بازارهای جهانی به لرزه افتادند

جنگ تعرفه‌ها بالا گرفت؛ پکن در حالت آماده‌باش/ اروپا مقابل ترامپ کوتاه آمد؟

کدخبر: ۷۱۳۸۲۳
اقتصادنیوز: چین در پی تشدید جنگ تجاری میان واشنگتن و پکن، جلسه‌ای اضطراری برای بررسی بسته‌های حمایتی اقتصادی برگزار می‌کند. این نشست پس از آن برگزار می‌شود که ترامپ تعرفه‌ها بر کالاهای چینی را تا ۱۴۵ درصد افزایش داد و چین نیز با تعرفه ۸۴ درصدی بر واردات آمریکا پاسخ داد.
جنگ تعرفه‌ها بالا گرفت؛ پکن در حالت آماده‌باش/ اروپا مقابل ترامپ کوتاه آمد؟

به گزارش اقتصادنیوز، پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تعرفه‌ها علیه چین را به‌شکل قابل توجهی افزایش داد، رهبران ارشد دومین اقتصاد بزرگ جهان قرار است طی امروز پنجشنبه (21 فروردین) جلسه‌ای تشکیل دهند و درباره محرک‌های اقتصادی بیشتر به بحث بپردازند.

به نوشته اکوایران به نقل از بلومبرگ، افراد آگاه به این جلسه اعلام کرده‌اند این نشست ناگهانی قرار است بر اقدامات حمایتی در حوزه‌هایی نظیر مسکن، هزینه‌کرد مصرف‌کنندگان و نوآوری‌های فناورانه تمرکز کند.‌

دیگر نهادهای دولتی، از جمله رگولاتورهای مالی نیز در این جلسه حضور خواهند داشت تا درباره اقداماتی برای تقویت اقتصاد و به ثبات رساندن بازارها بحث انجام شود. افراد آگاه به بلومبرگ اعلام کرده‌اند برنامه‌ریزی زمان برگزاری این جلسه ممکن است تغییر یابد.

برگزاری این نوع نشست‌ها بر نگرانی فزاینده پکن درباره خسارات ناشی از مناقشات تجاری رو به گسترش میان این کشور و آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصادهای دنیا تأکید می‌کند.

چین در روز چهارشنبه اعلام کرد یک تعرفه 84 درصدی بر تمام واردات از آمریکا وضع خواهد کرد که از 10 آوریل (21 فروردین) اجرایی می‌شود؛ این اقدام پاسخی به تعرفه‌های 104 درصدی آمریکا بر واردات کالاهای چینی بود. ساعاتی بعدتر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تعرفه‌ها بر چین را بیش از پیش افزایش داد و آن را به 125 درصد رساند، در حالیکه ده‌ها تعرفه اضافی بر دیگر شرکای تجاری ایالات متحده را متوقف کرد. ترامپ طی امروز نیز اعلام کرد تعرفه‌های وضع‌شده بر واردات کالاهای چینی به 145 درصد رسیده است.

با تعرفه‌های سراسری ترامپ، بازارهای جهانی با نوسان شدید روبه‌رو شدند و توقف ناگهانی تعرفه‌ها نیز باعث شد اعتماد سرمایه‌گذاران به‌شکل منفی تحت تأثیر قرار بگیرد. شاخص‌های اصلی سهام در چین و هنگ‌کنگ هم با افزایش پیش‌بینی‌ها درباره بسته‌های محرک مالی از سوی چین، با رشد همراه شدند و به وضعیت آسودگی سایر بازارهای سهام جهان پیوستند.

ارزش یوآن در داخل چین به کمترین سطح از سال 2007 سقوط کرد، اما پس از گزارش بلومبرگ درباره برگزاری نشست رهبران چین، این زیان‌ها جبران شد. همچنین دلار استرالیا و دلار نیوزیلند که سرمایه‌گذاران از طریق عملکرد این دو ارز به‌شکل غیرمستقیم متوجه عملکرد اقتصادی چین می‌شوند، با رشد همراه شده‌اند (دلار استرالیا و دلار نیوزیلند زمانی که اقتصاد چین قوی باشد، با رشد همراه می‌شوند، چراکه دو کشور به‌طور قابل توجهی به چین صادرات انجام می‌دهند.)

اقتصاددانان در حال حاضر به بررسی تأثیر تعرفه‌ها بر اقتصاد چین می‌پردازند. بانک مطرح گلدمن ساکس پیش‌بینی خود برای رشد تولید ناخالص داخلی چین برای سال 2025 را به 4 درصد و برای سال 2026 را به 3.5 درصد کاهش داد، در حالیکه پیش‌تر این بانک‌ آمارهای یادشده را به‌ترتیب در سطح 4.5 و 4 درصدی قرار داده بود. شرکت سیتی‌گروپ نیز پیش‌بینی خود برای سال 2025 را از تخمین 4.7 درصدی هفته گذشته به 4.2 درصد کاهش داد و خاطرنشان کرد پس از تنش‌های اخیر میان پکن و واشنگتن، احتمال توافق میان بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان در سطح پایینی قرار دارد.

بلومبرگ اکونومیکس معتقد است تعرفه‌های آمریکا باعث ضربه‌ای جدی به صادرات چین می‌شود و ریسک زدودن 3 درصد از تولید ناخالص داخلی دومین اقتصاد بزرگ جهان را در پی دارد.

اقتصاددانان بلومبرگ اکونومیکس به سرپرستی چانگ شو در اواخر روز پنجشنبه گفتند: «ما انتظار داریم پکن حمایت سیاستی خود برای بازارهای مالی را افزایش دهد و به‌صورت منظم اجازه دهد ارزش یوآن در برابر دلار کاهش پیدا کند تا از صادرکنندگان حمایت به عمل آورد.»

بلومبرگ نیوز پیش‌تر گزارش داده بود مقامات چینی درباره سرعت بخشیدن به برنامه‌های معرفی بسته‌های محرک مالی در جهت تقویت مصرف (افزایش هزینه‌کرد از سوی شهروندان) به‌همراه اقدامات مثبت اقتصادی که پیش از تعرفه‌های ترامپ برنامه‌ریزی شده بود، بحث کرده‌اند.

یوآن چین دلار

چین اعلام کرده است فضای زیادی برای مانور دادن و حمایت از اقتصاد خود دارد از جمله کاهش هزینه‌های استقراض و نسبت نقدینگی برای وام‌دهندگان.

بکی لیو، رئیس استاندارد چارترد استراتژی کلان چین، به بلومبرگ گفت: «بانک مرکزی چین می‌تواند اجازه دهد پیش از پایان سال 2025 یک کاهش سنجیده به‌میزان حدود 5 درصد تا 10 درصد در ارزش یوآن در برابر دلار آمریکا ایجاد شود؛ اقدامی که می‌تواند انعطاف‌پذیری سیاست پولی بیشتری به چین ببخشد و به صادرکنندگان کمک کند فشار مربوط به از دست رفتن تقاضای خارجی را محدود سازند.»

پکن همچنین اقداماتی در زمینه محدود کردن سرمایه‌گذاری شرکت‌های محلی در آمریکا انجام داده است؛ تصمیمی که می‌تواند در هر گونه مذاکرات احتمالی با دولت ترامپ، به پکن قدرت بیشتری ببخشد.

واکنش اروپا

اورزولا فن‌‌درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز پنجشنبه اعلام کرد اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است اقدام تلافی‌جویانه خود را در قبال تعرفه‌های وضع‌شده توسط دونالد ترامپ متوقف کند. رئیس کمیسیون اروپا گفت: «پس از آنکه دونالد ترامپ تعرفه‌های سنگینی را که به‌تازگی وضع کرده بود، به‌طور موقت کاهش داد، اتحادیه اروپا اولین اقدامات متقابل خود را علیه تعرفه‌های آمریکا متوقف خواهد کرد.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید