زمزمههای تاخیر در برگزاری انتخابات شورای شهر/ احتمال 7 ساله شدن شورای اسلامی شهر قوت گرفت؟
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه فرهیختگان نوشت: براساس قانون انتخابات ریاستجمهوری و شورای اسلامی شهر باید همزمان برگزار شود. اما با توجه به اتفاق تلخ سقوط بالگرد رئیسجمهور و از دست دادن او، انتخابات ریاستجمهوری یکسال زودتر از موعد برگزار شد.
در این میان و با توجه به لزوم برگزاری انتخابات شورای شهر، برخیها پیشنهاد هفت ساله شدن ششمین دوره شورای شهر را ارائه دادند تا از این طریق، این دو انتخابات مجدداً همزمان برگزار شود؛ چراکه همزمانی برگزاری این دو انتخابات هزینه انتخابات برای وزارت کشور را کاهش میدهد و از طرفی دیگر میزان مشارکت در هر دو انتخابات بالا میرود.
البته حالت دیگری نیز وجود دارد و آن برگزاری انتخابات شوراهای شهر در سال دیگر و کاهش مدت زمان خدمت اعضای دور بعد از 4 سال به 3 سال است تا از این طریق انتخابات دوره هشتم شورای شهر، با انتخابات دوره پانزدهم ریاستجمهوری در 3 سال آینده همزمان شود. در این میان البته یک راهحل دیگری نیز وجود دارد و آن هم برگزاری هر دو انتخابات در موعد مقرر خود به صورت جداگانه است که به نظر میرسد این راه آنقدرها هم منطقی نباشد.
تصمیمگیرنده نهایی ابقای شوراهای شهر فعلی نمایندگان مجلساند
تصمیم تمدید این دوره از شورای شهر به مدت 7 سال که یک ماهی در رسانهها مطرح است، به دست نمایندگان مجلس است.
مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران 25 شهریور ماه در جمع خبرنگاران گفته بود: «هفتساله شدن شورا به دلیل اینکه ۶ ماه از مصوبه قبلی نگذشته، مطرح نمیشود. اگر شورایعالی سریعتر اقدام کند شاید بتوان به جایی رسید؛ گرچه کار سختی است و مجلس باید رأی دهد. همه این موارد مصوبه مجلس، قانعشدن شورای نگهبان و در نهایت تأیید مجمع تشخیص را نیاز دارد.»
روز گذشته نیز موسیالرضا حاجیبگلو، رئیس شورایعالی استانها در گفتوگو با تسنیم در اینباره گفته بود: «این طرح حدود یک ماه پیش به مجلس ارسال شده است. امیدواریم هرچه سریعتر در مجلس اعلام وصول شود. همچنین لازم به ذکر است که برخی از اعضای شوراها در سراسر کشور موافق و برخی مخالف تمدید دوره ششم به هفت سال هستند.» رئیس شورایعالی استانها همچنین در پاسخ به این پرسش که برخی از اعضای شورا، ازجمله اعضای شورای اسلامی شهر تهران، با هفتسالهشدن دوره ششم موافق نیستند، عنوان کرده بود: «این افراد در صورت تصویب هفتسالهشدن شوراها میتوانند انصراف دهند و اعضای علیالبدل بهجای آنها وارد شورا شوند.» حاجیبگلو در پاسخ به این پرسش که در صورت مخالفت مجلس با هفتسالهشدن دوره ششم، انتخابات شوراها چهزمانی برگزار خواهد شد، گفته بود: «قانون این موضوع را تعیین میکند اما پیشبینی میشود این انتخابات در نیمه اول سال آینده برگزار شود.»
محمدصالح جوکار، رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» خبر داد که هنوز هیچ طرحی در مجلس اعلام وصول نشده است.
جوکار گفت: «آنچه اکنون بر اساس قانون داریم، سال آینده سیام خرداد ماه انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا برگزار میشود. طبق قانون فعلی، شورای آینده سه ساله خواهد بود. پیشنهادی از سوی شورای عالی استانها آمده اما این پیشنهاد تا الان، در مجلس اعلام وصول نشده است. امری که اعلام وصول نشود را هم نمیتوان در مجلس به آن پرداخت و دربارهاش صحبت کرد.»
البته جوکار در ادامه به نکات مهمی اشاره کرد: «نکتهای که وجود دارد، این است که مردم پس از 4 سال اشخاص و افرادی را انتخاب کردند. اینکه آیا امروز نمایندگان مجلس میتوانند به جای مردم تصمیم بگیرند و 3 سال به مدت زمان خدمت اضافه کنند، این خودش به تنهایی بحثی است که هم جنبه حقوقی و هم جنبه اخلاقی دارد. مردم در این بین باید تشخیص دهند و مسئله را ارزیابی کنند؛ همزمانی دو انتخابات، برای 3 سال آینده که در اسفندماه انتخابات مجلس و در خرداد ماه انتخابات ریاستجمهوری را خواهیم داشت. این دو تقریباً همزمان با یکدیگرند.»
رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی تأکید کرد وضعیت مورد ارزیابی فعلی مجلس، هیچ ارتباطی با اضافه شدن این دوره از شورای شهر و روستا ندارد. او گفت: «این طرح هنوز به کمیسیون نیامده و اغلب اعضای کمیسیون نیز با اضافه شدن دوره شهر و روستا موافق نیستند.»
علیرضا نادعلی، عضو شورای ششم شهر تهران نیز معتقد است که تصمیمگیرنده نهایی برای بقا یا ادامه دادن این دوره از شورای شهر، مردمند. او در گفتوگو با «فرهیختگان» گفت: «به عنوان سخنگوی شورای شهر تهران در ابتدا میگویم موضع خاص اتخاذشدهای در اینباره نداریم. یعنی هنوز این ماجرا به یک موضع واحد از سمت اعضا تبدیل نشده است. قاعدتاً در این بین هرکس نظر خودش را دارد اما رئیس شورا نظر همهشمولی دارد و نظرات سایر اعضا را نمایندگی میکند.»
نادعلی درباره موضع خود درباره 7 ساله شدن شورای شهر تصریح کرد: «اگر ما بخواهیم به خاطر نفع خودمان، این 4 سال را به 7 سال تبدیل کنیم، احتمال دارد از تصحیح و اجرای قوانین به نفع شهر و مردم دور شویم. طبیعی است اگر این طرح مطرح میشود، یکی از دلایل هزینه زیاد انتخابات و مواردی از این دست باشد؛ چراکه طبق قانون انتخابات ریاستجمهوری و شورای شهر باید همزمان باشند.»
سخنگوی شورای شهر تهران تصریح کرد: «آنچه مهم است این است که ببینیم چه چیزی به نفع شهر است؟ شاید اگر از اعضای شورا این سؤال را بپرسیم، دور از ذهن نباشد که موافق این طرح باشند. نه فقط اعضای شورای شهر تهران بلکه در سایر شهرها هم همین باشد. بنابراین باید برای رسیدن به پاسخ، این سؤال را از مردم و گروههای مردمی پرسید که آیا آنها رضایت دارند نمایندگان و اعضای فعلی شورای شهرهایشان 3 سال دیگر هم باقی بمانند؟ من فکر میکنم در این صورت انتخاباتهایمان حتی با همه هزینههای بالایی که وجود دارد، به نتایج بهتری میرسد.»