درمان آرتروز با داروی ضدافسردگی!

کدخبر: ۳۹۲۷۹۹
محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا دریافتند یک داروی ضدافسردگی مورد تایید سازمان غذا و دارو، زنجیره رخدادهای عامل بروز آرتروز را مختل کرده، مانع پیشرفت این بیماری می‌شود و حتی فرایند بازتولید غضروف را در مفاصل بهبود می‌بخشد.
درمان آرتروز با داروی ضدافسردگی!

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، پایگاه خبری ساینس‌دیلی، در این تحقیقات مشخص شد داروی ضدافسردگی موسوم به Paroxetine قابلیت مهار آنزیمی موسوم به GRK۲ را دارد. این آنزیم از طریق سیگنال‌دهی اشتباه، نقش اساسی در تخریب سلول‌های غضروف ایفا می‌کند.

محققان ژن مربوط به GRK۲ را از سلول‌های غضروف موش‌های مبتلا به آرتروز حذف کردند و در نتیجه این اقدام پیشرفت آرتروز در آن‌ها متوقف و غضروف مفاصل آن‌ها ترمیم شد. در آزمایش دیگری محققان موش‌های مبتلا به آرتروز را با استفاده از داروی Paroxetine درمان کردند و نتایج مشابهی را به دست آوردند.

آرتریت (التهاب مفاصل) به التهاب دردناک در ناحیه مفاصل گفته می‌شود که یکی از بزرگترین معضلاتی است که افراد به مرور زمان و با گذشت سن با آن مواجه می‌شوند. شایع‌ترین دردهای ناشی از آرتروز در نواحی زانو، لگن، ستون فقرات و دست دیده می‌شود.

استئوآرتریت (آرتروز)، آرتریت روماتویید، آرتریت عفونی، ورم مفاصل پسوریاتیک و نقرس، پنج گروه عمده آرتریت محسوب می‌شوند. آرتروز شایع ترین نوع آرتریت است. این التهاب دردناک سبب تورم و اختلال حرکت مفاصل می‌شود و معمولا در ناحیه دست، زانو، لگن و ستون مهره‌ها بیشتر است. سه عامل اضافه وزن، سن و آسیب دیدگی مفاصل، مهمترین دلیل بروز آرتروز هستند.

بین مفاصل به طور طبیعی نوعی روان‌کننده وجود دارد،‌ زمانی‌که در بیماری آرتروز میزان تولید این روان‌کننده کاهش می‌یابد، مفاصل و غضروف‌ها به هم ساییده می‌شوند و علاوه بر ایجاد درد، باعث می‌شود بیمار در انجام فعالیت‌های عادی مانند راه رفتن و نشستن با مشکل مواجه شود.

از طرفی بیماری آرتروز عامل از بین رفتن غضروف بین مفاصل است. در این حالت مفاصل و استخوان‌ها هنگام حرکت ساییده می‌شوند که با علائمی مانند درد، تورم و سفتی همراه هستند.

بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۲۷۵ میلیون نفر در سراسر جهان به آرتروز زانو مبتلا بودند. استامینوفن، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و انواع مسکن، داروهای رایجی هستند که این افراد برای کاهش درد استفاده می‌کنند که هیچ نقشی در درمان بیماری ندارند.

مطالعات بنیاد آرتریت آمریکا نشان می‌دهد غذاهای سالم شامل انواع غلات سبوس‌دار، میوه‌ها و سبزیجات تازه و آجیل منجر به کاهش التهاب و درد ناشی از آتریت می‌شود. از طرفی ادامه این مطالعات نشان می‌دهد وزن تاثیر مستقیمی بر شدت آرتریت دارد. هر ۴۵۰ گرم کاهش وزن، فشار بار اضافی وارد شده به زانو را حدود ۱.۸ کیلوگرم کاهش می‌دهد.

بنابراین کاهش وزن و دستیابی به سایز متعادل قدم مهمی برای کاهش درد ناشی از آرتروز و آرتریت است.‌
در ادامه به برخی مواد غذایی که درد و التهاب ناشی از آرتریت را کاهش می‌دهند اشاره شده است:

کلم بروکلی، بروکسل و برگ و گل کلم
بر اساس مطالعه صورت گرفته در سال ۲۰۱۳ میلادی، این سبزیجات حاوی ترکیباتی به نام سولفورافان هستند که آسیب به غضروف‌ها بر اثر بیماری آرتریت و آرتروز را کاهش می‌دهند. استفاده از این مواد غذایی به صورت سالاد در تمام وعده‌های غذایی توصیه شده است.

ماهی‌های چرب
ماهی‌های چرب مانند قزل‌آلا یا ماهی تن حاوی مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و نقش مهمی در کاهش التهاب و درد ناشی از آرتریت دارند. مصرف ماهی به صورت بخارپز یا گریل شده حداقل دوبار در هفته، میزان درد و التهاب بیماران را به میزان چشمگیری کاهش می‌دهد.  اگر به ماهی علاقه ندارید، با پزشک خود در مورد مصرف مکمل‌های امگا ۳ مشورت کنید.

سیر
سیر یکی از اعضای خانواده آلیوم است، پیاز و تره‌فرنگی نیز از دیگر اعضای این خانواده هستند. این مواد حاوی ترکیباتی به نام دیالیل دی سولفید هستند که قاتل آرتریت محسوب می‌شوند.
مطالعات محققان دانشگاه تگزاس نشان می‌دهد این ترکیبات قادر به محدودکردن آنزیمی هستند که منجر به آسیب به عضروف‌ها می‌شود.

گیلاس
گیلاس حاوی ماده‌ای به نام آنتوسیانین است که قرمزی رنگ گیلاس هم ناشی از این ماده غذایی است. آنتوسیانین التهاب مفاصل را کاهش می‌دهد و درد و سفتی ناشی از آتروز را کاهش می‌دهد.

زردچوبه
زردچوبه حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که رنگ، عطر و طعم ادویه نیز ناشی از همین ماده است.
کورکومین علاوه بر قابلیت فوق، خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی دارد و در درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله آرتریت موثر است.

ویتامین سی
آنتی‌اکسیدان‌های موجود در ویتامین سی، باعث کاهش سرعت پیشرفت آرتروز و آرتریت می‌شوند.
این ویتامین یک ماده غذایی ضروری و ارزان قیمت است و مرکبات، گوجه فرنگی، کدو حلوایی، انواع کلم، اسفناج، خربزه و طالبی، شلغم، فلفل دلمه‌ای، آناناس، نخود فرنگی و کیوی سرشار از ویتامین سی هستند.  البته در مصرف این ویتامین نباید افراط شود.

زنجبیل
زنجبیل باعث کاهش یک نشانگر التهابی درگیر در آتروز و آرتریت می‌شود. می‌توان این ماده غذایی را به صورت تازه یا پودر در انواع غذاها، سوپ و چای استفاه کرد.
گردو
گردو حاوی ترکیبات ضد التهابی است که برای کاهش درد آتریت مفید هستند. از طرفی این ماده غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است.

اسفناج
این ماده غذایی حاوی مقادیر بالای مواد آنتی اکسیدان و ضد التهاب است که باعث تسکین درد آتریت می‌شوند.
انگور، روغن زیتون، چای سبز، حبوبات به ویژه لوبیا، غلات سبوس‌دار و پسته از دیگر مواد غذایی مفید برای کاهش درد و پیشرفت آرتروز و آرتریت هستند.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Science Translational Medicine منتشر شده است.

منابع: پایگاه خبری ساینس دیلی، پایگاه خبری سازمان جهانی بهداشت، پایگاه خبری کلینیک مایو

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید