بازدهی ۳۰صنعت بزرگ بورس تهران در نیمه شهریور ماه
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، صنایع بورس تهران در 15 روز گذشته از شهریور ماه به واسطه کم شدن هیجانات مرداد ماه بازار که متأثر از نوسانات دلار و اخبار برجامی بود در حال تعدیل روند معاملاتی هستند. معاملات بازار سرمایه در دو هفته گذشته تغییرات خاصی نداشته و ادامه دهنده روند شروع ماه خود است. شهریور ماه با یک چرخش جریان پول حقیقی برای صنایع همراه بوده است. در ابتدای این ماه بازار از دو دستگی سهم ها و صنایع ریالی و دلاری خارج شده و پول حقیقی در بازار از ابعاد صنایع سیگنال می گرفت. این تغییر روند به صورتی بوده است که صنایعی با ارزش بازاری کمتر از خالص جریان پول حقیقی مثبت بهره مند شدند. از طرفی نمادهای سنگین بازار و مخصوصا نمادهای ریالی و سهمهایی که در مرداد ماه به واسطه اخبار برجامی رشد قیمت داشتند این بار درگیر خروج پول هستند. این تغییر فاز معاملاتی باعث شد تا شاخص کل بورس تهران روند نزولی داشته باشد و درعین حال شاخص کل هم وزن رشد تراز را تجربه کند.
بازدهی 30 صنعت بزرگ بورس تهران در 15 روز شهریور ماه
بورس تهران در این دو هفته روند معاملاتی قابل توجهی داشت. سهام های سنگین بازار که در ماه قبل با رشد یا افت قیمت چند روزه همراه بودند در این پانزده روز کاهش حجم معاملات داشتند. این بار نوبت بازی بازار به سهم های سبک تر رسیده بود. کاهش قیمت سهام های سنگین بازار در این دو هفته، بازدهی شاخص کل را به منفی 2.5 دهم درصد رساند. شاخص کل در هفت روز از یازده روز معاملاتی این ماه افت تراز داشت و تنها چهار روز را مثبت طی کرد. شاخص کل هم وزن با عملکردی بهتر از شاخص کل بازار همراه بوده و این شاخص نه روز مثبت و تنها دو روز منفی را در این ماه به ثبت رسانده است. شاخص کل هم وزن بورس تهران از ابتدای شهریور ماه رشد 3.4 درصدی را تجربه کرده و به همین دلیل، ما از این دو شاخص برای دسته بندی بازدهی صنایع بازار استفاده کرده ایم.
در بین 30 صنعت بزرگ بورس تهران 8 صنعت دو هفته گذشته را با افزایش تراز بیشتر از شاخص کل هم وزن سپری کردند. صنعت کاشی و سرامیک با بازدهی 7.64 درصدی در این دو هفته بیشترین بازدهی را دربین صنایع به ثبت رساند. پس از صنعت کاشی، انبوه سازی ها با 7 درصد رشد تراز بازدهی دوم این مدت را به دست آوردند. صنعت حمل و نقل بورس نیز با 5.73 درصد بازدهی در جایگاه سوم قرار دارد. هر هشت صنعت تراز اول بازدهی هفته جز صنایع سبک بازار هستند و این هشت صنعت در مجموع 4.44 درصد از ارزش بازاری شاخص کل را دارا هستند که نشان از بازدهی بالای صنایع سبک بازار در این دو هفته دارد. صنایع رادیویی، کانی غیر فلزی، زراعت، قند و شکر و ماشین آلات نیز بازدهی بیشتری به نسبت شاخص کل هم وزن داشتند.
16 صنعت دیگر از 30 صنعت اصلی بورس تهران بازدهی متعادل تری داشتند. این صنایع از ابتدای شهریور ماه توانسته اند بازدهی بیشتری از شاخص کل و کمتر از شاخص کل هم وزن داشته باشند. در بین این شانزده صنعت نیز چهار صنعتی که بازدهی نزدیک تری به شاخص کل هم وزن داشتند، ارزش بازاری کمی دارند. از صنایع سنگین این دسته می توان به گروه شیمیایی، فرآورده های نفتی، چند رشته ای صنعتی و سرمایه گذاری ها اشاره کرد که جز سهام های دلاری بازار محسوب می شوند و رشد تراز این صنایع با توجه به افتی که در مرداد ماه تجربه کردند پیش بینی می شد. این شانزده صنعت در حال حاضر میتوانند هدف های بهتری برای سرمایه گذاری باشند زیرا در صورت تغییر روند بازار احتمال اصلاح سنگین صنایعی مثل کاشی و سرامیک و دیگر صنایع سبک رشد یافته بازار وجود دارد.
از صنایع سنگین بازار، شش صنعت بازدهی ضعیفی را در این پانزده روز گذشته از شهریور ماه داشتند. این شش صنعت 40.5 درصد از ارزش شاخص کل بورس تهران را دارا هستند درصورتی که 8 صنعتی که در بالا به عنوان صنایع پر بازدهی معرفی شد تنها 4.44 درصد از ارزش بازاری شاخص کل را در بر می گرفتند. این امر نشان دهنده افت تراز شاخص صنایعی است که از ارزش بازاری بالایی بهره مند هستند. بیشترین افت تراز را در بین شاخص صنایع دو هفته گذشته بورس تهران، صنعت خودرو با 5.18 درصد کاهش تراز به خود اختصاص داد. صنعت بانکی نیز افت تراز 4 درصدی داشته است و پس از آن صنعت تأمین آب و برق با بازدهی منفی 2.65 درصد قرار دارد. در بین این صنایع صنعت فلزات اساسی بیشترین ارزش بازاری را دارد که به تنهایی ارزش نزدیک به 19 درصد شاخص کل را داراست. تراز این صنعت از ابتدای شهریور ماه 1.46 درصد کاهش یافته است و در روز های اخیر نماد های این صنعت بیشترین تأثیر منفی را بر شاخص کل بازار داشتند.
در حال حاضر ریسک سرمایه گذاری در صنایعی که بازدهی خوبی را در این دو هفته به دست آورده اند بالا رفته و احتمال اصلاح روند صعودی، بیشتر شده است. در صورت تغییر روند بازار، با وجود انتشار اخبار برجامی مثبت یا منفی سهام های ریالی و دلاری بازار با ورود پول حقیقی مواجه می شوند و درصورتی که از مذاکرات خبری اثر گذار منتشر نشود، به پیش بینی تحلیل گران بازار سرمایه حالت رکودی کوتاه مدت به خود می گیرد.