نیم قرن با اقتصاد ایران؛ 1 اسفند

شرط سخت ایران‌خودرو برای رنو

کدخبر: ۷۰۴۷۵۷
اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از وضعیت اقتصادی ایران دست پیدا کنیم.
شرط سخت ایران‌خودرو برای رنو
عکس: اکوایران/ دانیال شایگان

نگاه روندی این مزیت را دارد که تاثیر اقتصاد بر سایر موضوعات جامعه ایرانی و تاثیر گرفتن اقتصاد از آنها را بتوانیم در یک مجموعه تجزیه و تحلیل کنیم و همچنین پاسخ به چراهای وضعیت کنونی اقتصادی داشته باشیم. اکنونِ اقتصاد ما محصول تلاش ها و تصمیم گیری ها در دهه های گذشته است. امسال در این پروژه سال های 1394،1384،1374،1364،1354 از هر دهه انتخاب شده است.

در سال 1403، اقتصادنیوز در «نیم‌قرن با اقتصاد ایران» با استفاده از اخبار و گزارش‌های روزنامه‌های «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان تقدیم مخاطبان می‌شود.

اول اسفند 1364؛ ویژگی‌های بودجه 1365 از زبان مهندس موسوی

مهندس موسوی اعلام کرد: دولت این افتخار را دارد که توانسته است لایحه بودجه را سر موعد قانونی تقدیم مجلس کند. البته نباید تلاش نیروهای مومن به انقلاب را در این مورد نادیده گرفت. ما در شرایط خاصی که در جهان داریم و در میان توطئه‌های گوناگون که علیه ما هست و فشارهای طاقت‌فرسایی که از طرف قدرت‌ها به ما وارد می شود، ضمن اینکه می‌توانیم این را جزو افتخارات خود به حساب آوریم که یک دولت در 5 سال کار هفت بار عملکردش بررسی شده، باید به زیان‌های این گونه برخورد کردن نیز توجه کنیم.

نخست‌وزیر ادامه داد: شما هیچ کدام نمی‌دانید بودجه صدام در جنگ تحمیلی چه قدر است و ریز اقلامش چقدر می‌باشد، ما فقط از طریق دوستان صدام و مدارک بین‌المللی می‌فهمیم رژیم صدام حدود 50 میلیارد دلار بدهی دارد. ما در این شرایط این بحث را می‌کنیم که چرا ریزاقلام ارز نیامده و اینکه این لایحه ما را به فنا می برد.

این به دولت فشار می آورد. دولت تا اندازه‌ای که صلاح هست روی تکلیف شرعی خود و تلاش در مقابل مجلس می‌آید و توضیحاتش را می‌دهد. ما باید توجه داشته باشیم که مجلس شورای اسلامی با همین بودجه‌هایی که تصویب کرده، شاهد پیروزی های نبرد رزمندگان است.

نخست‌وزیر در بخش دیگری از سخنانش گفت: اگر نتوانیم نظامی را که در سراسر کشور به صورت قوی و استوار پابرجاست ناشی از برنامه‌ریزی بدانیم، پس باید تصوری داشته باشیم که مجلس شورای اسلامی، با همین بودجه‌هایی که تصویب کرده، شاهد پیروزی‌های نبرد رزمندگان است.

نخست‌وزیر در بخش دیگری از سخنانش گفت: اگر نتوانیم نظامی را که در سراسر کشور به صورت قوی و استوار پابرجاست ناشی از برنامه‌ریزی بدانیم پس باید تصوری داشته باشیم که کارها اتفاقی بوده! اگر برنامه‌ها نبود، ما این وضع را نداشتیم. مجلس به این محکمی صحبت نمی‌کرد و بایستی سیاست‌هایمان متزلزل می بود.

وی افزود: اعتقاد دارم بعضی‌ها که رسالت دارند این استقلال را برهم بزنند، باید به فکر خون شهیدان این کشور باشند. در این جا ضمن اینکه روی برنامه‌ریزی تاکید می شود، اما برادری می‌آید برنامه نفروختن نفت و «خوردن تره» را می‌دهد.

این چه نوع برنامه ای است؟! به هر حال به برکات تمام تصمیمات درستی که گرفته شده است (البته نمی گوییم همه چیز که ارائه شده درست در جای خودش قرار گرفته) اگر نتوانیم اثرات مجموعه این تصمیم‌گیری‌ها را برای بی‌ثباتی که در این 5 سال پیدا شده ببینیم بی‌انصافی در حق مجلس و هزاران افرادی که در کلیه دستگاه‌های اجرایی که برادران شما هستند، می‌باشد.

آقای مهندس موسوی سپس به بحث درباره ویژگی‌های لایحه بودجه پرداخت و گفت: روی لایحه بودجه صحبت می‌کنیم، ولی هدف تغییر دولت است، همان طور که به طور واضح در بعضی متن‌ها آمد، این به ضرر کشور هست. در شرایطی که رزمندگان ما در «فاو» هستند، احساس کردم که موضوعی مطرح است تا فضایی ارائه داده شود که ما در فضای بحرای به سر می‌بریم. من به این مساله اعتقاد ندارم.

ما از همیشه وضعیت‌مان محکم‌تر است. مدیریت حزب‌الله حاکم است. گروهک‌ها سرکوب و لیبرال‌ها رانده شده‌اند. سیاست‌های اقتصادی روشنی ر پیش گرفته شده و اعتقاد داریم بحران زمانی بود که شیرهای نفت باز بود و در روز 6 میلیون بشکه نفت صادر می‌شد و 60 هزار مستشار آمریکایی در ایران قدم می‌زد. صنایع مونتاژ گسترش داشت و ما را صورت یکی از ایالات آمریکا درآورده بودند.

نخست‌وزیر آنگاه پرسید: ما چه بحرانی داریم؟ ما در 12 بهمن از این بحران‌ها پریده‌ایم. امروز زیر فشار نیروهایی هستیم که می‌خواهند ما را به آن بحران برگردانند. بهتر است فشارهای طبیعی ناشی از یک کشور انقلابی و بعد از انقلاب و ناشی از جنگ تحمیل‌شده را به حساب بحران نگذاریم.

این چه نوع انقلابی است که فشار نداشته باشد و در 5 سال جنگ مداوم بجنگد و همه چیز روال عادی داشته باشد و درآمدها کلان باشد و بر هزینه‌ها پیشی بگیرد؟

اول اسفند 1384؛ واردات میوه با تعرفه صفر

همزمان با نزدیک شدن به ایام نوروز و با هدف تنظیم بازار و جلوگیری از گرانی و کمبود میوه، تعرفه واردات میوه از امروز اول اسفندماه 84، صفر می‌شود.

به گفته وزیر بازرگانی، دولت در سال‌جاری برای جلوگیری از گرانی محصولات کشاورزی به خصوص میوه تلاش می‌کند. به عقیده وی، برای تنظیم بازار میوه باید هنگام برداشت محصولات، تعرفه‌ها را بالا برد و پس از فروش میوه کشاورزان و پایان فصل برداشت، با یک فاصله زمانی باید تعرفه‌ها را پایین آورد.

فروش «مبارکه» از لحاظ قانونی امکان‌پذیر نیست

در حالی که دو روز قبل روزنامه دنیای اقتصاد از تمایل میتال میلیاردر هندی که دومین فولادساز بزرگ دنیا است برای خرید مجتمع فولاد مبارکه خبر داد، روز گذشته خبرگزاری‌ها به نقل از «رویترز» با عنوان‌های متفاوت این خبر را منتشر کردند. این در حالی است که خبرگزاری رویترز نیز طی تماس تلفنی، خبر مذکور را به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد در سایت قرار داده بود.

ایرج اکبریه، مشاور وزیر صنایع و معادن، فروش فولاد مبارکه را صرفا در حد درخواست یک شرکت خارجی عنوان کرد و افزود: هیچ اقدام قانونی برای ان متصور نیست. وی با بیان اینکه فولاد مبارکه در حال حاضر مشمول اصل 44 قانون اساسی و هنوز مصوبه خروج از اصل 44 به ما اعلام نشده است.

اول اسفند 1394؛ شرط سخت ایران خودرو برای رنو

رنو در حالی تا چندی دیگر قرارداد جدید خود را با دو غول خودروسازی ایران امضا خواهد کرد که به گفته منابع آگاه، ایران خودرو برای همکاری مشترک با این خودروساز فرانسوی یک شرط سخت را در نظر گرفته است.

آن‌طور که منابع خبری می‌گویند، ایران‌خودرویی‌ها به رنو اعلام کرده‌اند تنها در صورتی که تولید محصول ارزان‌قیمت این شرکت به نام «کوئید» را به آنها واگذار کند، حاضر به عقد قرارداد جدید هستند.

منابع آگاه تاکید می کنندکه ایران‌خودرویی‌ها روی این شرط اصرار داشته و اگر رنو مدل «کوئید» را به آنها ندهد، قید همکاری با این شرکت را خواهند زد.

رنو ابتدا قرارداد خود با سایپا را به امضا می‌رساند و سپس پای میز مذاکره با ایران‌خودرو خواهد رفت، بنابراین این شرکت برای تحقق شرط آبی‌های جاده مخصوص را راضی کند. به عبارت بهتر، چون کوئید یکی از ارزان‌ترین محصولات رنو به شمار می رود، برای بازار خودرو ایران گزینه مهمی به نظر می‌رسد و بدون شک هر یک از دو خودروساز بزرگ کشور اگر بتوانند این محصول را مهمان خط تولیدشان کنند، قاعده بازی در بازار محصولات ارزان کشور را به نفع خود تغییر خواهد داد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید