7 میلیارد دلار از بدهیهای ایران سر رسید
بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک میکند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار میگیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.
در سال 1402، اقتصادنیوز در نیمقرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سالهای 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان میشود.
قیمت مصنوعی برنج میشکند
11 تیر 1353
ایران قیمت نفت را افزایش داد
شرکت ملی نفت ایران از دیروز قیمت نفت خام سبک ایران را در خلیج فارس بشکهای 10.7 سنت و نفت خام سنگین را هر بشکه 10.5 سنت افزایش داد. درنتیجه بهای نفت سبک (بدون محاسبه وجوه مربوط به گوگرد) به 7 دلار و 10.7 سنت و نفت سنگین 7 دلار و 10.5 سنت رسید.
برای کمبود گوگرد مبلغی اضافی گرفته میشود که در این رقم منظور نشده است. دولت ایران قیمت جدید را براساس توصیه اوپک با افزایش 2 درصد بهره مالکانه تعیین کرده است. بهره مالکانه نفت خام ایران از 12.5 درصد به 14.5 درصد افزایش یافته است.
همانطور که قبلا اطلاع دادیم، مبلغ فوق برای 40 درصد فروش کنسرسیوم قریب 100 میلیون دلار خواهد شد و برای 60 درصد دیگر بعد از تعیین قیمت نهایی روشن میشود.
ساخت اتوبان تهران – چالوس تابستان شروع میشود
ساخت اتوبوس تهران – چالوس در تابستان امسال شروع میشود و برای تسریع در احداث این اتوبان مقاطعه آن به چند شرکت راهسازی واگذار خواهد شد.
مناقصه طرح احداث اتوبان تهران – چالوس چندی قبل انتشار یافت و بهدنبال اعلام مناقصه، ارسال پیشنهاد از طرف شرکتهای راهسازی داخلی و خارجی به وزارت راه آغاز شد.
این پیشنهادات هماکنون در وزارت راه تحت بررسی است و چنانچه صلاحیت و امکانات مالی و فنی شرکتهای شرکتکننده در مناقصه تایید شود، برندگان مناقصه ظرف یک ماه آینده تعیین خواهند شد.
هزینه احداث اتوبان تهران – چالوس را مهندسان مشاور نزدیک به دو میلیارد تومان برآورد کردهاند که این هزینه از محل اعتبارات عمرانی کشور تامین خواهد شد.
اتوبان تهران – چالوس نزدیک به 120 کیلومتر خواهد بود و مسیر این اتوبان جاده لشگرک، شمشک، گاجره، گچسر و چالوس است.
قیمت مصنوعی برنج میشکند
با ورود برنجهای خریداریشده از خارج هفته آینده قیمت مصنوعی برنج در بازار خواهد شکست و حداقل هر کیلو برنج از 70 ریال به 55 ریال تنزل خواهد کرد.
قیمت برنج هماکنون در فروشگاه های تعاونی حداکثر 50 ریال است، ولی در فروشگاهها و مغازههای شهر گاهی از 70 ریال هم بیشتر فروخته می شود.
همان طور که قبلا خبر داده شد، 100 هزار تن برنج به وسیله شرکت معاملات خارجی خریداری شده و اولین کشتی حامل برنج پاکستان، هفته آینده به بندر خرمشهر خواهد رسید.
11 تیر 1373؛ بانک مرکزی برای ورود کالاهای ضروری به مناطق آزاد گشایش اعتبار میکند
به گفته وزیر بازرگانی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی بهزودی با توجه به مقررات صادرات و واردات برای ورود کالاهای ضروری به مناطق آزاد تجاری و نیز انبار شدن مواد اولیه گشایش اعتبار میکند.
یحیی آلاسحاق گفت: شعبههای بانکهای خارجی از این پس میتوانند برای ورود کالا از طریق بانکهای طرف قرارداد خود در منطقه اقدام کنند.
آل اسحاق افزود: گشایش اعتبار در این مناطق مبتنیبر اعتبار شعبههای بانکهای خارجی خواهد بود و در این راستا در صورتی که بانکهای داخلی از نظر گشایش اعتبار با مشکل مواجه شوند، اینگونه بانکها در زمینه خریدهای خارجی کمک خواهند کرد.
دیدار رئیسجمهوری آذربایجان از مجتمع فولاد مبارکه
حیدر علیاف، رئیس جمهور آذربایجان که در رأس هیاتی به ایران سفر کرده است، از خطوط تولید مجتمع فولاد مبارکه اصفهان دیدن کرد.
این مجتمع که برای تولید دو میلیون و 400 هزار تن ورق فولادی طراحی شده هم اکنون به نیمی از این رقم تولید دست یافته است.
حیدر علیاف با اشاره به دیدارش با رئیسجمهور کشورمان اظهار امیدواری کرد گفتوگوهای ایران در زمینه تحکیم و توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی هرچه بیشتر موثر باشد.
11 تیر 1383؛ جلوگیری از کاهش قیمت خودرو غیرمنطقی است
جلوگیری از کاهش قیمت خودرو غیرمنطقی است و ما به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد میزان تولید خودرو کاهش یابد.
وزیر صنایع و معادن در پاسخ به برخی انتقادها نسبت به تولید ال90 گفت: من در برابر تولید این خودرو انتقاد زیادی ندیدم. تنها چند نفر انتقاد کردهاند که به نظر من آنها هم در جریان جزئیات نیستند. تولید این خودرو از بهترین دستاوردهای صنعت خودرو است و همین که ما موفق شدیم برای شرکتهای بزرگ خودروسازی اعتماد ایجاد کنیم که در ایران فعال شوند، موفقیت بزرگی است.
جهانگیری درخصوص واردات خودرو نیز اظهار کرد: برخی علت عدم واردات خودرو را تعرفه بالا عنوان می کنند که من این را قبول ندارم بلکه عدم واردات خودرو - علیرغم آزاد بودن – قیمت مناسب خودروها در ایران است که هیچ خودروی وارداتی نمی تواند در این بازار رقابت کند.
7 میلیارد دلار از بدهیهای ایران سر رسید
امسال حدود 7 میلیارد دلار از بدهیهای خارجی کشور سررسید میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، این در حالی است که در پایان سال گذشته حجم بدهیهای قطعی خارجی کشور به 12 میلیارد و 100 میلیون دلار رسیده است.
این گزارش حاکی است که از سال 79 به بعد این میزان از بدهیهای کشور بیسابقه بوده است.
بنابراین گزارش، بدهیهای قطعی کشور طی سالهای 79، 80 و 81 به ترتیب 7.9، 7.2 و 9.2 میلیارد دلار بوده است.
این گزارش حاکی است که از کل بدهیهای خارجی کشور در سالجاری 4.7 میلیارد دلار آن بدهی کوتاهمدت و 7.3 میلیارد دلار نیز میان مدت و بلندمدت است.
سررسید بدهیهای خارجی کشور در سال 83 نیز 1.1 میلیارد دلار و در سال 85 حدود 672 میلیون دلار است.
11 تیر 1393؛ انتقاد رئیسجمهور از وابستگی صنعت به حمایتهای دولتی
نخستین حضور رئیسجمهور در جمع صنعتگران و معدنکاران با انتقاد صریح او از روند صنعتی شدن کشور و وابستگی بیش از حد بخش تولید به حمایت های دولتی همراه شد.
حسن روحانی که در سالن اجلاس سران در میان دهها تن از نخبگان صنعتی و معدنی کشور قرار گرفته بود با طرح چند سوال اساسی دلایل عقبماندگی کشور را از گردونه صنعتی شدن جویا شد.
وی «رقابت گرایی» به جای «حمایت گرایی» در بخش صنعت را رویکرد جدید دولت معرفی کرد تا به این ترتیب آب پاکی را روی دست صنایع «عمدتا» بزرگ که همواره دست خود را به سوی بانکهای دولتی برای دریافت تسهیلات دراز میکنند و خواستار حمایتهای ویژهاند، بریزد.
برخلاف رئیسجمهور قبلی که در مراسم روز صنعت و معدن با جیب پر از پول به سالن اجلاس وارد میشد و از تخصیص هزاران میلیارد تومان تسهیلات به بخش تولید خبر میداد، در سخنرانی خود عملکرد بخش تولید کشور را در سالهای اخیر به چالش کشاند و گفت: جملهای میخواهم بگویم؛ خواهش می کنم آن را گزنده تلقی نکنید، اگر انرژی را به قیمت جهانی تحویل بخش تولید دهیم، آیا از قدرت صادرات برخوردار است؟ اگر درهای کشور را باز کنیم، تعرفه را کنار بگذاریم و حمایت از تولید را کنار بگذاریم، آیا تولید کشور ما توان رقابت با منطقه و جهان را دارد؟ مگر میشود در یک کشور برای همیشه از صنعت حمایت کرد؟»
وی در ادامه با تاکید بر اینکه «تولید قدم به قدم باید در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد»، گفت: «تولید ما با تولید دنیا متفاوت است. برخی از بنگاههای ما بزرگ متولد شدهاند؛ یعنی در 40 سالگی متولد شدهاند و برخی از بنگاهها یا تولیدهای ما رشد نکردهاند و همانطور نوجوان و شیرخوار باقی ماندهاند، البته مواردی نیز بوده است که حرکت مناسبی داشتهاند.»
روحانی افزود: «یکی از اشکالاتی که به بخش خصوصی ما وارد است، این است که از بنگاههای کوچک حرکت نکردهایم تا به بنگاههای بزرگ برسیم. ما باید در این زمینه حرکت درستی انجام دهیم.»