نیم قرن با اقتصاد ایران؛ 21 دی

حضور هالیبرتون آمریکا در پارس جنوبی

کدخبر: ۶۲۱۴۲۸
اقتصادنیوز:«نیم قرن با اقتصاد ایران» به سال چهارم رسید. ما در این بخش‌ تلاش می‌کنیم روندهای اقتصاد ایران و جهان را به‌صورت گذرا و در میان اخبار و گزارش‌های منتشرشده در مطبوعات مرور کنیم:
حضور هالیبرتون آمریکا در پارس جنوبی

بررسی روندی موضوعات و اخبار اقتصادی کمک می‌کند تا درک درستی از وضع امروزمان در حوزه اقتصادی داشته باشیم.در این بررسی تاریخی برخی موضوعات، نهادها و اشخاص به صورت خاص مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مخاطب با مطالعه آنها به شناخت نسبی از اوضاع اقتصادی ایران دست یابد.در سال 1402، اقتصادنیوز در نیم‌قرن با اقتصاد ایران با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان در سال‌های 1353، 1363، 1373، 1383 و 1393 تقدیم مخاطبان می‌شود.

21 دی 1353؛ «معجزه ایران» در حوزه اقتصادی محقق شده است

امیرعباس هویدا، نخست‌وزیردر سومین کنگره حزب ایران نوین اعلام کرد که اقتصاد ایران تمام نشانه‌های «توسعه‌نیافتگی» را پشت‌سر نهاده و با جهشی بی‌مانند که از آن به «معجزه ایران» تعبیر شده، هم اکنون به بیش از 89400 ریال تولید ناخالص سرانه دست یافته است.

نخست‌وزیر و رئیس دفتر سیاسی و هیات اجرایی ایران نوین در زمینه پیشرفت‌های صنعتی کشور گفت: ایران در قلمرو صنعت، قدم در آستانه مترقی‌ترین و دقیق‌ترین صنایع امروزی مانند الکترونیک، اتم نهاده و به باشگاه کشورهای «فولادساز و تامین‌کننده سوخت آینده جهان» پیوسته است. در همین گذرگاه فرآورده‌های صنایع ایران راهی سرزمین‌های دیگر شدند و ظهور یک قدرت تازه اقتصادی را در عرصه دنیای اقتصاد اعلام داشتند.

هویدا سپس پیروزی‌های ایران در زمینه مسائل نفتی و کمک‌های ایران به ممالک دیگر را برشمرد و گفت: درنتیجه افزایش درآمدهای ملی، ایران از صف ممالک کمک‌گیرنده خارج و به سلک کشورهای کمک‌دهنده پیوسته، آن هم کمک دهنده ای با قصد و نیت خیر و طالب بهروزی و سعادت همه کشورهای نیازمند و راهگشای معضلاتی که گریبانگیر اقتصادهای پیشرفته کنونی است.

هویدا هنگام اشاره به برنامه‌های رفاهی دولت گفت: نکته مهم در این خصوص آن است که اقدامات رفاهی در شرایطی صورت می گیرد که جهان یکی از بحرانی‌ترین ادوار خود را که تورم یکی از جنبه‌های مسلم و روشن آن است، طی می‌کند.

به همین دلیل علاوه‌بر اجرای برنامه‌های وسیع و جهت اشاعه خدمات اجتماعی و رفاهی که بخش مهمی از اعتبارات سرمایه‌گذاری ثابت در برنامه پنجم عمرانی را به خود اختصاص می‌دهد ارائه کمک برای تثبیت قیمت کالاهای اساسی مورد مصرف عمومی که امسال در حدود 50 میلیارد و سال آینده در حدود 75 میلیارد ریال برعهده دولت می گذارد و همچنین تطبیق حقوق و دستمزدها با تغییرات حاصله در هزینه زندگی در دستور عمل دولت حزبی قرار گرفته است و در تمامی این اقدامات هدف اساسی آن است که گروه‌های متوسط و کم‌درآمد اجتماع نه فقط قدرت خرید خود را حفظ کنند بلکه از ثمرات رشد اقتصادی و بهره های سزاوار دریافت دارند.

هویدا سپس برخی از برنامه‌های رفاهی دولت را برشمرد و در زمینه مسکن با اشاره به لایحه اخیر مبارزه با بورس بازی زمین گفت: طبق برآوردهای کارشناسان میزان کل نیازهای مربوط به مسکن تا پایان سال 1371 به 11.5 میلیون واحد مسکونی خواهد رسید که از این میزان 7 میلیون واحد برای نقاط شهری و 4.5 میلیون واحد برای مناطق روستایی لازم است.

11 دی 1373؛ آغاز عملیات اجرایی انتقال آب هیرمند به زاهدان

همزمان با سفر هاشمی رفسنجانی به زاهدان عملیات اجرایی طرح عظیم انتقال آب آشامیدنی رودخانه هیرمند به شهر زاهدان با حضور رئیس‌جمهوری آغاز شد.

با اجرای این طرح، آب آشامیدنی شهر زاهدان از طریق مخازن طبیعی «چاه نیمه» منشعب از رودخانه هیرمند در منطقه سیستان به وسیله یک خط لوله 200 کیلومتری به این شهر منتقل خواهد شد.

برای اجرای این طرح که در سال 1377 به بهره برداری خواهد رسید، بیش از 100 میلیارد ریال اعتبار پیش‌بینی شده است. توان آبرسانی این خط لوله 1700 لیتر در ثانیه است.

این طرح علاوه‌بر خط لوله، 2 مخزن بتونی با ظرفیت ذخیره‌سازی 60 هزار مترمکعب آب و 4 تلمبه‌خانه برای پمپاژ آب را نیز دربرمی‌گیرد.

ایران در مقابل فروش 1000 بولدوزر به پاکستان، کارخانه شکر می‌خرد

قرارداد فروش یک هزار دستگاه بولدوزر ساخت ایران به پاکستان امضا شد.

ایران نیز کارخانه تولید شکر و وسایل مهندسی از پاکستان خریداری خواهد کرد. براساس توافق دو کشور، پاکستان یک هزار دستگاه بولدوزر هپکو و تجهیزات اضافی و لوازم یدکی خریداری و در مقابل یک کارخانه شکر خام به ظرفیت روزانه 5 هزار تن و نیز تجهیزات موردنیاز کارخانه‌های سیمان، کشتی و نوسازی دیگ بخار کارخانه شکر کارون به ایران خواهد فروخت.

توزیع لاستیک برای مصارف عمومی و دولتی سهمیه‌بندی شد

ستاد پشتیانی تنظیم بازار دستورالعمل توزیع لاستیک تولید داخلی و وارداتی برای مصارف عمومی مردمی و تعاونی‌ها و مصارف دولتی را تصویب کرد.

براساس این دستورالعمل، بخش مصارف عمومی که شامل تمام مصارف بخش خصوصی و صاحبان وسایط نقلیه شخصی است، از 50 درصد سهمیه تولیدات داخل و 40 درصد سهمیه از محل واردات برخوردار خواهد شد و بخش تعاونی‌ها نیز که شامل تعاونی‌های تاکسیرانان، وانت‌بارداران، مینی‌بوسرانان، خاورداران، کامیونداران و تعاونی‌های هفده‌گانه اتوبوسرانی است از 30 درصد سهمیه دولتی و 30 درصد از محل واردات استفاده خواهند کرد.

21 دی 1383؛ حضور هالیبرتون آمریکا در پارس جنوبی

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: شرکت هالیبرتون آمریکا به طور قطعی برنده مناقصه حفاری فازهای 9 و 10 پارس جنوبی شد. مهندس اکبر ترکان افزود: در پی برنده شدن شرکت‌های هالیبرتون و اورینتال در مناقصه حفاری فازهای 9 و 10 برنامه‌های مناقصه به این شرکت‌ها ابلاغ شده است.

در طرح‌های توسعه فازهای 9 و 10 میدان گازی پارس جنوبی روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تصفیه شده برای مصارف داخلی، روزانه 80 هزار بشکه میعانات گازی برای صادرات و تولید سالانه یک میلیون تن اتان به‌عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی، 1.05 میلیون تن گاز مایع (ال‌پی‌جی) برای صادرات و تولید روزانه 400 تن گوگرد به‌عنوان محصول جانبی در نظر گرفته شده است. طرح توسعه فازهای 9 و 10 میدان گازی پارس جنوبی با مشارکت 58 درصد بخش ایران و 42 درصد بخش خارجی در حال اجرا بوده که مدت اجرای آن 52 ماه که شامل دو بخش خشکی و دریا است، که اولین مرحله بهره‌برداری آن اواخر سال 1385 پیش‌بینی می‌شود. این طرح اولین پروژه گازی کشور است که در حجم قابل ملاحظه از طریق فاینانس (خودگردان) تامین اعتبار شده و بین شرکت‌های ملی نفت ایران، با کنسرسیوم ال‌جی، شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت و شرکت تاسیسات دریایی منعقد شده و کارفرمای پروژه شرکت نفت و گاز پارس است.

21 دی 1393؛ استفاده از دارایی آزادشده ایران براساس اولویت

قائم‌مقام بانک مرکزی اعلام کرد که دارایی‌های بلوکه‌شده‌ای که آزاد و در اختیار ایران قرار گرفته طبق اولویت‌های بانک مرکزی و نیاز اقتصاد کشور در حال هزینه است.

اکبر کمیجانی با بیان اینکه بانک مرکزی مجاز به بهره برداری از دارایی‌های بلوکه شده است، اظهار کرد این منابع در زمان موردنیاز ازجمله برای ورود کالاهای اساسی و ضروری، مواد غذایی و دارویی و همچنین برای واردات گروه‌های ده‌گانه‌ای که از طریق نرخ ارز مبادله‌ای وارد می شوند مورداستفاده قرار گرفته و مثل سایر ذخایر ارزی بانک مرکزی هزینه‌ می‌شود.

وی در مورد اینکه تاکنون چه میزان از 7.4 میلیارد دلار دارایی‌های بلوکه‌شده ایران که طبق توافق ژنو آزاد شد هزینه نشده است، بیان کرد: نمی توانیم علامت گذاری کنیم که کدام پول مصرف‌ شده چون در کنار آن سایر درآمدهای ارزی وجود داشت و بانک مرکزی از مجموع آن استفاده می کند، بنابراین از منابع واریز شده به حساب بانک مرکزی به حدی که نیاز اقتصاد و تولید برطرف شود، بهره‌برداری خواهد شد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید