جای خالی اقتصاد هوشمند
علم اقتصاد درباره چگونگی انتخاب برای ایجاد رفاه صحبت میکند. اینکه چطور میتوان از منابع محدود، نیازهای نامحدود را به صورت بهینه مدیریت کرد. هر کشوری برای خود منابع درآمدی دارد؛ در گذشته منابع طبیعی مانند نفت و گاز مطرح بود و امروز دانش و هوشمندی جزو برترین منابع و درآمد است. افرادی در برنامهریزیهای اقتصادی موفقترند که دید گسترده و کلان و نگاه بلند مدت دارند. نمونه ساده این نگاه بلند مدت خرید کالای با کیفیت هر چند با قیمت بیشتر است.
اقتصاد از مهمترین علوم برای اداره یک مملکت است و در صورتیکه تخصص و تجربه در تصمیمگیریها دخیل نباشد، خسارتهای جبرانناپذیری را وارد میکند که ممکن است آثار سوء آن تا مدتها باقی بماند. نمونه کوچکی از گزارهها به اینصورت است که اگر افزایش نقدینگی همراه با تولید کالا و خدمات نباشد، به افزایش قیمت و تورم منجر میشود حالا اگر تصمیمگیرنده بدون توجه به شرایط نقدینگی را افزایش دهد نه تنها بهبودی حاصل نمیکند بلکه به تورم دامن میزند.
اقتصاد شاخصهای متعددی دارد که اهم آن سه شاخص تورم، بیکاری، تولید ناخالص داخلی(GDP) است. حال این سوال مطرح میشود که نقش سیستم مالی در اقتصاد چیست؟ در واقع سیستمهای مالی کمک به تجهیز منابع برای مصارف در سرمایهگذاری مولد جامعه میکنند.
اقتصاد دیجیتال
اقتصادی که در آن هسته مبتنی بر فناوریهای دیجیتال با رویکردهای جدید پلتفرمی و نگاه اکوسیستمی است، محوریت داده و نوآوری است و سرمایههای فکری ارزش آفرین هستند را اقتصاد دیجیتال میخوانند. مواردی مانند اقتصاد پلتفرمی، اقتصاد اشتراکی و اقتصاد گیگ در این عصر توسعه پیدا کردند. فناوریهای نوین و خطشکن نیز قوانین بازی اقتصاد را برهم زدنند. فناوری بلاکچین و تولد رمزارزها نمونهای از آنهاست. دیلویت معتقد است ستون فقرات اقتصاد دیجیتال ارتباط و پیوستگی افراد، سازمانها و ماشینهاست که فناوریهای توانمندسازی مانند اینترنت اشیاء در آن دخیلند.
در گذشته اقتصادی پیشتاز بود که منابع بیشتری داشته باشد اما امروز پلتفرمها قدرتمند هستند. اوبر بزرگترین شرکت تاکسیرانی، وسیله نقلیه ندارد. فیسبوک محبوبترین مالک رسانه در جهان هیچ محتوایی تولید نمیکند و علی بابا با ارزشترین خردهفروشی، موجودی ندارد. پلتفرمها موجب تسهیل، تسریع و هماهنگی در عرضه و تقاضا میشوند.
اقتصاد دیجیتال شبکه جهانی فعالیتهای اقتصادی، معاملات تجاری و تعاملات حرفهای است که توسط فناوریهای نوین محقق میشود. نمونهای از بکارگیری فناوری دیجیتال در حوزه تبادلات خرد این است که در کره جنوبی سوپرمارکت مجازی در مترو ایجاد شده که از فناوری QR استفاده میکند و مشتری همزمان با رسیدن به منزل کالای سفارش داده خود را نیز تحویل میگیرد.
بکارگیری اینترنت اشیاء و انواع سنسورهای هوشمند بخشهای آبیاری و کاشت و برداشت و نظارت بر خاک و رشد محصولات کشاورزی با هدف بهینهسازی مصرف منابع و تولید بیشتر با کیفیت بالاتر را متحول کرده است.تغییرات فناورانه، توسعه زیرساخت و تغییرات در ماهیت کسب و کارها از پیشرانهای اقتصاد دیجیتال است.
اقتصاد هوشمند
در تصمیمگیریهای اقتصادی المانها و دادههای زیادی میتواند دخیل باشد که نگهداری و تحلیل این دادهها در ذهن یک انسان نمیگنجد. در اقتصاد هوشمند، کلان دادههای اقتصادی در حوزههای مختلف داخلی و خارجی، مورد تحلیل پیشرفته قرار گرفته و مدلهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق با بررسی الگوها و یادگیری مداوم به تصمیمگیری دقیقتر و صحیحتر کمک میکند.
در واقع اقتصاد هوشمند یک اقتصاد یادگیرنده و خودتطبیق است که مبتنی بر عوامل هوشمند شکل میگیرد. مواردی مانند گمرک هوشمند، بورس هوشمند، خزانهداری هوشمند تقویت کننده اقتصاد هوشمند هستند.
جوامع هوشمند در بکارگیری فناوریهای هوشمند پیشتاز هستند. پویایی در اقتصاد، فرصتهای شغلی را برای افراد جامعه فراهم میآورد. فراموش نکنیم که هوشمندی در یک زیست بوم شکل میگیرد و طبیعی است توسعه و موفقیت آن در گرو همراهی و همدلی بخشهای دولتی و خصوصی و مصرفکنندگان است.
همانطور که مستحضر هستند جمعیت شهری به صورت فزایند و صعودی در حال رشد است و شهرهای سنتی روز به روز با چالشهای متعددی مواجه هستند. این شهرها برای بقا و پایداری ناگزیر میبایست به سمت توسعه شهر هوشمند حرکت کنند. اقتصاد هوشمند یکی از ستونها و پیشرانهای شهر هوشمند است. در اقتصاد هوشمند زنجیرههای ارزش جدید شکل میگیرد و تلاش میشود تا تقسیم ارزش عادلانهتری بین شرکا، ارائهدهندگان داده و خدمات که توسط پلتفرمهای دیجیتال ایجاد میشود، ارائه گردد. اقتصاد هوشمند روی سرمایهگذاریهایی تمرکز میکند که ایجاد ارزش افزوده را در بلند مدت تسریع کند.
از دیدگاه دولت، "توسعه اقتصادی هوشمند" ابزار مهمی برای استفاده فعالانه از فرصتها و فراهم کردن شرایطی است که از ایجاد و رشد مشاغل و همچنین مشاغل جدید حمایت میکند. اقتصاد هوشمند مدبر است و از منابع(داراییهای) خود حداکثر استفاده را میکند. تحلیلگران خبره اقتصادی، از اقتصاد هوشمند(اقتصاد یادگیرنده) برای نوآوری و کارآفرینی استفاده میکنند.
*نجمه نوذر پژوهشگر بانکداری دیجیتال و نویسنده کتاب بانکداری شناختی