اولین وعده های رئیسی:ارزپاشی نداریم/ مداخله به جای هدایت

کنایه های اقتصادی رئیسی به روحانی

کدخبر: ۴۱۵۰۳۴
ابراهیم رییسی در اولین نشست انتخاباتی علنی خود به جمع بازرگانان رفت و دو وعده به آنان داد اجرای قانون بهبود محیط کسب و کار و قانون مقررات بخش تعاون.
کنایه های اقتصادی رئیسی به روحانی

به گزارش اقتصادنیوز؛ ابراهیم رییسی در اولین نشست انتخاباتی علنی خود به دیدار بازرگانان، اصناف و فعالان بخش تعاون رفت.

با شروع رسمی انتخابات 1400 پس از احراز صلاحیت ها اتاق ایران در طرحی مشترک با اتاق‌های اصناف و تعاون بستری را فراهم کرده تا کاندیداهای سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری، برنامه‌های اقتصادی خود را در میان فعالان بخش خصوصی تشریح کنند. در این راستا ابراهیم رئیسی به عنوان نخستین کاندیدا در جمع فعالان بخش خصوصی کشور حاضر شد.

در این دیدار رئیسی یک وعده به اصناف و تعاونی ها و یک وعده نیز به بازرگانان داد. وعده هایی که این دو گروه مدت ها است در انتظار اجرایی شدن آن هستند. این وعده را حسن روحانی نیز در ابتدای دولت خود به آنان داده بود.

ابراهیم رئیسی علاوه بر وعده ها ویژگی های شخصیتی و دیدگاه های اقتصادی خود را برای سه ضلع از اقتصاد ایران باز کرد.

او گفت مدیر میدانی است و اهل نشستن در اتاق نیست تقابل این ویژگی شخصیتی از سوی به نظر کنایه ای به حسن روحانی بود.  رئیسی بر این نکته نیز تاکید کرد که مخالف مداخله دولت در اقتصاد است، گرچه از تنظیم بازار دفاع کرد و مکشلات ناشی از کمیابی برخی کالاها را ناشی از مشکلات مدیریتی در تنظیم بازار  دانست. 

کنایه رئیسی به دولت کنونی محدود به ویژگی های شخصیتی نماند بلکه او سیاست ها و اظهار نظرها را نیز محل اشکال دانست آنجا که گفت: از یک طرف ارزپاشی برای کنترل قیمت دلار غلط است و  از طرف دیگر خالی اعلام کردن خزانه نیز اشتباه.

در ابتدای نشست برخی از فعالان بخش خصوصی به ارائه چالش های موجود در بخش اقتصاد به خصوص تولید و تجارت پرداختند و بر این نکته تاکید کردند که در این سال‌ها افراد تصمیم‌ساز اهلیت حرفه‌ای نداشتند و دولت آینده باید این نکته را مورد توجه قرار دهد که از افراد دارای اهلیت در بخش مختلف استفاده کند.

در این نشست رئیسی نیز با اعلام نظرات خود در خصوص بخش اقتصادی وعده های نیز به بازرگانان داد که در این خصوص می توان به اجرای « قانون مقررات بخش تعاون» و « اجرای قانون بهبود کسب و کار» اشاره کرد.

ما نیازمند مدیران میدانی هستیم

ابراهیم رئیسی، کاندیدای ریاست‌جمهوری در این نشست با اشاره به اینکه دیدگاه‌های کارآفرینان و بخش خصوصی برای هر دولتی موثرخواهد بود؛ چرا که شما میدان‌دار اقتصاد هستید عنوان کرد: کشور ما ذخایر بسیاری دارد، حلقه مفقوده ما یک مدیریت جهادی است که این ذخایر را به قدرتی در اقتصاد تبدیل کند.

به گفته رئیسی ایران قوی بدون اقتصاد قوی شکل نمی‌گیرد و اقتصاد قوی نیازمند مدیریت قوی است. تیم اقتصادی دولت باید باهم هماهنگ باشد.

وی با بیان اینکه تصمیمات اقتصادی نیازمند ثبات است افزود: ثبات این یکی از مهم‌ترین الزامات رسیدن به اقتصاد قوی است. بازار را دستوری نمی‌توان اداره کرد. با نشستن در اتاق هم نمی‌توان بازار را اداره کرد. ما نیازمند مدیران میدانی هستیم. من ذاتا یک مدیر میدانی هستم. به هر استانی که سفر کرده‌ام، اول با تولیدکنندگان دیدار داشته‌ام.

دولت متصدی خوبی نیست

به گفته رئیسی، تولید محور کشور است و نباید دچار وقفه شود. وقتی تولید محور است، همه دستگاه‌ها باید حول محور تولید عمل کنند. در این خصوص من در قوه‌قضائیه گفته‌ام که رسیدگی به دعاوی نباید باعث وقفه تولید شود.

وی معتقد است، دولت متصدی خوبی نیست به همین دلیل اقتصاد باید به بخش خصوصی واقعی واگذار شود و این مسئله در ابلاغیه اصل 44  نیز دیده شده به همین دلیل اقتصاد باید به بخش خصوصی واگذار شود، نه به دستگاه‌های عمومی.

وظیفه دولت

به گفته رئیسی وظیفه دولت  شامل 3 امر اساسی  هدایت، حمایت، نظارت می شود و تمام آنچه حرکت بخش خصوصی را کند می‌کند باید رفع شود. باید در تمام مجوز‌ها تجدیدنظر کرد. این‌ها به کند شدن بخش خصوصی می‌انجامد.

ارزپاشی برای کنترل نرخ ارز غلط است

رئیسی در جمع بازرگانان نیم نگاهی نیز به مسئله ارز کرد و در این خصوص گفت: در کنترل نرخ ارز، هم ارزپاشی غلط است و هم اعلام اینکه خزانه خالی است، اشتباه است. در اتاق دربسته نمی‌توان برای کف بازار تصمیم گرفت.

وی با اشاره به اینکه امکان برقراری بازار صادراتی با کشورهای همسایه فراهم است نیز عنوان کرد: عملکرد دیپلماسی کشور در اینجا اهمیت پیدا می‌کند.

مشکل تنظیم بازار مدیریتی است

به گفته رئیسی مشکل تنظیم بازار، مشکل مدیریتی است و امکانات و ذخایر در کشور به اندازه کافی وجود دارد به همین دلیل منافع مردم باید در دولت آینده قبل از هر منفعت دیگری مورد توجه قرار گیرد. این معنای دولت مردمی است.

وعده رئیسی به بازرگانان

رئیسی در میان اظهارات خود وعده ای نیز به بازرگانان داد و اعلام کرد: دولت من مقررات تعاون را حتما اجرا خواهد کرد. سند توسعه تعاون کشور مصوب شده و حتما آن را اجرایی خواهیم کرد.

به گفته ظرفیت تعاونی‌ها باید در زمینه تامین و توزیع کالا فعال شود از سوی دیگر قانون بهبود فضای کسب و کار تصویب شده اما اجرا نشده است؛ این قانون باید اجرایی شود. مجری قانون باید قانون را اجرا کند. نزدیک ترین امر به اجرای عدالت، اجرای قانون است.

رئیسی با اشاره به اینکه اگر کشور بر پاشنه قانون مداری نچرخد، دچار آسیب خواهیم شد عنوان کرد: سلیقه‌مداری مجاز نیست.

وعده دیگری که رئیسی در این نشست به بازرگانان داد به قانون بهبود کسب و کار باز می گردد. وی در این خصوص افزود: قانون بهبود فضای کسب و کار را ما اجرایی خواهیم کرد.

وی بر این نکته نیز تاکید کرد: این جلسه آغاز نشست‌های ما و مسئولان با فعالان اقتصادی برای حل مشکلات است. این جلسه یک جلسه نمادین است؛ اما فعالان اقتصادی ارائه نظارت‌شان به دولت را به این جلسه محدود نکنند.

کار برای رئیس‌جمهور آینده سخت خواهد بود

در این نشست غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در ابتدا اشاره به وضعیت رشد  اقتصادی طی۱۰ سال گذشته گفت: متأسفانه در این مدت رشد اقتصادی کشور در حدود صفر بوده و به دلیل عدم رشد اقتصادی، نرخ تورم نیز بالا روند صعودی داشته است. دراین‌بین وضعیت رفاهی اقشار جامعه نیز قابل دفاع نیست. همواره در این مدت توجه به دستمزدها شده؛ اما در مقابل افزایش درآمدها، همیشه تورم برنده بوده است.

بر اساس اظهارات رئیس اتاق ایران برای اولین بار نرخ استهلاک از میزان سرمایه‌گذاری بالاتر رفته و برای همین کار برای رئیس‌جمهور آینده سخت خواهد بود.

شافعی عدم نوسازی و بهسازی و عدم استفاده از فناوری‌های جدید را نیز مورد تأکید قرار داد و افزود: از این منظر فاصله ایران با دیگر کشورهای دنیا زیاد بوده و این شکاف برای تولید خطرناک است.

او همچنین به کسری بودجه و وضعیت نامناسب نظام بانکی کشور در حال حاضر نسبت به سال ۹۰ اشاره و تصریح کرد: به‌درستی همه از توانمندی‌های کشور سخن می‌گویند اما یک سؤال مطرح است که علی‌رغم این‌همه فرصت چرا از آنها بهره نگرفتیم؟ باید ببینیم عیب کجاست.

شافعی تنها راه نجات کشور را توسعه تولید عنوان کرد و گفت: باوجوداینکه تولید تنها راه نجات کشور است؛ اما امروز رویه‌های حمایت از تولید به‌هیچ‌وجه موردنظر رهبری نیست. به نظر مدیران بخش خصوصی آنچه موجب توفیق خواهد شد نوع انتخاب هیات دولت است. متأسفانه در این سال‌ها افراد تصمیم‌ساز اهلیت حرفه‌ای نداشتند و اگر در دولت آینده این نکته موردنظر قرار بگیرد، شرایط بهتر می‌شود و به توفیق خواهیم رسید. امیدواریم آینده بهتری در انتظار این کشور باشد.

عمده مشکلات دولت جدید

از سوی دیگر بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون نیز با تاکید بر اینکه انتخاب مسئله اقتصادی از سوی آقای رئیسی در اولین روز تبلیغات انتخاباتی خود  و اولویت قرار دادند این مسئله نشان از عزم جدی برای توجه به مسئله اول کشور یعنی اقتصاد است و رویکرد او در قوه قضاییه هم همین بود.

به گفته عبداللهی، در دولت سیزدهم موضوعاتی مانند بیکاری، مشکل نقدینگی، تورم اصلاح نظام تولید و قاچاق از مشکلات عمده دولت خواهد بود که قطعاً با انتخاب تیم قوی و کارآمد این مشکلات قابل‌حل خواهد است. با تکیه‌بر توان داخلی و کارآفرین‌های داخلی طی مسیر ممکن است.

او ادامه داد: قطعا این مشکلات با کمک هم و با تکیه‌بر نظر کارشناسی و دوری از تصمیمات هیجانی قابل‌حل است. بر اساس پایش کسب‌وکار که توسط اتاق ایران انجام می‌شود مهم‌ترین مشکل بخش خصوصی در بی‌ثباتی مقررات است. بی‌ثباتی قیمت‌ها و نوسان نرخ ارز قدرت برنامه‌ریزی را می‌گیرد. راه‌حل بیکاری تکیه‌بر افزایش تولید است. انشا الله در این دولت شاهد وضعیت بهتری خواهیم بود.

او تاکید کرد: برای حوزه تعاون قوانین خوبی در مجلس تصویب شده ولی به دلیل عدم توجه در کشور به مرحله اجرا درنیامد. امیدواریم این سند که 10 سال است مسکوت مانده اجرا شود.

سیاست‌های دولت آینده باید روشن شود

سعید ممبینی رئیس اتاق اصناف ایران نیز خطاب به ابراهیم گفت: در چند سال گذشته، حوزه مختلف اصناف آسیب‌های جدی دیدند. دولت شما باید مشخص کند که برای بهبود حوزه کسب‌وکار چه رویکردی را پیش خواهد گرفت؟

ممبینی ادامه داد: دولت آینده باید به تحریم‌های ظالمانه و سو مدیریت‌های موجود در کشور بپردازد. چراکه نیاز به توجه و مدیریت بیشتر در این حوزه و به همه فعالان اقتصادی حس می‌شود. هم صادرکننده هم واردکننده هم تولیدکننده.

رئیس اتاق اصناف ایران افزود: آقای رئیسی! باید روشن کنید که سیاست شما برای تک‌نرخی کردن ارز چیست و چطور قرار است به هدف نهایی کوچک کردن سهم دولت در اقتصاد برسید؟ چطور قرار است شاهد کاهش حجم دستورالعمل‌ها و بروکراسی‌ها در دولت شما باشیم؟

این فعال حوزه اصناف افزود: اگر این اتفاقات بیفتد، اگر زیرساخت‌ها به شکلی که اشاره شد فراهم شود، سرمایه‌گذاری حتماً اتفاق خواهد افتاد و شما مطمئن باشد که بخش خصوصی به‌عنوان مشاور دولت به رفع این گره‌ها کمک خواهد کرد.

بسترسازی برای توسعه صادرات

محمدرضا انصاری، نایب‌رئیس اتاق ایران نیز با اشاره به چالش‌های پیش روی رئیس‌جمهور آینده بر ضرورت توجه به علت‌ها و مسائل زیربنایی تأکید کرد. به باور او با اصلاح این موارد شاید بتوان اصلاحاتی انجام داد.

این فعال اقتصادی توجه به تجارب کشورهای دیگر در مسیر را خواستار شد و افزود: کشورهایی که در گذشته شرایط ایران را داشتند؛ اما امروز رشد اقتصادی را تجربه می‌کنند به دو موضوع توجه کردند؛ اول بسترسازی برای توسعه صادرات و دیگری مشورت و نظرخواهی از بخش خصوصی.

نائب رئیس اتاق ایران، الگوبرداری از کشورهای موفق و درعین‌حال مشورت با بخش خصوصی، پیش از تصمیم‌سازی‌ها را خواستار شد.

تعامل با دنیا و حل مسائل مالی در سطح بین‌المللی

یونس ژائله، رئیس اتاق تبریز، شرایط فعلی اقتصاد را دردناک توصیف کرد و از تنش موجود در بخش خصوصی صحبت کرد. او اظهار امیدواری کرد که دولت آینده بر تعامل با دنیا نیز تمرکز کند.

این فعال اقتصادی توجه به مسائل مالی مانند اف ای تی اف و ... را نیز خواستار شد و افزود: باید بدانیم که رویکرد شما نسبت به جایگاه بخش خصوصی چیست. از طرفی برنامه شما درباره واگذاری‌ها نیز بسیار مهم است. متأسفانه امروز آسیب‌های جدی متوجه شرکت‌های خصوصی شده که در این فرایند حضور پیدا کردند. رویکرد شما در این رابطه چیست.

ترمیم کوتاه‌مدت رفاه یا رشد اقتصادی؟

حسین سلاح ورزی، نایب‌رئیس اتاق ایران در نشست مشترک بین فعالان بخش خصوصی با ابراهیم رئیسی گفت: وضعیت مجوزهای دولتی باید اصلاح شود.

این فعال اقتصادی افزود: امروز در اقتصاد ایران دو معضل اصلی داریم: «رفاه» و «رشد اقتصادی». واقعیت این است که در کوتاه‌مدت افزایش رشد اقتصادی و رفاه توأمان ممکن نیست. باید بگویید و توضیح دهید انتخاب شما برای برنامه‌های کوتاه‌مدت ترمیم رفاه است یا افزایش رشد اقتصادی؟

سلاح ورزی همچنین سؤال دیگری مطرح کرد: شما در صحبت‌های قبلی خود گفته بودید مبارزه با فساد محور اصلی دولت شما خواهد بود. لطفاً به این سؤال پاسخ دهید که مبارزه با فساد در اقتصاد ایران، به نظر شما، نیازمند نظارت بیشتر است یا آزادسازی اقتصاد؟

شور برای پیشرفت به ممارست نیاز دارد

محمود بنانژاد عضو هیات رئیسه اتاق اصناف ایران نیز در این نشست گفت: کاری که در آستان قدس رضوی انجام شد در مقیاس کوچک اگر در کشور انجام شود، اوضاع بهتر خواهد شد. من در آن دوره ممارست شما را دیدیم. کشور برای پیشرفت به این ممارست نیاز دارد چراکه شرایط کشور شرایط سختی است. بنانژاد تأکید کرد که همه بخش خصوصی با شما همکاری خواهد کرد.

