رصدبازار

بازار لپ تاپ چرا اینقدر کساد و راکد است؟

کدخبر: ۵۹۲۵۹۲
اقتصادنیوز: با وجود کاهش نسبی قیمت انواع لپ‌تاپ در یک ماه اخیر، باز هم قدرت خرید مردم آن‌قدر نیست که بتوانند لپ‌تاپ‌های نو خریداری کنند. این روند باعث شده است لپ‌تاپ‌ها از کالایی مصرفی به کالایی برای سرمایه‌گذاری تبدیل شوند.
بازار لپ تاپ چرا اینقدر کساد و راکد است؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد  بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که قیمت لپ‌تاپ‌ها در حدود یک سال گذشته بیش از دو برابر شده است؛ موضوعی که واسطه‌گری و کلاهبرداری را در این بازار تشدید کرده است. به این ترتیب برخی سایت‌های فروشگاهی با وعده قیمت ارزان‌تر اقدام به سفارش‌گیری لپ‌تاپ به صورت تکی از سایر کشورها می‌کنند این در حالی است که فعالان بازار می‌گویند خرید لپ‌تاپ به صورت تکی از کشورهای همسایه به‌صرفه نیست و این سایت‌ها عمدتا با هدف کلاهبرداری راه‌اندازی شده‌اند یا لپ‌تاپ‌های دست‌دوم و استوک به مشتریان می‌فروشند که در نهایت هم خدمات پس از فروش به آنها ارائه نمی‌دهند.

 

فرصت خوب خرید برای مصرف‌کنندگان

افزایش قیمت‌ها و نوسانات ارزی قدرت خرید مردم را به‌شدت کاهش داده است. این موضوع سبب شده تا افراد به‌دنبال کالاهای ارزان‌تر برای رفع نیازهایشان بگردند؛ تا جایی که برخی کاربران تصور می‌کنند که اگر لپ‌تاپ یا کالای مورد نظرشان را از کشورهای همسایه تهیه کنند، قیمت نهایی ارزان‌تر تمام می‌شود.

محسن بهنامی یکی از فعالان بازار درباره این موضوع  گفت: «اکثر لپ‌تاپ‌ها از دبی وارد کشور می‌شوند، چرا که قیمت آنها به‌صرفه‌تر است. اما در حال حاضر لپ‌تاپ‌های مبتنی بر پردازنده‌های core i۳ و core i۵ در بازار محبوبیت بیشتری دارند و محصولات رقابتی به حساب می‌آیند؛ در نتیجه تفاوت قیمتی چندانی در دبی و ایران ندارند. اما اگر کاربری مدل خاصی مثل لپ‌تاپ مجهز به core i۹ مدنظرش باشد، اختلاف قیمت تهران و دبی ۱۰ تا ۱۵ میلیون خواهد بود. این موضوع در بازار بسیار طبیعی است در خصوص گوشی‌های موبایل نیز اوضاع به همین شکل است. اگر کسی آی‌فون ۱۴ پرومکس را از تهران یا دبی خریداری کند، شاهد اختلاف قیمتی یک میلیون تومانی خواهد بود. در نتیجه برای مصرف‌کننده معمولی تفاوتی نخواهد داشت و مقرون‌به‌صرفه نخواهد بود.»

او در ادامه افزود: «از آنجا که میزان تقاضا برای محصولات رقابتی و پرمصرف در جهان هم زیاد است، اختلاف قیمت آنها در بازار داخل کشور و دیگر کشورها بسیار کم خواهد بود. واردکنندگان محصولات خاص را که در بازار چندان رقابتی نیستند، در تعداد معدودی وارد می‌کنند و در نتیجه سرمایه آنها احتمالا مدت زمان زیادی راکد می‌ماند. این اتفاق سبب می‌شود تا واردکننده برای جبران خواب سرمایه و هزینه‌های رایج خود، ناچار شود که سود بیشتری روی این دسته از محصولات دریافت کند.»

بهنامی درباره اینکه بعضی سایت‌ها اقدام به ثبت سفارش لپ‌تاپ از چین می‌کنند و مدعی هستند که این دستگاه‌ها در چین ارزان‌تر است، اظهار کرد: «بعید می‌دانم که این سایت‌ها سفارش مشتریان را از چین ثبت کنند. برای واردکننده یا فروشنده، ثبت سفارش تک به‌صرفه نیست، چون در داخل چین هم برای خرید یک یا دو لپ‌تاپ باید مبلغ بالایی پرداخته شود. پس خرید لپ‌تاپ به این صورت برای خریداران ایرانی صرفه اقتصادی ندارد، چون قیمت آن حتی از قیمت لپ‌تاپ‌های موجود در بازار کشور هم گران‌تر تمام می‌شود. اگر کسی هم بخواهد از چین لپ‌تاپ وارد کند، باید در تعداد بالا و از بازار تجاری خریداری کند؛ چرا که خرید از این بازار در چین بدون مالیات است. در دبی هم وارد کنندگان از بازارهای خاصی محصولات مورد نظرشان را تهیه می‌کنند. اگر محصولی از بازار غیرتجاری و عادی دبی خریداری شود، قیمت آن هم گران‌تر از محصولات موجود در بازار ایران تمام خواهد شد.»

محسن بهنامی درباره وضعیت رکود در بازار لپ‌تاپ اظهار کرد: «در یک ماه اخیر قیمت لپ‌تاپ‌ها مقداری کاهش پیدا کرده است. با این همه بازار لپ‌تاپ رکود را تجربه می‌کند. بنابراین برای افرادی که با هدف استفاده شخصی به دنبال خرید لپ‌تاپ هستند، حالا فرصت خوبی برای خرید است. عده‌ای لپ‌تاپ را به چشم کالای سرمایه‌ای می‌بینند و توقع دارند کالایی که امروز ۲۰ میلیون تومان خریداری می‌کنند، در سه ماه بعد با قیمت ۲۵ میلیون تومان بفروشند. در حالی که این کالاها مصرفی هستند و نباید به چشم کالای سرمایه‌ای دیده شوند. در واقع این محصولات نیستند که گران می‌شوند، ارزش پول ملی ما کمتر می‌شود.»

او در ادامه می‌گوید: «در حال حاضر تقاضا برای خرید لپ‌تاپ کاهش پیدا کرده است. از آنجا که تکنولوژی در حال پیشرفت و به‌روز شدن است، فروشنده ناچار می‌شود برخی از کالاهایش را با ضرر یا سود کم بفروشد.»

بهنامی در پاسخ به این سوال که آیا با باز شدن مدارس و دانشگاه‌ها باید شاهد افزایش قیمت لپ‌تاپ‌ها در بازار باشیم، گفت: «اگر بتوانند ارز مورد نیاز واردکنندگان را تامین کنند و قیمت ارزی که از تالار دوم تامین می‌شود، در بازه ۴۰ یا ۴۱ هزار تومان باقی بماند، بعید است که در بازار لپ‌تاپ تغییر قیمت داشته باشیم و حتی ممکن است قیمت‌ها کاهش هم پیدا کند. از طرف دیگر، نمایندگی برندهای مختلف تعیین می‌کنند که در هر فصل چه مقدار لپ‌تاپ باید به فروش برسد. اگر فروشنده تعداد لپ‌تاپی کمتر از حد تعیین‌شده فروخته باشد، برای اینکه به تعهد فروشش پایبند بماند، ناچار می‌شود بقیه محصولات را با ضرر یا کمترین سود ممکن بفروشد.»

 خریداری کنند.
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید