کودتای دوم ارزی علیه بانک مرکزی؟
به گزارش اقتصادنیوز؛ روسای اتاقهای بازرگانی، تعاون و اصناف ایران در نامه ای به رییس جمهور در حالی این درخواست را مطرح کردند که چندی پیش نیز بازرگانان خواستار حذف برخی مقررات تجاری شده بودند. موافقان این طرح در آن زمان مدعی بودند که با این کار تجارت روان و نرخ تعدیل میشود، اما در مقابل مخالفان هشدار دادند که این اقدام در حکم کودتا علیه بانک مرکزی است و این سیاست موجب افزایش بیشتر قیمت دلار در بازار خواهد شد. حال این پرسش مطرح می شود که آیا با اقدام صورت گرفته شاهد روان سازی تجاری و تعدیل نرخ بودیم؟ پرسشی که بسیاری از فعالان اقتصادی معتقدند این اتفاق رخ نداده است.
از سوی دیگر برخی از فعالان اقتصادی معتقدند که درخواست مطرح شده در این نامه به معنی خلع ید کامل ارزی بانک مرکزی است و این اقدام را به دومین کودتای ارزی علیه بانک مرکزی نسبت می دهند.
به گزارش اتاق بازرگانی ایران، روسای اتاقهای بازرگانی، تعاون و اصناف ایران در نامهای تأکید کردند: اگر مشکلات حوزه صادرات برطرف نشود، عملاً اجرای مصوبه جلسه 177 ستاد هماهنگی اقتصادی دولت بدون اثر خواهد ماند.
غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، به همراه روسای اتاقهای اصناف و تعاون ایران در نامهای به رئیسجمهور پیشنهادهای بخش خصوصی برای مدیریت ارزی کشور را ارائه داد. در این نامه که در ماه پایانی سال 1399 به رئیسجمهوری نوشتهشده، تأکید شده است که پیشنویس 13 مادهای که در کمیته ارزی معطلمانده، تکمیلکننده مصوبه جلسه 177 ستاد هماهنگی اقتصادی است و تصویب و ابلاغ آن، مشکل صادرکنندگان را حل میکند.
متن کامل نامه ارزی سه اتاق به حسن روحانی
احتراماً همانگونه که مستحضر هستید، بروز مشکلات متعدد در حوزه سیاستگذاری ارزی کشور بعد از وقوع تحریمهای ظالمانه سبب شد تا علیرغم ظرفیتها و فرصتهای ایجادشده پیش روی صادرکنندگان کشور در سایه کاهش ارز پول ملی صادرات نتواند از این شرایط به نفع پیشبرد اهداف اقتصاد ملی و توسعه بنگاههای اقتصادی و صادراتی بهرهبرداری کند که البته بخشی از این مسائل به دلیل بروز سختترین تحریمها و بخشی دیگر به دلیل مشکلات داخلی کشور بروز و ظهور یافته است.
در این میان، صدور بخشنامههای متعدد ارزی و تجاری از سوی دستگاههای اجرایی بهویژه بانک مرکزی طی دو سال و نیم گذشته، در شرایطی صادرات کشور را زمینگیر کرده و فرصت رشد و جهش را از آن گرفته است؛ که در همین شرایط سخت و غبارآلود، بر اساس اعلام رسمی رئیسکل محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بالغبر 22 میلیارد دلار از ارز صادراتی کشور که پوششدهنده 70 درصد نیازهای ارزی بخشهای مختلف کشور بوده، از طریق صادرات غیرنفتی تأمینشده است.
در چنین شرایطی، با درایت حضرتعالی مبنی بر تغییر ریل سیاستگذاریهای تجاری از بانک مرکزی به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذاری اختیارات تجارت خارجی کشور به این وزارتخانه که با صدور ابلاغیه مصوبه 177 ستاد هماهنگی اقتصادی دولت با موضوع «شیوههای رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز صادراتی» به شماره 90829 مورخ 12/8/1399، به منصه ظهور رسیده است، بارقههای امید در دل صادرکنندگان کشور به وجود آمد؛ اما از آنجایی که ابلاغیه مزبور با رویکرد حل مشکلات وارداتی و تأمین مواد اولیه کارخانه ها از طریق ارز حاصل از صادرات تهیه و تدوینشده است، باید علاوه بر حل مشکلات واردات، مسائل پیش روی صادرکنندگان را نیز حلوفصل کند.
نکته حائز اهمیت آن است که روح ابلاغیه 177 ستاد هماهنگی اقتصادی دولت اگرچه در حوزه واردات، بخشی از موانع را برطرف کرده است؛ اما در بعد دیگران یعنی حوزه صادرات، کماکان مشکلات جدی به قوت خود باقیمانده و چنانچه در جهت رفعان اقدام نگردد، عملاً اجرای این ابلاغیه نیز بلا اثر خواهد شد؛ به همین دلیل وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت با اشراف بر این موضوع، کمیته اقدام ارزی سازمان توسعه تجارت را مأمور کرد تا با حضور نمایندگان تمامی دستگاههای مختلف اجرایی در کنار نمایندگان سه اتاق ایران، تعاون و اصناف موارد تکمیلی این ابلاغیه را موردبررسی قرار داده که درنهایت، خروجی این جلسات، تدوین پیشنویس 13 بندی مورد تأیید تمامی دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی بوده که تقدیم کمیته مزبور جهت تصویب شود. اما اکنون علیرغم تمامی تلاشهای صورت گرفته و طرح این موضوع در کمیته ماده (2) بعد از گذشت بالغ بر سه ماه، متأسفانه این پیشنویس به تصویب نرسیده و به تبعان ابلاغیه 177 کماکان بلا اثر باقیمانده، به نحویکه صادرکنندگان در پایان سال 99 هنوز تکلیف خود را در مورد صادرات سالهای 1397، 1398 و 1399 نمیدانند و در طرف مقابل نیز، واردکنندگان به همین دلایل قادر به تصمیمگیری و استفاده از ارز صادراتی به میزان کافی نیستند؛ بهنحوی که مجدداً احساس کمبود مواد اولیه در واحدهای تولیدی نمایان شده است.
گواه این ادعا عرضه ارز در سامانه نیما به میزان دو برابر تقاضا بوده که این امر اثباتکننده این موضوع است که مشکل تجارت خارجی همچنان پابرجاست و تنظیم واردات در مقابل صادرات محقق نشده است. لذا اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی ایران به همراه اتاق اصناف و اتاق تعاون ایران بهعنوان مشاوران قوای سهگانه در این خصوص ضمن ابراز نگرانی از روند کنونی، معتقدند چنانچه اصلاحیه 13 بندی مذکور به تصویب رسیده بود، علاوه بر حل مشکلات باقیمانده از سالهای پیش در حوزه تجارت خارجی اعم از صادرات و واردات، فعالان اقتصادی در این حوزه در سال 1400 نیز چشمانداز روشنی پیش روی خود متصور خواهند بود. لذا نظر به اهمیت صادرات غیرنفتی و پشتیبانی از واردات بهمنظور تأمین نیاز مواد اولیه و تجهیزات تولید مستدعی است شخصاً به موضوع ورود کرده و دستور فرمایید تا هر چه سریعتر و تا پیش از اتمام سال 1399 پیشنویس مذکور که مورد تأیید تمامی دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی عضو کمیته اقدام ارزی سازمان توسعه تجارت ایران قرارگرفته، در کمیته ماده (2) تصویب و ابلاغ شود تا دغدغه فعالان حوزه تجارت خارجی تا قبل از پایان سال جاری برطرف گردد. شایانذکر است که این پیشنهادات در جهت برطرف نمودن ابهامات دستگاههای اجرای مسئول در حوزه تجارت خارجی است و عملاً ابلاغیه 177 را اجرایی خواهد کرد.