بازدهی شاخص ۱۲ صنعت بزرگ بورس زیر ذره بین
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، بورس تهران در فصل تابستان 1401 از رکود معاملاتی شدیدی رنج میبرد. روند معاملات فصل پاییز به دو بخش تقسیم میشود. در نیمه اول پاییز 1401 روند معاملاتی تابستان هنوز ادامه داشت و شاخصهای سهامی بازار در روند نزولی قرار داشتند. از نیمه آبان ماه تا انتهای آذر، روند معاملات روزانه با رشد ارزش معاملات خرد و ورود جریان پول حقیقی همراه بود. این مسئله باعث شد تا شاخصهای سهامی نیز در نیمه دوم فصل پاییز بازدهی مثبت داشته باشند.
در اولین ماه از نیمه دوم سال 1401 شاخص کل بورس تهران با ریزش 3.4 درصدی مواجه بود و تراز شاخص کل هموزن بورس نیز در این ماه 4.2 درصد کاهش داشت. در مهر ماه تنها دوصنعت از میان ۱۲ صنعت بزرگ بازار سهام با رشد تراز شاخص مواجه بودند و 13 صنعت دیگر افت تراز را تجربه کردند.
صنعت فرآورده های نفتی در این ماه 6.8 درصد رشد تراز داشت و صنعت زراعت با افزایش 1.4 درصدی تراز شاخص به استقبال آبان ماه رفت. از سوی دیگر شاخص صنعت استخراج کانههای فلزی با 8.7 درصد ریزش بیشترین افت را داشت و پس از آن شاخص صنایع بانکها، خودرو، فلزات اساسی و مواد دارویی با افت تراز بیش از 5 درصدی مواجه بودند.
در دومین ماه فصل پاییز اما شرایط بازار سهام پس از ۵ ماه ریزش شاخص کل، بهبود یافت. در این ماه شاخص کل و شاخص کل هموزن بورس تهران به ترتیب 7.6 درصد و 6.7 درصد رشد تراز داشتند. صنعت محصولات غذایی نیز تنها صنعتی بود که از میان این ۱۲ صنعت با افت تراز شاخص در آبان ماه مواجه بود. از طرفی شاخص صنایع خودرو، فرآوردههای نفتی، شرکتهای چند رشتهای صنعتی و مواد دارویی در این ماه با رشد تراز بیش از 12 درصد همراه بودند.
در آذر ماه اما تفاوت عملکرد شاخص کل و شاخص کل هموزن افزایش یافت و این دو شاخص به ترتیب افزایش تراز 6.2 درصدی و 10.2 درصدی داشتند. این تفاوت بازدهی موجب شد تا در آذر ماه شاخص صنایع خرد بازدهی بهتری را به ثبت برسانند.
صنعت محصولات غذایی که در آبان ماه تنها صنعتی بود که ریزش تراز داشت در آذر ماه 1401 بیشترین بازدهی را در میان این 12 صنعت با افزایش تراز 11.9 درصدی به ثبت رساند. علاوه بر صنعت محصولات غذایی، صنایع خودرو، محصولات شیمیایی و شرکتهای چند رشتهای صنعتی از جمله صنایع سنگین بازار به شمار میروند که در این ماه بازدهی قابل توجهای داشتند. از طرفی صنایع سرمایهگذاریها، بانکها و فرآوردههای نفتی از جمله صنایعی بودند که در آذر ماه عملکرد ضعیفی داشتند.
در نهایت میتوان پاییز را برای صنایع فرآوردههای نفتی، خودرو، شرکتهای چند رشتهای صنعتی و محصولات شیمیایی بهتر از 8 صنعت دیگر برشمرد و از سوی دیگر صنایع فلزات اساسی، سرمایهگذاریها، بانکها و استخراج کانههای فلزی در این میان با عملکرد ضعیفتری همراه بودند.