هشدار کارشناسان به افزایش مالیاتها توسط دولت: کار و کسب مردم را تعطیل میکنید
به گزارش اقتصادنیوز روزنامه شرق نوشت:درآمدهای مالیاتی که در سال 1390 رقمی حدود 40 هزار میلیارد تومان بوده به 894 هزار میلیارد تومان در سال 1402 رسیده که افزایش حدود 21برابری را در شرایط رکود و نابسامانی اقتصادی نشان میدهد و برای نخستین بار چند سال درآمدهای مالیاتی از درآمدهای نفت پیشی گرفته، مضاف بر آنکه وفق لایحه بودجه درآمدهای مالیاتی سال 1403 معادل هزارو 122 میلیارد تومان پیشبینی شده که مجددا از درآمد نفتی بیشتر است.
براساساین نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی برخلاف بحثهای عوامفریبانه و «با توجه به اینکه در دیگر کشورها حق بیمه، عوارض شهرداری و...» هم جزء مالیات تلقی میشوند، کمتر از حدود 16 درصد نیست که با توجه به خدمات نهچندان مطلوب دولتی به جامعه، رقم بالایی است.
به عبارت ساده دولت و نظریهپردازان دولتی که میخواهند پدیدههای نوین مالیاتی در کشورهای پیشرفته نظیر مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر اتومبیلهای لوکس، مالیات بر خانههای گرانقیمت «که در ایران همگی بنا بر تورم افزایش داشتهاند» را در ایران تحت عنوان «سیاستهای تنظیمگری بازار» اجرا کنند، قادر به فهم این موضوع نیستند که این پدیدهها محصول اقتصاد رقابتی و آزاد بوده و با اقتصاد رانتی نمیتوانند درصدد استفاده از این منابع باشند.
چرایی پاسخ نیز روشن است؛ دولتها وقتی برای مالیات دست در جیب مردم میکنند، باید به آنها محل این مخارج و چگونگی مخارج را هم پاسخ بدهند تا صاحب مال بداند پولش کجا خرج شده است.
به نظر میرسد بعد از قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1345 که قانونی جهتدار و شالوده آن بر تنظیمگری روابط اقتصادی بود، هیچگاه دولتهای مستقر قادر نبودهاند امور تنظیمگری را با اجرای قانون مالیاتها عمل کنند.
از طرف دیگر بسیاری کارشناسان و صاحبنظران مالی و اقتصادی داخلی اجرا و وصول اینگونه مالیاتها را مالیات بر فقر بیشتر مردم دانسته و احتمال و هشدار توقف بسیاری کسبوکارها را دادهاند.
23302