریکایی برای اصلاح بیشتر به سمت کف کانال اول کریدور دهم حرکت کند. مرز مقاومت اصلی دلار تهران در کانال ششم کریدور دهم تعریف شده و در صورت عبور از این سطح، دسترسی به کانال‌های بالاتر فراهم خواهد شد.

مرز حمایتی دلار هرات در محدوده 103 هزار و 500 تومان قرار دارد و در صورت ادامه فشار فروش، واکنش مثبت معامله‌گران دور از انتظار نخواهد بود. سطح 105 هزار و 900 تومان به‌عنوان مرز مقاومتی در نظر گرفته شده است که عبور از آن می‌تواند مسیر رشد بیشتر قیمت را هموار کند.

معامله‌گران بازار معتقدند که درهم امارات در محدوده 28 هزار و 250 تومان از حمایت قوی برخوردار است و حفظ این محدوده می‌تواند امیدواری‌ها به تداوم روند صعودی را تقویت کند. در مقابل، از دست رفتن این مرز حمایتی، درهم را به کانال‌های کاهشی هدایت خواهد کرد. مقاومت اصلی درهم در سطح 29 هزار و 200 تومان قرار دارد و عبور و تثبیت قیمت در این محدوده می‌تواند شانس افزایش قیمت را تقویت کند.

علاوه بر این، معامله‌گران و تحلیلگران معتقدند که عدم اطمینان سیاسی و ناپایداری اقتصادی به‌عنوان دو عامل اساسی باعث شده‌اند که نرخ دلار به روند صعودی خود ادامه دهد. بسیاری از معامله‌گران این روند را به نوعی واکنش به تحولات سیاسی و عدم قطعیت‌های موجود می‌دانند و معتقدند که تا زمانی که وضعیت مذاکرات مشخص نشود، تقاضای دلار همچنان بالا باقی خواهد ماند.

در مجموع، تحلیلگران اقتصادی معتقدند که ادامه رشد قیمت دلار به عوامل متعددی بستگی دارد؛ از جمله مذاکرات هسته‌ای، تصمیمات دولت در حوزه سیاست‌های ارزی و وضعیت اقتصادی جهانی. در صورتی که دولت نتواند سیاست‌های ارزی مؤثر و جامعی را اجرا کند، احتمالاً شاهد ادامه روند صعودی دلار خواهیم بود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید