رانا در خط پایان؟/ افزایش قیمت درد ایران خودرو را دوا نکرد
![رانا در خط پایان؟/ افزایش قیمت درد ایران خودرو را دوا نکرد](https://cdn.eghtesadnews.com/thumbnail/tQO2DnPbVuk3/mW4TY_vzMeEG1fqb61-mcCKrGYGcOSm4SW9Yyhl5b2N1qvFeEPKLcFkzrdrrAcG9cg9gAf9kJWJmze2Es8GZhDlkJqwVKQrt59C9rs3aXF0,/%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%A7.jpg)
به گزارش اقتصادنیوز، تولید رانا تا پایان آذر ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از افت حدود ۲۵ درصدی حکایت میکند؛ با این حال ایران خودروییها در برآورد تولید خود برای سه ماهه زمستان ۱۴۰۳ انگیزهای برای جبران این کسری تیراژ تولید نداشتند.
بررسی اقتصادنیوز از اطلاعات منتشر شده ایران خودرو نشان میدهد این خودروساز در پایان سه ماهه سوم سال جاری در مجموع حدود ۱۲ هزار و ۹۵۰ دستگاه انواع رانا را در خطوط تولید خود تکمیل کردند. این تیراژ تولید در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از افت تولید حول و حوش چهار هزار و ۴۵۰ دستگاهی خبر میدهد.
آبیهای جاده مخصوص تا پایان آذر ۱۴۰۲ در مجموع حدود ۱۷ هزار و ۴۰۰ دستگاه رانا تولید کردند. آن طور که این خودروساز در صورتهای مالی تلفیقی خود تا پایان آذر ۱۴۰۳ اعلام کرده به دنبال این است تا حدود دو هزار و ۳۵۰ دستگاه رانا را در بازه سه ماه پایانی سال جاری تولید کند. بنابراین کل تیراژ تولید رانا با فرض تحقق برآورد صورت گرفته برای تولید رانا به حوالی ۱۵ هزار و ۳۰۰ دستگاه در سال جاری خواهد رسید.
این تیراژ تولید برای رانا از هدفگذاری این خودروسازی برای سال جاری جا مانده است. ایران خودروییها در پایان سال گذشته پیشبینی کردند که در سال ۱۴۰۳ حدود ۲۰ هزار دستگاه انواع رانا را در خطوط تولید خود تکمیل کنند. اما تیراژ تولید محقق شده تا پایان آذر امسال به علاوه برآورد تولید برای فصل زمستان ۱۴۰۳، نشان میدهد آبیهای جاده مخصوص حدود ۲۴ درصد از هدفگذاری خود برای تولید رانا در سال جاری عقب میمانند.
ایران خودروییها در پایان آذر ۱۴۰۳ در مجموع بیش از ۱۲ هزار و ۷۰۰ دستگاه رانا فروختند که حدود ۲۵ درصد کمتر از رانا فروخته شده در همین بازه زمانی در سال گذشته است. ایران خودرو در پایان آذر ۱۴۰۲ نزدیک به ۱۷ هزار و ۲۰۰ دستگاه رانا فروخت.
نکته قابل توجه این است که افزایش قیمت رانا سبب نشده تا ایران خودروییها ترغیب شوند تیراژ تولید رانا را افزایش دهند.
هر دستگاه رانا در سال ۱۴۰۲ به صورت میانگین حدود ۲۴۰ میلیون تومان از سوی آبیهای جاده مخصوص عرضه شده است. خودرؤساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص تا پایان آذر سال جاری به صورت میانگین هر دستگاه رانا را با قیمت حول و حوش ۳۳۰ میلیون تومان عرضه کرد. بنابراین شاهد هستیم که قیمت رانا در کارخانه در بازه مورد بررسی رشدی نزدیک به ۳۸ درصدی را به خود دیده است. این افزایش قیمت کارخانهای به زبان عدد حدود ۹۰ میلیون تومان است.
ایران خودرو در سه ماهه پایانی سال جاری پیشبینی کرده تا هر دستگاه رانا را با قیمتی حول و حوش ۴۴۰ میلیون تومان برای مشتریان فاکتور کند. چنانچه این پیشبینی قیمت را با متوسط قیمت رانا در ماهه ۱۴۰۳ مقایسه کنیم، شاهد خواهیم بود که آبیهای جاده مخصوص رشد نزدیک به ۳۳ درصدی را برآورد کردند.
ایران خودرو به دنبال این است که در فصل زمستان امسال به طور متوسط هر دستگاه رانا را حدود ۱۰۸ میلیون تومان گرانتر از قیمت متوسط ۹ ماهه سال جاری بفروشد. اما این افزایش قیمت هم سبب نشده تا خودرؤساز ساکن کیلومتر ۱۴ جاده مخصوص برآورد تیراژ تولید خود برای رانا در سه ماهه پایان سال جاری را بیش از دو هزار و ۳۵۰ دستگاه در نظر بگیرد.
بررسی اقتصادنیوز از روند تولید رانا در یک ماهه دی ۱۴۰۳ نشان میدهد این خودروسازی در اولین ماه از فصل زمستان تولید نزدیک به هزار و ۶۵۰ دستگاهی از این محصول خود را نهایی کرده است. بنابراین شاهد هستیم که ایران خودرو در دی امسال حدود ۷۰ درصد از تیراژ برآورد شده برای تولید رانا را در خطوط تولید خود نهایی کرده است؛ اتفاقی که این امیدواری را ایجاد کرد که شاید ایران خودروییها بتوانند هدفگذاری ۲۰ هزار دستگاهی برای تولید رانا در سال جاری را محقق کنند.
البته یک گمانه دیگر هم درباره تولید رانا وجود دارد. براین اساس، ایران خودرو در بهمن و اسفند امسال حسابی فیتیله تولید رانا را پایین بکشند تا در پایان فصل زمستان حول و حوش برآورد خود یعنی حدود دو هزار و ۳۵۰ دستگاه رانا تولید کنند.
آنچه مشخص است ایران خودروییها حسابی برای تولید رانا در سال جاری دو دل شدند. این در حالیست که حضور رانا در لیست خودروهای ارتقا یافته این خودروسازی در پایان نیمه اول سال ۱۴۰۲ نشان داد که ایران خودرو به دنبال این است که همچنان رانا را در سبد محصولاتی خود نگه دارد.
باید منتظر ماند و دید مدیریت جدید ایران خودرو چه برنامهای برای رانا در ذهن دارد، آیا این خودرو را همچنان در سبد محصولاتی خود نگه میدارد یا اینکه برنامهریزی برای خروج آن از خطوط تولید و فرستادن آن به موزه را برنامهریزی میکند.