3+1 پدیده تورم ساز در ایران +نمودار
به گزارش اقتصادنیوز از دید این مرکز در هر 4 مقطع به جزء موج اول در مقاطع دیگر ردپای تحریم در ایجاد موجهای تورمی مشهود است گرچه هر بازار در شکل جدیدی بروز کرده است.
بر اساس گزارش این مرکز افرایش تورم در موج اول در سال 1387 را میتوان حاصل افرایش نقدینگی در اقتصاد کشور دانست.
موج دوم تورم در سالهای 1390 تا 1392بروز کرده که نویسندگان گزارش آن را به دور اول تحریمها مرتبط کردهاند.
موج بعدی ناشی از افزایش قیمت دلار عنوانشده که میتوان جلوه غیرمستقیم تحریم بیان کرد. زیرا براثر تحریمها حدود 60 درصد از منابع ارزی ایران که ناشی از صادرات قیمت نفت بود از دسترس خارج شد و این خروج منابع اثر خود را در شوک قیمت دلار نشان داد.
مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه از دهه 1380 تاکنون، نرخ تورم تکرقمی فقط طی دو سال پیاپی 1395 و 1396 در مناطق شهری و روستایی، ثبتشده نوشته است:نرخ تورم روستایی طی سالهای 1387 تا 1392 و نیز سالهای1395 تا 1398 از نرخ تورم شهری پیشی گرفته است.
این مرکز دلیل چنین اتفاقی را ناشی از وابستهتر شدن روستاها به شهرها و افرایش شدت آن در شرایط تورمی خاص عنوان میکند.
این گزارش تأکید دارد:تأثیر تورم در سالهای مذکور بر خانوارهای روستایی بیشتر بوده است.
نتایج بررسی مرکز گویای آن است که در مناطق شهری، گروه "مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها" دارای بیشترین وزن بوده، درحالیکه در مناطق روستایی گروه "خوراکیها، آشامیدنیها" بیشترین وزن در سبد خانوار را به خود اختصاص داده است.
به نوشته نویسندگان گزارش افزایش هزینههای حملونقل( بهواسطه افرایش قیمت سوخت، افرایش قیمت قطعات خودرو و ...) بهطور غیرمستقیم بر افرایش قیمتها در مناطق روستایی اثر بیشتری دارد.
3+1 عامل تورم در سالهای اخیر
نتایج بررسی تحلیلی این گزارش درباره افزایش تورم در سالهای اخیر به چهار پدیده میرسد:
نخست: افزایش حجم نقدینگی
دوم: افزایش قیمت دلار
سوم: افزایش تورم انتظاری که تورم کاذب را در پی داشته است.
گزارش این مرکز به یک عامل دیگر نیز اشاره دارد که ناشی از همه گیری کرونا است. در سال اخیر افزایش تقاضای یکباره برای برخی از اقلام مانند مرکبات، مواد شوینده و . . . به علت شیوع بیماری کرونا در جمع عوامل تاریخی تورم ساز به حساب آمده است.