شناسایی سه فاکتور اصلی عقب ماندن ایران از رقبا در تجارت با روسیه
به گزارش اقتصادنیوز در همایش تجاری ایران و روسیه مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در این خصوص با اشاره به اینکه روابط نزدیک ایران و روسیه همچنان در حوزه اقتصاد به جایگاه شایستهای نرسیده است بر این نکته تاکید کرد برای رفع بهبود مناسبات دو کشور سفر وزاری مختلف کشورمان به روسیه به منظور زمینهسازی برای توسعه روابط تجاری صورت گرفت و در دیدار روسای جمهور دو کشور نیز این مهم مورد تاکید قرار گرفته است.
صفری، معتقد است توسعه تجارت ایران و روسیه در سه حوزه اصلی نیازمند تسهیل و تسریع است که این سه حوزه شامل «حمل و نقل»، «گمرک» و «مسیر مالی» می شود، سه فاکتور بسیار مهمی که در هر کدام از این موارد کارهای خوبی انجام شده است.
صفری در ادامه افزود: ما توانسه ایم تعرفه های عبور در رابطه با راه اهن را همسانسازی کنیم و اخیرا موفق شدیم تعرفههای راه آهن از ترکمنتستان به قزاقستان و ایران را نیز همسان کنیم. همچنین در مورد حمل و نقل دریایی خزر و دریای سیاه، کشتیهای ایران میتوانند در بنادر دریایی سیاه پهلو گرفته و بارگیری کنند و در دریای خزر نیز کشتیهای رو-رو و چند کشتی موقت برای کانتینربری خریداری شده است.
صفری همچنین با اشاره به وعده اولیه روسای جمهور دو کشور برای افزایش ارزش تجارت به 5 میلیارد دلار در مرحله اول، گفت: تجار میتوانند این کار را شکل دهند. در بخشهای مختلف با همدیگر قرارداد ببندند و به تعهدات پایبند باشند ضمن اینکه ما انتظار داریم در جریان سفر هیات روسی به اصفهان و گیلان، از ظرفیتهای خوبی که دو طرف دارند استفاده شود.
دولتها حامی روابط بخش خصوصی ایران و روسیه
الکسی ددوف، سفیر فدراسیون روسیه در ایران نیز به دیدارهای دو جانبه بین روسای جمهور دو کشور در طول چند ماه گذشته اشاره کرد و افزود: مسئولان دولتهای ایران و روسیه با یکدیگر ملاقات داشتند و به صورت تلفنی صحبت و راههای توسعه مناسبات را طراحی کردند.
ددوف تصریح کرد: تا پایان سال جاری حضور هیاتهای بلند پایه روسی در حوزههای مختلف در ایران میتواند زمینهساز روابط دوجانبه و چندجانبه شود و دسترسی به اهداف را ممکن کند. اعزام هیاتها و تبادلات کالایی که ۴ میلیارد دلار برآورد میشود نیز از همین مسیر ارتقا خواهد یافت.
به باور سفیر روسیه در تهران سطح روابط تجاری بین ایران و روسیه تا همین حد نخواهد ماند و امکان توسعه آن وجود دارد.
تسهیل حمل و نقلی و ترانزیتی برای توسعه تجارت
در ادامه این نشست، مهران قربانی، مشاور رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، قابلیت رشد و توسعه تجارت ایران و روسیه را بسیار زیاد توصیف کرد به خصوص که ظرفیتهای حملونقلی دو کشور و همچنین جایگاه با اهمیت آنها در کریدورهای بینالمللی به خصوص کریدور شمال-جنوب زمینههای مساعدی برای این مهم فراهم آورده است.
قربانی با اشاره به اینکه تجارت ایران و رسیه در سال گذشته میلادی با افزایش 90 درصدی نسبت به سال قبل از آن به حدود 4 میلیارد دلار رسیده است، افزود: این اتفاق، روند چشمگیری را در مناسبات طرفین نشان میدهد. ضمن اینکه این حجم در تجارت دو کشور، مربوط به تجارت مستقیم آنهاست و مبادلاتی که از طریق کشورهای واسط انجام میدهند به آن اضافه نشده است.
به عقیده او، با توجه به سابقه دو سال اخیر تجارت ایران و رسویه، در سال جاری نیز رشد حدود 3 برابری نسبت به مدت مشابه سال گذشته پیشبینی میشود.
مشاور رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، دو ستون افزایش مناسبات ایران و روسیه را توافقهای تجاری و حملونقلی عنوان کرد و گفت: توافق ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا که از اکتبر 2018 اجرا شده و دیگر تفاهمات تجاری مرتبط، باعث رشد تجارت شده اما رشد چشمگیر فقط با احیای ظرفیتهای موجود و بهرهبرداری از موقعیت ترانزیتی دو کشور امکانپذیر است.
قربانی ادامه داد: یکی از موانع اصلی، ارتباطات کمتر توسعه یافته فیمابین است که هزینههای لجستیکی قابل توجهی برای مسیرها ایجاد میکند و با توجه به افزایش تجارت جهانی و بازگشت به دوره قبل از کرونا، دو کشور باید از موقعیتهای خاص خود استفاده بهینه را ببرند.