پشت پرده مهاجرت گسترده نخبگان ایرانی /هیچ برنامه ای برای استفاده از نخبگان در بخش های اقتصادی و صنعتی نداریم
به گزارش اقتصادنیوز، رضا عامری، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در گفتوگو با همشهری گفت: کشورهای غربی با تمرکز بر شناسایی و جذب نخبگان ما میکوشند به تقویت بنیههای علمی خود بپردازند، از سوی دیگر ما در ایران هر روز با تنگکردن عرصه کار و فعالیت بر جوانان نخبه، آنها را در بوروکراسیهای اداری گیجکننده خسته میکنیم و اجازه فعالیت به آنها در عرصههای مختلف اقتصادی، اجتماعی- صنعتی و فرهنگی نمیدهیم.
بهگفته این استاد دانشگاه گرچه مهمترین خواسته نخبگان کشور استفاده از توان و تخصصشان در جهت رفع مشکلات کشور است اما نخبههای ما جایی در عرصههای دولتی و غیردولتی ندارند؛ نه در وزارتخانهها از این سرمایههای ملی استفاده میشود و نه در صنایع.
عامری به مشکلات و معضلات کشور در حوزه مدیریتی، محیطزیست، اخذ مالیات و معضلات اجتماعی اشاره کرد و گفت: برای رفع این مشکلات و حل این مسائل نخبگان ما کجا هستند؟ آیا از ظرفیت آنها در این بخشها استفاده میکنیم؟ آیا ساختارهای مدیریتی، اداری و سازمانی ما اجازه ورود نخبگان برای رفع این مسائل را میدهد یا راه برایشان باز نیست.
او با بیان اینکه کسی با سفر تحصیلی و علمی نخبگان به کشورهای مطرح جهان مخالف نیست ادامه داد: «رهبر انقلاب بارها و بارها با تأکید بر ضرورت توجه به نخبگان کشور و بهکارگیری آنها در عرصههای مختلف کشور گفته است مهاجرت جوانها به خارج از کشور به بهانه کسب علم و استفاده از این علم و دانش در مسیر توسعه کشور بعد از بازگشت آنها امری منطقی است اما متأسفانه این موضوع از سوی مسئولین امر مورد توجه قرار نمیگیرد؛ در مقابل با مانعتراشی برای حضور نخبهها در بخشهای صنعتی و اقتصادی و اجتماعی و... باعث میشوند تا جوانان نخبه ما کشورهای دیگر را برای زندگی انتخاب کنند.»
عامری ادامه داد: اگر نخبه احساس کند در کشور از توان و تخصص او استفاده میشود و به یک انسان بیکار تبدیل نمیشود، به فکر مهاجرت نمیافتد. متأسفانه این خلأ از مهمترین دلایلی است که نخبگان را به مهاجرت میکشاند. نخبه وقتی ببیند وجودش در کشور مورد توجه و استفاده نیست و کشورهای دیگر هم با زرنگی برای بردن آنها برنامه دارند، به رفتن فکر میکند.