جزئیات فروش سه شرکت بزرگ خودروساز کشور؛ رشد درآمد در روزهای قرنطینه کرونایی!
به گزارش اقتصادنیوز آنچه مشخص است خودروسازان بعد از شیوع کرونا به منظور عمل به تعهدات خود در قبال مشتریان با طراحی ساز و کار غیرحضوری، بخش فروش خود را در همین ایام نیز فعال نگه داشتند. تمهیدات انجام گرفته خودروسازان برای مواجهه با کووید – ۱۹ در بخش فروش نشان میدهد آنها توانستهاند در این شرایط ۲۷ هزار و ۱۳ دستگاه از انواع محصولات خود را به فروش برسانند.
از آنجا که خودروسازان کشور همچنان با تعهدات معوق خود دست به گریبان هستند بخش قابل توجهی از این خودروها به مشتریانی تحویل داده شده که پیشتر در طرحهای فروش خودروسازان شرکت داشتند. در واقع تولیدکنندگان، خودروی چندانی بهصورت مستقیم به بازار عرضه نکردند. اما با توجه به تعطیلی مراکز شمارهگذاری خودرو بر اساس مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا از اواخر اسفند ۹۸ حالا این سوال مطرح است که خودروسازان چگونه قادر به پلاک محصولات خود در این ایام شدند؟
آن طور که مدیر فروش یکی از شرکتهای خودروساز به «دنیای اقتصاد» میگوید شرکتهای خودروساز خود دارای مراکز شمارهگذاری مستقل هستند. این مراکز برخلاف مراکز شمارهگذاری عمومی در ایام کرونا فعال بوده و این امکان را داشتند که محصولات خودروسازان را برای تحویل به مشتریان شمارهگذاری کنند. اما همانطور که عنوان شد خودروسازان طبق آمارهایی که به سازمان بورس ارائه کردند رشد ۳۳ درصدی در فروش خودرو طی فروردین ماه به نام خود ثبت کردند.
طبق آمارهای ارائه شده سه خودروساز بزرگ کشور توانستهاند در این مدت در مجموع هزار و ۱۱۴ میلیارد و ۷۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان از فروش انواع محصولات خود درآمد کسب کنند. این در شرایطی است که ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو در فروردین ۹۸ در مجموع فروش ۸۳۵ میلیارد و ۱۶۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی را به نام خود ثبت کردند. بنابراین در اولین ماه از فصل بهار سال جاری به نسبت همین بازه زمانی در سال گذشته رشد فروشی بیش از ۳۳ درصد داشتهاند.
اما این میزان رشد در فروردین ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال پیش به این معنا نیست که هر سه شرکت خودروساز در بازه زمانی یاد شده از رشد فروش برخوردار بودهاند. در میان سه شرکت خودروساز، سایپا بیشترین فروش را در فروردین ماه سال جاری به نام خود ثبت کرده است. بعد از سایپا، ایران خودرو قرار دارد و در رده سوم جدول میزان فروش پارسخودرو جای میگیرد. اما در جدول وضعیت فروش نسبت به سال گذشته کماکان سایپا در صدر جدول قرار دارد ولی جای پارس خودرو و ایران خودرو عوض میشود.
نارنجیهای جاده مخصوص در فروردین ۹۹ با فروش ۶۸۱ میلیارد و ۹۹۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی توانستند رشد فروش بیش از ۹۴ درصدی را نسبت به فروردین ماه ۹۸ به نام خود ثبت کنند. ایران خودرو در همین بازه زمانی در سال ۹۹ توانسته از فروش انواع محصولات خود درآمد ۳۸۶ میلیارد و ۳۵۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی را در صورتهای مالی خود ثبت کند. اما این میزان فروش در مقایسه با فروش فروردین ۹۸ افت نزدیک به ۱۵ درصدی را نشان میدهد. پارس خودرو نیز توانسته با فروش ۴۵ میلیارد و ۷۲۵ میلیون تومانی در اولین ماه سال جاری رشد ۴۹ درصدی را به نسبت مدت مشابه سال گذشته به نام خود ثبت کند.
جزئیات فروش خودروسازان
حال ریز وضعیت فروش سه شرکت بزرگ خودروساز کشور را بررسی میکنیم.
ابتدا به سراغ ایران خودرو میرویم. آبیهای جاده مخصوص در اولین ماه از سال ۹۹ توانستند از محل فروش خانواده پژو ( پژو پارس، پژو ۴۰۵، پژو ۲۰۶، پژو ۲۰۶ صندوقدار، پژو ۲۰۷ و پژو ۲۰۷ صندوقدار) در مجموع ۳۱۳ میلیارد و ۵۴۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان درآمد کسب کنند. این میزان فروش در مقایسه با فروش خانواده پژو در مدت مشابه سال گذشته گویای رشد ۲/ ۱۴ درصدی است. ایران خودروییها در فروردین ماه ۹۸ توانسته بودند ۲۷۴ میلیارد و ۴۳۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان از محل فروش محصولات خانواده پژو درآمد به دست بیاورند.
اما گروه سمند مسیری متفاوت از خانواده پژو طی کرد. گروه سمند شامل مدلهای EF۷، LX و سورن در اولین ماه از فصل بهار سال جاری در مجموع توانست فروش ۱۴ میلیارد و ۵۸۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی را به نام خود ثبت کند. این مبلغ در ازای فروش ۲۵۲ دستگاه سمند به حساب این خودروساز واریز شده است. فروش بیش از ۱۴ میلیارد تومانی برای خانواده سمند در فروردین ۹۹ در شرایطی رقم خورد که همین خانواده در فروردین ماه ۹۸ توانسته بود فروش ۳۴ میلیارد و ۶۷۴ میلیون تومانی داشته باشد. مقایسه دو عدد ذکر شده برای میزان فروش محصولات خانواده سمند نشاندهنده افت فروش ۵۸ درصدی این خانواده در فروردین ۹۹ در قیاس با فروردین سال گذشته است. ایران خودرو در فروردین ماه ۹۸ توانسته بود هزار و ۴۳ دستگاه سمند را تجاری کند.
دیگر محصول آبیهای جاده مخصوص که در فروردین ماه ۹۹ روانه بازار شد دنا است. این خودرو در سه مدل دنا معمولی، دنا پلاس و دنا توربو پلاس در خطوط تولید ایران خودرو تولید میشود. در حالیکه ایران خودرو در فروردین ماه پارسال توانسته بود تعداد هزار و ۶۷ دستگاه از این خودرو را تجاری کند در مدت مشابه در سال جاری تنها سه دستگاه دنا را شمارهگذاری کرد. به لحاظ درآمدی، درآمد ایران خودرو از این ناحیه بیش از ۹۹ درصد افت نشان میدهد. فروش سه دستگاه دنا در مدت زمان یاد شده مبلغ ۳۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان نصیب ایران خودرو کرده است در حالی که درآمد فروردین سال گذشته ایران خودرو از محل فروش دنا رقمی معادل ۴۵ میلیارد و ۷۲۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده است.
محصولات هایما نیز در فروردین ماه در لیست فروش ایران خودرو قرار داشت. دو مدل از این خودرو یعنی هایما S۷ و هایما S۵ در خطوط تولید ایران خودرو مونتاژ میشوند. آبیهای پایتخت در اولین ماه از بهار ۹۹ توانستند ۵۷ میلیارد و ۸۷۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در ازای فروش ۳۷۶ دستگاه انواع هایما درآمد نصیب خود کنند. این میزان درآمد در مقایسه با درآمد ۲۴ میلیارد و ۶۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی از رشد ۵/ ۱۴۰ درصدی درآمد آبیهای جاده مخصوص در اولین ماه سال جاری در قیاس با مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد.
البته در ارتباط با سبد فروش ایران خودرو در سال جاری ذکر این نکته حائز اهمیت است که سبد فروش این خودروساز در فروردینماه ۹۹ نسبت به فروردین ماه ۹۸ کوچکتر شده است. در حالی که ایرانخودرو در اولین ماه از فصل بهار ۹۸ توانسته بود ۹ محصول را در سبد فروش خود در این ماه قرار دهد اما یک سال بعد در فروردین ماه ۹۹ تنها چهار محصول در سبد این خودروساز قرار گرفته بودند. در فروردین سالجاری ایران خودرو هیچ درآمدی از فروش سوزوکی گرند ویتارا، رانا، تندر ۹۰، دانگ فنگ و پژو ۲۰۰۸ کسب نکرده است. بعد از بررسی لیست فروش ایران خودرو به سراغ دیگر خودروساز کشور یعنی شرکت خودروسازی سایپا میرویم تا ببینیم وضعیت فروش این خودروساز در اولین ماه از بهار ۹۹ چگونه بوده است.
فروش خانواده پراید در فروردین ۹۹ برای نارنجیپوشهای جاده مخصوص درآمدی معادل ۱۷۱ میلیارد و ۶۶۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به همراه داشت. این مبلغ از فروش ۵ هزار و ۲۴ دستگاه پراید در بازه زمانی یاد شده حاصل شد. این خودروساز در فروردین ۹۸ نیز فروش پراید را در دستور کار داشت، در آن مقطع فروش ۴ هزار و ۶۲۶ دستگاه پراید مبلغ ۱۳۴ میلیارد و ۷۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان عاید این خودروساز کرد. قیاس این آمارها گویای این است که فروش پراید در فروردین سال جاری به نسبت فروردین پارسال رشد ۲۸ درصدی داشته است.
تیبا دیگر محصولی است که سایپا در فروردین ۹۹ در لیست فروش داشته است.
این خودرو که در دو مدل صندوقدار و هاچبک به بازار عرضه شده بود و اخیرا یک مدل تیبا پلاس هم در بازار دیده شده است در مدت زمان یاد شده آورده ۵۰۹ میلیارد و ۹۲۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی برای سایپا داشته است. این میزان فروش که حاصل فروش ۱۱ هزار و ۶۵۰ دستگاه است در مقایسه با فروش فروردین پارسال تیبا از رشد بیش از ۲۳۸ درصدی حکایت دارد. نارنجیهای مخصوص در بازه زمانی یاد شده در سال ۹۸ توانسته بودند ۴ هزار و ۸۳ دستگاه تیبا فاکتور کنند.
اطلاعات شرکت سایپا که در سایت کدال منتشر شده میگوید این خودروساز در اولین ماه از فصل بهار سال جاری دو دستگاه چانگان به ارزش ۳۰۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و یک دستگاه آریو به ارزش ۱۰۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان نیز فروخته است. این در حالی است که این خودروساز هیچ یک از دو خودروی یاد شده را طی فروردینماه ۹۸ بهفروش نرسانده در عوض در بازه زمانی ذکر شده ۳۳۸ دستگاه سراتو فروخته بود.
آنچه مشخص است این خودروساز بخش قابل توجه فروش خود را در فروردینماه ۹۹ مدیون تیبا است.
وضعیت فروش شرکت پارس خودرو بهعنوان سومین خودروساز کشور و زیرمجموعه سایپا را مورد بررسی قرار میدهیم.این خودروساز که زمانی تمرکز خود را روی فروش محصولات دو برند فرانسوی رنو و برند چینی برلیانس قرار داده بود در فروردین سال جاری تنها توانسته ۱۶۶ دستگاه از خانواده رنو و دو دستگاه برلیانس بفروشد. درآمد حاصل از فروش این تعداد رنو در فروردینماه سال جاری مبلغ ۷ میلیارد و ۳۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود. البته این میزان فروش نسبت به فروردین ماه سال گذشته افت ۳/ ۶۸ درصدی را نشان میدهد. درآمد حاصل از فروش برلیانس در اولین ماه از فصل بهار ۹۹ نیز ۱۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده است.
دو محصول دیگر پارس خودرو یعنی پراید (که برای سایپا بهصورت حقالعمل کاری مونتاژ میکند) و کوییک که از سال گذشته به خطوط تولید پارس خودرو اضافه شده بخش اصلی درآمد پارس خودرو را تشکیل میدهد. پارس خودروییها توانستهاند از فروش پراید ۹ میلیارد و ۸۹۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و از فروش کوییک نیز ۲۸ میلیارد و ۶۷۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان آورده داشته است.