کیفرخواست بورس علیه دلار/ شکاف منفی بین نرخ دلار

کدخبر: ۵۱۲۰۶۱
بعضی از صاحب نظران اقتصادی نسبت به افزایش گپ منفی دلار نیمایی هشدار داده اند و متذکر شده اند که افزایش فاصله قیمتی دلار آزاد و نیما میتواند زمینه ساز تکرار مشکلات ارز ترجیحی شود زیرا چند نرخی بودن ارز ایجاد رانت می‌کند.
کیفرخواست بورس علیه دلار/  شکاف منفی بین نرخ دلار

به گزارش اقتصادنیوز  به نقل از اکو ایران؛ دلار نیمایی پایین سقف قیمتی تاریخی خود نوسان میکند و بازار سرمایه معطل تعیین مسیر این نرخ است.

فعالان بازار سرمایه منتقدان اصلی نرخ نیمایی دلار هستند  زیرا گپ منفی نرخ نیمایی نسبت به بازار آزاد را منطقی نمی‌دانند و می گویند در شرایطی که در بازار آزاد میانگین قیمت دلار در سال جاری بالای ۳۰ هزار تومان بوده است پایین تر بودن نرخ دلار نیمایی تضییع حقوق سهامداران است زیرا سود سهام آنان را کاهش میدهد. 

از طرفی عده ای دیگر ادعا میکنند چون نرخ نیمایی جایگزین ارز ترجیحی شده است دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای اساسی مانع از افزایش قیمت دلار نیما میشود البته این ادعا توسط مسؤلان مربوطه رد شده است. اما تحلیل گران هم از یک سقف نامرئی در بازار نیما سخن می گویند.

 بعضی از صاحب نظران اقتصادی نسبت به افزایش گپ منفی دلار نیمایی هشدار داده اند و متذکر شده اند که افزایش فاصله قیمتی دلار آزاد و نیما میتواند زمینه ساز تکرار مشکلات ارز ترجیحی شود زیرا چند نرخی بودن ارز ایجاد رانت می‌کند.

اهالی بازار سرمایه ولی به دنبال افزایش نرخ نیما هستند با توجه به رکود اقتصاد جهانی و افزایش هزینه های تولید به خاطر تورم، افزایش دلار نیمایی می تواند بخشی از این افزایش ها را جبران کند، و چشم انداز سودآوری در بازار سرمایه را  بهبود بخشد.

 خریداران بازار سهام می گویند آنان در بورس بر اساس متغیرهای اقتصادی دست به خرید سهم می زنند و مقولاتی چون نرخ ارز در این محاسبات دخیل است. اما با نرخ کنونی ارز، رکود جهانی و تورم داخلی روند سود آوری بازار سرمایه است و به همین خاطر حتی با وجود سود خوب بعضی از شرکت ها سرمایه گذاران اقدام به خرید سهام نمی کنند.

 تحلیلگران معتقدند افزایش نرخ نیمایی و تک نرخی کردن ارز تقاضای رانتی و آربیتراژی ارز  را از بین می برد، عرضه ارز را توسط صادرکنندگان افزایش میدهد و این مسئله موجب کنترل بیشتر قیمت ارز در بازار آزاد می شود و همچنین ماراتن نزولی بازار سرمایه را که بخشی از آن به خاطر بلاتکلیفی است به خاطر بهبود چشم انداز سودآوری شرکت ها، متوقف میکند.با این حال با وجود هدف تک نرخی کردن ارز که از ابتدای دولت توسط مسؤلان چندین بار گفته شده هنوز دلار نیما کمترین قیمت را در بازار دارد.

گفته می شود بانک ها به طور چراغ خاموش سود سپرده ها را افزایش داده اند، اقدامات اخیر شبکه بانکی نشان میدهد بانک مرکزی در جهت کنترل تورم و کاهش فشار نقدینگی بر بازارهای موازی، به طور چراغ خاموش در حال اعمال سیاست های انقباضی است. گفته میشود بعضی از بانک ها سود ۲۰ درصدی به سپرده گذاران پرداخت می‌کنند که بیشتر از سقف ۱۸ درصدی اعلامی بانک مرکزی است.

 آنطور که مشخص است عرضه ارز سهمیه ای با نرخ توافقی تنها عامل رکود در بازار ارز  نیست، و اولویت کنترل تورم با استفاده از اهرم افزایش سود بدون ریسک بر سایر بازار ها اثر گذاشته است.

خبرگزاری فارس دیروز به نقل از شادا (شبکه اخبار اقتصادی و دارایی ایران) از کاهش خلق پول نوشت. خلق پول در بهار امسال به ۳.۶ درصد رسیده است که در مدت مشابه سال قبل ۱۳.۶ درصد بوده است، گفته میشود بانک مرکزی سقف خلق پول ماهانه در بانک ها را محدود کرده است و سقف سپرده قانونی را برای بانک هایی  که استانداردهای اعلام شده را رعایت نمی‌کنند افزایش داده است، کنترل خلق پول توسط بانک مرکزی موجب کنترل تورم در آینده می شود.

قیمت دلار آزاد در دور روز قبل در محدوده ۳۱ هزار و ۸۰۰ تومان ثابت ماند و با توجه به ثابت بودن نرخ اونس به خاطر تعطیلات شنبه و یکشنبه ارزش ذاتی سکه در دو روز ابتدایی هفته ثابت ماند ولی حباب سکه پنجاه هزار تومان افزایش یافت، در حال حاضر حباب طلای آب شده به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است که نشان دهنده تعدیل انتظارات در این بازار است، تحلیلگران می گویند پیگیری رفتار معامله گران این بازار می تواند به تحلیل بهتر بازار در آینده کمک کند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید