ریزش بورس های جهانی/ افت تمام شاخص ها در وال استریت
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از بلومبرگ، با بیشتر شدن شانس تصویب لایحه حمایتی یک تریلیون دلاری، نگرانی ها از پیامدهای تصویب این لایحه با توجه به اینکه دولت بایدن پیشتر ۳.۵ تریلیون دلار در چند مرحله به اقتصاد تزریق کرده بود باعث افزایش نگرانی فعالان بازار از سخت تر شدن کار بانک مرکزی آمریکا برای مهار تورم و همچنین کاهش رشد اقتصادی شده است. تحلیل گران بانک جی پی مورگان در گزارشی، برآورد خود از رشد اقتصادی آمریکا در سه ماهه سوم سال را به ۲.۹ درصد کاهش دادند.
مرکز آمار اتحادیه اروپا گزارش نهایی خود از رشد اقتصادی دومین فصل سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد که بر این اساس، متوسط رشد اقتصادی ۱۹ کشور عضو منطقه یورو و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به ترتیب ۲.۲ درصد و ۲.۱ درصد بوده است. این رشد در مقایسه با رشد سه ماهه قبل در منطقه یورو ۲.۵ درصد و در سطح اتحادیه اروپا ۲.۳ درصد افزایش پیدا کرده است. هم چنین رشد اقتصادی سالانه طی بازه زمانی فوق در منطقه یورو به طور متوسط ۱۴.۳ درصد و در اتحادیه اروپا به طور متوسط ۱۳.۸ درصد بوده است.
در بسیاری از مناطق جهان روند واکسیناسیون به پیشرفت های رضایت بخشی رسیده است: وزارت بهداشت آمریکا اعلام کرد اکنون سه چهارم جمعیت این کشور دست کم یک دوز واکسن کرونا دریافت کرده اند. در فرانسه با واکسیناسیون تمامی گروه های هدف، داشتن گواهی واکسیناسیون برای ورود به اماکن عمومی اجباری اعلام شده است و بسیاری از شرکت ها با توجه به روند خوب واکسیناسیون تصمیم گرفته اند کارکنان را در ماه های پیش رو برای بازگشت حضوری به محیط کار فرا بخوانند.
نرخ بیکاری بزرگ ترین اقتصاد جهان تا پایان ماه آگوست باز هم کاهشی شد و رقم ۵.۲ درصد را ثبت کرد. این نرخ بیکاری، کمترین نرخ بیکاری این کشور در ۲۶ ماه اخیر است. از آوریل پارسال که نرخ بیکاری آمریکا با رسیدن به ۱۴.۸ درصد رکوردشکنی کرد، روند نزولی نرخ بیکاری آمریکا ادامه داشته است. طی این مدت شمار بیکاران با تغییری محسوس نسبت به ماه قبل به هشت میلیون و ۳۸۰ هزار نفر کاهش پیدا کرد یعنی این رقم ۳۱۸ هزار نفر کمتر شده است.
با وجود کاهش نرخ بیکاری، سرعت ایجاد مشاغل جدید نیز نسبت به ماه های قبلی کمتر شده و تداوم این مساله یک زنگ هشدار برای رسیدن نرخ بیکاری به زیر چهار درصد است. طبق یک آمار دیگر، در ماه آگوست اقتصاد آمریکا ۲۳۵ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده که این رقم، کمترین عدد ثبت شده هفت ماه اخیر بوده است. میزان فرصت های شغلی ایجادشده به ویژه در شهرهای کوچک تر، پایین ثبت شده و اشتغال سیاه پوستان نیز نسبت به ماه های قبلی کمتر شده است.
چین با هدف تقویت نقش بازار سرمایه در رشد اقتصادی تصمیم گرفته است یک بازار بورس جدید تاسیس کند. به گفته شی جین پینگ- رییس جمهور چین- مقر اصلی این بازار در پکن خواهد بود و تمرکز آن روی ورود شرکت های کوچک تر چینی به بازار است. رییس جمهور چین با بیان اینکه کشورش متعهد به حمایت از کسب و کارهای کوچک و متوسط است از در پیش بودن اصلاحات ساختاری جدید خبر داد. در حال حاضر بورس شانگهای بزرگ ترین بورس در سرزمین اصلی چین است.
مرکز آمار اتحادیه اروپا در گزارشی اعلام کرد تا پایان ماه جولای نرخ بیکاری در منطقه یورو با ۰.۱ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه ماه قبل به ۷.۶ درصد رسید. این نرخ در سطح اتحادیه اروپا نیز با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به ماه قبل به ۶.۹ درصد رسید. تخمین زده میشود تا پایان این ماه ۱۴ میلیون و ۶۱۳ هزار مرد و زن در سطح اتحادیه اروپا بیکار باشند که از این تعداد، ۱۲ میلیون و ۳۳۴ هزار نفر ساکن کشورهای عضو منطقه یورو بودهاند.
در خبری که می تواند حاکی از کند شدن سرعت رشد اقتصادی چین باشد، میزان رشد تولیدات کارخانه ای این کشور در ماه آگوست به ۵۰.۱ واحد رسیده که این رقم ۰.۳ واحد کمتر از رقم ثبت شده ماه قبل و کمترین رشد از فوریه سال ۲۰۲۰ تاکنون بوده است یعنی زمانی که اقتصاد چین تحت تاثیر قرنطینه و کاهش تقاضا به کمترین رشد دو دهه اخیر خود رسید. کاهش فعالیت کارخانجات چینی در ماه آگوست هم مربوط به بخش تولیدات و هم مربوط به سفارشات بوده است.
تاکنون بیش از ۲۲۳ میلیون و ۸۲۱ هزار و ۴۴۱ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین چهار میلیون و ۶۱۵ هزار و ۴۱۳ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۶۷۲ هزار و ۱۱۷ نفر، برزیل با ۵۸۴ هزار و ۴۵۸ نفر، هند با ۴۴۱ هزار و ۹۸۳ نفر، مکزیک با ۲۶۵ هزار و ۴۲۰ نفر و پرو با ۱۹۸ هزار و ۵۹۵ نفر بوده است.
دیوید اسپیکا - کارشناس ارشد سرمایه گذاری در موسسه گاید استون کپیتال - گفت: به صورت کلی، تمایل معامله گران به فروش سهام خود با بهبود چشم انداز اقتصادی خیلی کمتر از قبل شده است. با این حال ریسک های زیادی وجود دارد که می تواند روند را به طور کامل معکوس کند: گونه دلتا ویروس کرونا نیز با توجه به قدرت سرایت بالایش به یک نگرانی مهم تبدیل شده است. ما نگرانی های تورمی و احتمال افزایش تنش ها بین چین و آمریکا را نیز کماکان داریم.
بورس آمریکا
در وال استریت همه شاخص ها نزولی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند.
شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۴۳ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۴ هزار و ۸۷۹.۳۸ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۴۶ درصد ریزش تا سطح ۴۴۹۳.۲۸ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۲۵ درصد ریزش در سطح ۱۵ هزار و ۲۴۸.۲۵ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۱.۰۱ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۰۲۴.۲۱ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با افزایش ۰.۰۸ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۶۲۳.۲۱ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با پیشروی ۰.۲۴ درصدی در سطح ۶۶۸۴.۷۲ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۰.۴۳ درصد پایین رفت و به ۸۸۰۰.۶۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۵۷ درصدی تا سطح ۳۰ هزار و ۸.۱۹ واحدی پایین رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگکنگ ۲.۳۰ درصد پایین رفت و در سطح ۲۵ هزار و ۷۱۶ واحد بسته شد.
در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" ریزش ۰.۰۴ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۹۷۰.۰۱ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص "اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۱.۹۰ درصد کاهش و ایستادن در سطح ۷۳۶۹.۲۷ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن نزولی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت "وست تگزاس اینتر مدیت" با ۰.۹۶ درصد ریزش به ۶۷.۹۴ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با کاهش ۰.۸۸ درصدی به ازای ۷۱.۲۶ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با افزایش ۰.۲۴ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۹۴.۳۴ دلار معامله شد. هر اونس نقره با صعود ۰.۱۶ درصدی به ازای ۲۴.۱۰ دلار مبادله شد.