نرخ تورم باید کنترل شود

رضا وفایی یگانه، مدیرکل اقتصادی اتاق تعاون در ادامه این نشست گفت: واقعیت این است که فعالان بخش تعاون مهم‌ترین دغدغه و مطالبه خود را بحث ثبات مطالبات اقتصادی می‌دانند. در این سال‌ها نابسامانی در متغیرهای اقتصادی باعث شده که فعالان اقتصادی برنامه میان‌مدت و بلندمدت نداشته باشند

از طرفی بر اساس نرخ تورم که توسط مرکز آمار اعلام شده، شاهد نرخ تورم 41 درصدی بودیم؛ این یعنی اخلال در نظام بانی و صف گرفتن مردم برای تسهیلات 25 درصد برای کسانی که رانت اطلاعاتی دارند. از طرفی که وقتی تولیدکننده‌ها به بانک مراجعه می‌کنند تسهیلات 18 درصدی اگرچه توجیه ندارد، اما همچنان تولید به دنبال تسهیلات 20 درصدی است.

نرخ تورم باید کنترل شود وگرنه تثبیت نرخ ارز با تورم ممکن نیست، برنامه‌ریزی برای اموری مانند امنیت غذایی ممکن نیست. علت تورم فشار هزینه و رشد پایین اقتصادی است. در این شرایط نمی‌توان به تولیدکننده گفت قیمت را کاهش داد.

مبارزه با فساد در دستور کار باشد

جمشید زند، رئیس اتاق اصناف اراک نیز با اشاره به اینکه اصناف ویترین دولت و سفره چین مردم هستند افزود: 3 میلیون واحد صنفی در کشور داریم که سهم 17 درصد تولید داخلی دارند؛ 10 میلیون شغل توسط اصناف ایجاد شده است. دغدغه همه مسئولان رده‌بالای از مقام معظم رهبری تا ریاست‌جمهوری مسئله بیکاری است. اما مهم‌ترین مسئله عدم نیروی ماهر در کشور است که دغدغه اصلی کشور است. در دولت آینده از نیروی ماهر استفاده کنیم. در این مسیر بحث استادشاگردی خیلی مهم است و باید از پتانسیل و نیروی داخلی در این مسیر استفاده کنیم. از طرفی با توجه با سابقه شما در قوه قضاییه که در حوزه مبارزه با فساد فعال بودید در این حوزه هم فعال باشید.

بخش خصوی تنها راه علاج مملکت

رسول جهانگیری، رئیس اصناف اصفهان: گفت: مسئله تولید و تورم در این جلسات حل می‌شود. تنها راه علاج مملکت بخش خصوصی است. درد مردم در این جلسه‌ها حل می‌شود. اجازه دهید مشکلات اقتصادی در میان بخش خصوصی حل شود و وزرای نامربوط مسائل را به شما تحمیل نکند.

رانت بیمه، بانک و بورس را بشکنید

داریوش پاک‌بین دبیر کل اتاق تعاون ایران نیز در این نشست عنوان کرد: در نظام جمهوری اسلامی، رانتِ بیمه، بانک، بورس و صنعت وجود دارد. شما باید بتوانید این رانت را از بین ببرید.

دبیر کل اتاق تعاون ایران افزود: افراد متعهد را سرکار بیاورید. 700 هزار میلیارد تومان سهام بورسی عدالت و 500 هزار میلیارد تومان سهام غیر بورسی عدالت در جریان است. 50 میلیون آدم سهامدار داریم. یعنی یک سرمایه 1200 میلیاردی در مردم است.

پاک‌بین افزود: با فروش این سهام حتی ترکیب هیات مدیره بسیاری از بانک‌ها را عوض کردند و کسی جلوی آن‌ها نایستاد. سرمایه‌های مردم را از بین بردند و کسی به آن‌ها تذکری نداد.

دبیر کل اتاق تعاون توضیح داد: همه ما به‌خوبی می‌دانیم که رهبری خود به تعاونی اعتقاد دارند چراکه تعاونی‌ها صف‌شکن رانت هستند.

 

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید