گوشت گران تر می شود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، چندماهی است که دامداران به دلیل خشکسالی و کمبود علوفه در مرتع با مشکلاتی برای تامین نهاده دامی مورد نیاز خود مواجه شده اند.
فعالان این بخش بر این باورند که با وجود کاهش چشمگیر علوفه در مرتع و گرانی نهاده دامی در بازار سیاه، قیمت تمام شده هر کیلو دام پروار بالای ۱۰۰ هزار تومان است، درحالیکه متوسط قیمت کنونی خرید هر کیلو دام از دامدار ۴۵ هزار تا ۵۵ هزار تومان است که این شرایط منجر به ورشکستگی دامداران سبک و سنگین، کاهش تعداد دامهای پروار و ارسال دامهای مولد و لاغر به کشتارگاه شده است.
طبق روال سنوات قبل چوبداران و واسطهها از چند روز مانده به آغاز محرم با خرید و احتکار دام اقدام به عرضه با نرخ های بالا در بازار میکنند که هم اکنون آثار کمبود عرضه دام در میادین مشهود است، هر چند مسئولان کاهش تعداد دامهای پروار و انباشت دامهای لاغر در واحدهای دامداری را از علل اصلی کمبود دام در بازار مطرح میکنند.
کاهش تعداد دام پروار علت اصلی کمبود عرضه
مدیر عامل اتحادیه دام سبک با اشاره به دلایل کمبود عرضه دام در بازار اظهار کرد: بارها هشدار دادهایم که تعداد دام پروار به علت کمبود نهاده کاهش مییابد که هم اکنون این موضوع خود را در بازار نشان میدهد.
افشین صدر دادرس افزود: در اردیبهشت و خرداد اعلام کردیم که در صورت کمبود یا گرانی نهاده، دام پروار نمیشود و برهها لاغر میمانند که در این صورت برههای لاغر به کشتارگاه فرستاده میشوند.
صدر دادرس کاهش تعداد دامهای پروار و ارسال دامهای لاغر و مولد به کشتارگاه را علت اصلی کمبود عرضه دام در بازار اعلام کرد و گفت: نگه داری دام از سوی دامداران به بهانه افزایش قیمت بعید است.
مدیر عامل اتحادیه دام سبک قیمت هر کیلو دام پروار بالای ۱۱۰ هزار تومان اعلام کرد و افزود: هم اکنون هر کیلو دام پروار با نرخ ۴۵ هزار تا ۵۵ هزار تومان داد و ستد میشود که این رقم جوابگوی نیمی از هزینه تولید است.
وی از انباشت دام لاغر خبر داد و گفت: با تامین نهاده و علوفه مورد نیاز، دامهای لاغر پروار میشود که امیدواریم با قیمت عادلانه به بازار توزیع شود.
مدیر عامل اتحادیه دام سبک ادامه داد: در حال حاضر دامدار هر کیلو جو را با نرخ ۶ هزار تومان و یونجه را ۵ هزار تومان خریداری میکند که با این وجود نرخ فعلی دام جوابگوی هزینه دامدار نیست و همین موضوع منجر به ورشکستگی دامداران شده است.
صدر دادرس از کشتار دامهای مولد و شیری خبر داد و گفت: در حال حاضر شرایط دامداران به گونهای است که امکان تامین غذای دام را ندارند و در نهایت ناچار به کشتار دام هستند که این امر منجر به از بین رفتن اشتغال میشود.
کمبودی در عرضه دام نداریم
مدیر عامل اتحادیه دامداران کشور با اشاره به اینکه عرضه دام طبق روال در حال انجام است، اظهار کرد: با افزایش تقاضا برای خرید گوشت در ایام محرم همانند عید قربان احتمال نوسان قیمت در بازار وجود دارد.
مجتبی عالی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه دام نداریم، افزود: با توجه به انباشت دام در واحدهای دامداری مشکلی در عرضه نداریم.
عالی قیمت کنونی هر کیلو دام زنده را ۵۲ هزار تومان اعلام کرد و گفت: با ازدیاد تقاضا برای خرید دام در ایام محرم احتمال افزایش قیمت به ۵۵ تا ۵۶ هزار تومان در بازار وجود دارد، هر چند به طور دقیق نمی توان پیش بینی راجع به شرایط بازار داشت.
مدیر عامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه کشتار دام های مولد و شیری همچنان در حال انجام است، بیان کرد: واگذاری امور به تشکلها در دولت آینده، حذف ارز ترجیحی و قیمت دستوری در کنار صادرات دام مازاد تنها راهکار نجات صنعت دامپروری از بحران فعلی است.
وی درباره اینکه صادرات دام در شرایط فعلی تاثیری در تشنج قیمت در بازار دارد یا خیر؟ بیان کرد: با توجه به مازاد انباشت دام در واحدهای دامداری، صادرات منجر به رونق صنعت دامپروری میشود.
عالی ادامه داد: در شرایط کنونی کمبود و گرانی نهاده های دامی مشکل ساز است، درحالیکه با آزادسازی صادرات، دامدار میتواند با قیمت بالاتری دام خود را در بازارهای هدف عرضه و در مقابل نهاده مورد نیاز در بازار داخل را تامین کند، در غیر اینصورت صنعت دامپروری با بحران جدی روبروست.
مدیر عامل اتحادیه دامداران با اشاره به جایگزینی سیب زمینی به عنوان بخشی از نهاده دام گفت: سیب زمینی های تولیدی درجه ۲ و ۳ به عنوان علوفه در جیره غذایی دام پروار و شیری مورد استفاده قرار می گیرد و مشکلی در دام ایجاد نمی کند، کمااینکه کشورهای اروپایی در تغذیه دام از سیب زمینی استفاده میکنند.