پشت پرده آزادی 6میلیارد دلار، حالا حالاها حرف و حدیث هست
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه هم میهن نوشت: برخی میگویند آن را در بخش مسکن سرمایهگذاری کنیم. برخی معتقدند برای تامین بخشی از کسری بودجه، باید از آن بهره ببریم. در این بین دولت اما درباره نحوه هزینهکرد این پولها چیزی نمیگوید چون از واقعیت پولهای آزادشده باخبر است.
زمستان سال 1398 هر چه به روزهای پایانی سال نزدیک میشدیم، التهاب دولت برای تامین مستمری و عیدی بازنشستگان و کارکنانش بیشتر میشد. در آن روزها فروش نفت با افت تاریخی خود، دولت را در منگنه تامین مالی گذاشته بود. درآمدها با هزینهها نمیخواند و دولت عزای روزهای آخر سال را گرفته بود. همان روزها بود که پیشنهاد استفاده از پولهای بلوکه شده داده شد. مقامات دولت معتقد بودند هرچند کرهجنوبی پول میعانات گازی صادرشده را به ایران نمیدهد اما به هر حال این منابع در کره وجود دارد، پس بانک مرکزی این منابع را آزادشده فرض کند و به ازای آن به دولت ریال بدهد.
بانک مرکزی در آن سال به ازای هر دلار، 11 هزار تومان پول به دولت داد و دولت با گرفتن مبلغی حدود 66 هزار میلیارد تومان، عملاً معادل ریالی پولهای بلوکهشده را گرفت و خرج کرد. به این ترتیب امروز که پولهای بلوکهشده به ایران میآید، دولت اختیاری در هزینهکرد آن ندارد و این مبلغ جزو ذخایر ارزی بانک مرکزی محسوب میشود.
یک منبع مطلع در گفتوگو با هممیهن به اتفاقی که در دولت قبل برای پولهای بلوکهشده افتاده بود اشاره کرد و گفت: «بانک مرکزی هر دلار را در آن زمان به قیمت روز که ۱۱ هزار تومان بود، از دولت خرید. حالا اگر دولت فعلی بخواهد هر دلار را ۲۸ هزار ۵۰۰ تومان نیز محاسبه کند تا مثلاً به کالاهای اساسی بدهند، باز حدود سه برابر قیمت سال ۱۳۹۸ است؛ یعنی بانک مرکزی به ازای هر دلار ۲۰ هزار تومان بیشتر در اختیار دارد. بنابراین از نظر ریالی وضع بانک مرکزی بهتر خواهد شد.»
او تاکید کرد: «این ارز متعلق به بانک مرکزی است ولی هر دلار آن در زمان عبدالناصر همتی برای بانک مرکزی ۱۱ هزار تومان محاسیه شده است و مابهالتفاوت آن سودی است که نصیب بانک مرکزی میشود که میتواند به جای آن از بازار «ریال» جمع کند، مثلاً اگر به ازای ۶ میلیارد دلار، ۶۰ هزار میلیارد تومان به بازار «ریال» داده باشند، اکنون میتواند ۱۸۰ هزار میلیارد تومان جمع کند، حالا ممکن است دولت اعلام کند این ۱۲۰ هزار میلیارد تومان اضافه را به من بدهید. اما این کار قانونی نیست و نیاز به مصوبه دارد.»
او افزود: «پول بلوکهشده کره جنوبی در آن زمان خرج شده اما دولت سیزدهم میتواند از مابهالتفاوت نرخ تسعیر آن استفاده کند اما دولت برای گرفتن پول از بانک مرکزی باید مصوبه قانونی داشته باشد.»
او یادآور شد: «منابع بلوکهشده در کره جنوبی همان است که در ابتدای حضور عبدالناصر همتی در بانک مرکزی با تحریمهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا مواجه و بلوکه شد. کرهجنوبی تنها خریدار میعانات گازی ((consendat از ایران بود که بعد از تحریمهای آمریکا، پول این محمولهها در کره جنوبی بلوکه مانده بود. بخشی از مبلغ اصلی پول در این سالها برای خرید دارو هزینه شده بود، اما با توجه به اینکه «وون» واحد پول کرهجنوبی در این سالها کاهش پیدا کرده بود، این کشور نزدیک به یک میلیارد دلار کمتر از بدهی واقعی خود به ایران پرداخت کرده است.»
با توجه به کاهش ارزش وون، منابع بلوکهشده ایران نیز با کاهش ارزش مواجه شده است. در این رابطه رئیس بانک مرکزی از شکایت ایران از کرهجنوبی خبر میدهد چراکه به دلیل عدم دسترسی به وجوه مزبور و کاهش ارزش آن، این کشور نزدیک به یک میلیارد دلار از بدهی خود به ایران را نداده است. خبرگزاری ایسنا در گزارشی و در یک برآورد اولیه جریمه کرهجنوبی را ۸۵۰ میلیوندلار تخمین زده است.
شانس پیروزی خواهیم داشت
محمد صفوی، کارشناس ارزی و بانکی در گفتوگو با هممیهن درباره شکایت بانک مرکزی از کره جنوبی عنوان کرد:«شانس پیروزی را خواهیم داشت اما به این بستگی دارد که از طرف ایران چه کسی و با چه شیوهای دفاع کند. پیشنهاد من این است که باید پیگیری شکایت به یک کارشناس مسلط علمی واگذار شود، نه افرادی که این روزها بهعنوان هیئتعلمی به دانشگاهها راه پیدا کردهاند. باید فردی را انتخاب کنند که به امور بینالملل و حقوق جهانی تسلط داشته باشد.»
او در خصوص تاثیر بازگشت پول بلوکهشده به ایران، گفت: «هر چقدر از این پول برگردد به نفع ما است و قطعاً این پول دست ما باشد بهتر از آن است که نزد کرهجنوبی باقی بماند. این موضوع از نظر سیاست خارجی نیز برای کشور ما اهمیت دارد. اگر نگاه ملی به این موضوع داشته باشیم و نه سیاسی و جناحی، خواهیم دید که بازگشت این پول به نفع کشور است؛ حتی اگر قبلا پیشخور شده باشد.»
او افزود: «باید این را پذیرفت که چنین مبلغی تاثیر زیادی بر اقتصاد فعلی ما و رفاه مردم نخواهد گذاشت. اینکه طرفداران دولت از بازگشت این پول به کشور به عنوان دستاورد سخن میگویند، بیشتر تبلیغ است.»
اثر پولهای بلوکهشده اگرچه در عمل زیاد نیست اما میتواند به کاهش تورم انتظاری دستکم در کوتاهمدت بینجامد. به همین دلیل هم مسئولان بهعنوان دستاورد مدام از آن نام میبرند. سخنگوی دولت روزگذشته در این خصوص گفت، این منابع حتی با برجام نیز آزاد نمیشد و مکاتبات و مصاحبههای رؤسای وقت بانک مرکزی به این امر استناد میدهد. بهادریجهرمی همچنین تصریح کرد: «ما معتقدیم این موضوع میتوانست
یکسال پیش به نتیجه برسد ولی با اشتباه محاسباتی آمریکاییها و آشوبآفرینیهای پاییز گذشته، یک سال به تاخیر افتاد.»
درست است که آزادسازی پولهای بلوکه شده یک دستاورد محسوب میشود اما دولت به ابهامات این آزادسازی هنوز پاسخ نداده است. اول اینکه بانک مرکزی در قبال پول های آزاد شده چه تعهداتی داده است؟ و دوم آنکه ارزهای آزاد شده قرار است صرف واردات چه اقلامی شود؟