افزایش اجاره مسکن نگران کننده شد
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه اعتماد نوشت:
نگاهی تصادفی به فایلهای اجارهای مسکن نشان میدهد بازار اجاره در واکنش شدید به تورم موجود، به سمت «حذف» یا «پایین نگه داشتن» ودیعه مسکن رفته و در عوض دریافت «اجاره» به گزینه در اولویت صاحبخانهها تبدیل شده است.
قیمت رهن کامل یک واحد مسکونی معمولا تابعی از قیمت کل آن واحد است و با فرمول مشخصی تعیین میشود. بهطور مثال، رهن یک واحد در برخی مناطق یکششم و در برخی دیگر از موارد یکچهارم قیمت کل واحد مسکونی برآورد میشود. اگر یک واحد مسکونی 4 میلیارد تومان قیمت داشته باشد؛ رهن کامل این خانه، حدود 650 میلیون تومان تعیین میشود. عرف بازار این است که نیمی از این مبلغ به عنوان ودیعه دریافت میشود و نیم دیگر با فرمول خاصی تبدیل به اجاره میشود. این فرمول بدین صورت است که هر یک میلیون، تبدیل به 30 هزار تومان اجاره میشود. این رقم «پول نقدی» است که صاحبخانه از مستاجر بابت کرایه واحد مسکونی دریافت میکند.
این فرمول، حالا به هم خورده و صاحبخانهها به دنبال دریافت اجاره به جای ودیعه هستند. اتفاقی جدید که پیش از این و در اوایل دهه 90 و با افت شدید قدرت خرید ریال رخ داده بود. حالا نگاهی به فایلهای اجاره مسکن نشان میدهد که صاحبخانهها به جای دریافت ودیعه بالاتر، ترجیح میدهند با همان فرمول همیشگی و حتی به صورت توافقی، اجاره دریافت کنند. آگهیهای اجاره مسکن در پلتفرمهای آنلاین نشان میدهد که در موارد بسیاری، موجران حتی ودیعه هم نمیخواهند و در عوض اجاره بسیار بالایی را درخواست میکنند.
به عنوان نمونه آپارتمانی 67 متری و یک خوابه در منطقه ونک با ودیعه رایگان و اجاره ماهانه 33 میلیون تومان آگهی شده است. آپارتمان دیگری در منطقه سعادتآباد، یک خوابه با ودیعه رایگان و اجاره ماهانه 66 میلیون تومان یا آپارتمان دیگری در محله میرداماد 2 خوابه و در طبقه چهارم با ودیعه رایگان و اجاره ماهانه 25 میلیون تومان در پلتفرمهای آنلاین به ثبت رسیده است. همچنین در بسیاری از آگهیها جز اینکه ودیعه رایگان نوشته شده در بخش اجاره ماهانه هم کلمه توافقی قید شده است.
مشاهدات میدانی در بازار اجارهبها نشان میدهد که مالکین خیلی از خانهها، اصلا به دنبال افزایش رهن املاک خود نیستند. یک فعال حوزه بنگاه معاملات ملکی در منطقه غرب تهران میگوید: مالکین به دلیل مشکلات اقتصادی و کاهش درآمد، ناچار هستند که اجارههای بیشتری از مستاجرین دریافت کنند و اصلا رهن ملک خود را بالا نمیبرند.
افزایش تورم، دریافت ودیعه را کمرنگ کرد
بر اساس گزارش بانک مرکزی تورم یکساله مسکن در آذر ماه امسال 47.5 درصد بوده است. در همین حال، مرکز آمار ایران نیز به تازگی عنوان کرده که متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در تهران به بیش از 50 میلیون تومان رسیده. تورم اجارهبها نیز در یکسال گذشته همسو با این دو شاخص، 41.3 درصد رشد داشته است.
ایرج رهبر، رییس انجمن انبوهسازان استان تهران بر این باور است که تورمهای بالا، موجران را به این سمت سوق داده است و اغلب به دلیل اینکه در این شرایط قادر نیستند از منابعی که به عنوان ودیعه مسکن از مستاجرین خود میگیرند به صورت بهینه استفاده کنند به سمت افزایش اجارهبها رفتهاند.
این کارشناس مسکن در ادامه به «اعتماد» گفت: بیشتر افرادی که ودیعه مسکن دریافت میکنند این منابع دریافتی را در بخشهای دیگری سرمایهگذاری میکنند .به عنوان مثال در صورتی که ملکی خریداری کرده باشند و بدهی روی آن داشته باشند این منابع را به آن قسمت میبرند. اما اگر بدهی نداشته باشند اکثر افرادی که واحدهای خود را اجاره میدهند تمایل بیشتری به دریافت اجاره ماهانه دارند.
رهبر تصریح کرد: یکی از دلایل دیگری که میتوان برای این موضوع عنوان کرد، سودهای پایین بانکی است که برای مالکین صرفه اقتصادی ندارد، چراکه نرخ بهره باز هم از تورم کشور عقب است و نگهداری این منابع در بانکها برای مالکان مقرون به صرفه نیست.