نگاهی استفاده از رمزارزها در فعالیت‌های مجرمانه

ارز دیجیتال پول محبوب تبهکاران شد؟

کدخبر: ۶۷۹۱۵۷
ارزهای دیجیتال در اغلب بحث‌های مربوط به تأمین مالی جرایم، هدف اصلی انتقادات هستند؛ ولی این در حالی است که هنوز هم پول نقد، ابزار مورد علاقهٔ مجرمان است!
ارز دیجیتال پول محبوب تبهکاران شد؟

به گزارش اقتصادنیوز، براساس نتایج تحقیق رابرت ویتاکر، مأمور ویژهٔ نظارتی سازمان تحقیقات امنیت داخلی آمریکا (HSI)، پلتفرم‌های رمزارزی که تحت نظارت قانون فعالیت می‌کنند، با بهره‌گیری از شفافیت ذاتی بلاک‌چین، بستر کارامدی برای نهادهای قانونی جهت رهگیری فعالیت‌های مجرمانه فراهم می‌آورند.

مجرمان علاقه‌ای به تسویه‌حساب با رمزارزها ندارند

بر اساس این گزارش، باور عمومی رایج درخصوص «استفاده از رمزارزها در فعالیت‌های مجرمانه» زیر سؤال می‌رود و در عوض بر نقش پلتفرم‌های رمزارزی در پیشگیری از فعالیت‌های غیرقانونی تأکید دارد. در حال حاضر، سهم فعالیت‌های غیرقانونی به حجم کل تراکنش‌های رمزارزی به طرز چشمگیری پایین است. تحلیل‌های Merkle Science نشان می‌دهد که تنها ۰.۶۱٪ از تراکنش‌های تتر (USDT) بین جولای ۲۰۲۱ تا ژوئن ۲۰۲۴، به‌عنوان تراکنش‌های احتمالاً غیرقانونی پرچم گذاری شده‌اند. وضعیت استیبل‌کوین USDC حتی بهتر بوده و فقط ۰.۲۲٪ از تراکنش‌های آن مشکوک تشخیص داده شده‌اند. همچنین به‌طورکلی، کمتر از ۰.۰۰۵٪ تراکنش با نهادهای تحریم شده مرتبط بوده‌اند.

از سوی دیگر، Chainalysis  گزارش داده که فعالیت‌های غیرقانونی تنها ۰.۳۴٪ از کل تراکنش‌های درون زنجیره‌ای (on-chain) در سال ۲۰۲۳ را تشکیل داده‌اند. این حجم نسبت به سهم ۰.۴۲٪ در سال ۲۰۲۲ کاهش‌یافته است. در واقع ارقام تحقق‌یافته بسیار پایین‌تر از میزان تخمینی فعالیت‌های غیرقانونی در نظام مالی سنتی است که در ارزیابی ریسک پول‌شویی اداره ملی خزانه‌داری در سال ۲۰۲۴ به آن اشاره شده است.

هم سامانه‌های رمزارزی و هم نظام‌های مالی سنتی (TradFi) با نظارت‌های قانونی دولت‌ها برای مبارزه با تأمین مالی غیرقانونی روبرو هستند؛ اما، تفاوت عمده‌ای در شفافیت این دو سیستم وجود دارد. سامانه‌های مالی سنتی، فاقد زیرساخت‌هایی مانند فناوری بلاک‌چین عمومی برای ردیابی تراکنش‌ها هستند.

در سازوکارهای مالی سنتی، نهادهای اجرای قانون باید سوابق مالی را از مؤسسات دریافت کنند که این امر اغلب نیازمند دستور سازمان‌های قضایی است. این فرایند شامل مشارکت گروهی از افراد و جمع‌آوری شواهد قابل‌توجه، پیش از آغاز ردیابی وجوه است. علاوه بر این، بسیاری از فعالیت‌های غیرقانونی همچنان به جابه‌جایی پول نقد متکی هستند که غیرقابل‌ردیابی است. گزارش سال ۲۰۲۴ سازمان مبارزه با مواد مخدر آمریکا (DEA) تأیید می‌کند که پول نقد به دلیل گمنامی و عدم به‌جای‌گذاری ردپا، همچنان روش اصلی معاملات در تجارت مواد مخدر است.

شناخت مشتری (KYC) یا شناخت تراکنش (KYT)؟

ویتاکر اظهار داشته که قابلیت ردیابی تراکنش‌ها در بلاک‌چین، تحولی اساسی برای نهادهای قانونی و نظارتی در مبارزه با جرایم مبتنی بر پول نقد مانند پول‌شویی، تأمین مالی تروریسم و سایر اشکال جرایم مالی ایجاد کرده است. این قابلیت امکان «پیگیری پول» را به‌صورت بلادرنگ و فرامرزی فراهم می‌کند. این کار از طریق فرایندهایی به نام «شناخت تراکنش» یا KYT برای ردیابی مجرمان انجام می‌شود.

درحالی‌که نظام‌های مالی سنتی بر فرایندهای شناخت مشتری (KYC) تکیه دارند، Know Your Transaction از شفافیت بلاک‌چین برای ارائهٔ اطلاعات فوری در مورد تراکنش‌ها استفاده می‌کند. این امر شرکت‌های رمزارزی و سازمان‌های مربوطه را قادر می‌سازد تا ریسک‌ها را به طور مداوم ارزیابی کنند و لایه‌ای از امنیت را فراهم می‌آورد که در سیستم‌های سنتی وجود ندارد. به‌طورکلی، اکوسیستم رمزارزها، سازوکاری امن‌تر برای کاربران ایجاد می‌کند.

این گزارش تأکید می‌کند که ادغام KYT با ابزارهای سنتی انطباق (KYC) به ایجاد چارچوب «ارزیابی ریسک» قوی‌تر کمک می‌کند. این فرایند به طور مداوم بر اساس داده‌های جدید بلاک‌چین به‌روزرسانی می‌شود تا از تهدیدات جدید پیشی بگیرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید