انتخاب یک دیپلمات برای ریاست یک نهاد امنیتی

معمار برجام رئیس جدید سیا شد/ اولین موضع درباره ایران

کدخبر: ۴۰۰۴۵۲
اقتصاد نیوز: ویلیام برنز معمار برجام رئیس سیا در دولت باید شد. انتخاب یک دیپلمات به ریاست یک سازمان امنیتی چه دلیل دارد؟
معمار برجام رئیس جدید سیا شد/ اولین موضع درباره ایران

به گزارش اقتصاد نیوز،مجلس سنای آمریکا بامداد جمعه صلاحیت «ویلیام برنز» را برای تصدی ریاست «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» (سیا) تأیید کرد.

سنا  بدون هیچ اعتراضی نسبت به گزینه انتخابی بایدن، برنز را برای ریاست سازمان سیا تایید کرد.پیش از این سناتور تد کروز با انتقاد از بایدن نسبت به موضوع خط لوله گاز نورد استریم ۲، با ویلیام برنز به عنوان گزینه معرفی شده از سوی بایدن مخالفت کرده بود. وی گفته بود تا زمانی که دولت بایدن تحریم ها علیه پروژه گاز رسانی "نورد استریم ۲" را گسترش ندهد، به تلاش برای جلوگیری از انتصاب برنز به عنوان رئیس سازمان سیا ادامه خواهد داد. 

این سناتور ایالت تگزاس از بیانیه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در مورد تعهد واشنگتن به توقف "خط لوله گاز نورد استریم ۲ پوتین" استقبال کرد و به نظر امروز دیگر مخالفتی با انتصاب برنز نشان نداد.

رئیس جمهوری آمریکا در ماه ژانویه دیپلمات سابق که معاون وزیر خارجه آمریکا دولت باراک اوباما بود، به عنوان گزینه خود برای ریاست سازمان سیا معرفی کرد. وی اولین رهبر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکاست که تجربه طولانی مدتی را در وزارت خارجه این کشور دارد.  

اولین موضع رئیس سیا درباره ایران

برنز اوایل ماه جاری میلادی توسط کمیته اطلاعاتی سنا تایید شد و از سوی اعضای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه از وی تقدیر شده است. وی در این جلسه که برای تایید صلاحیت وی برگزار شده بود، در مورد ایران گفت: من فکر می کنم ایالات متحده به هر تلاشی که بتواند ادامه می دهد تا جلوی ایران در دستیابی به سلاح اتمی را بگیرد.

وی ادامه داد: من همیشه فکر کرده‌ام که کلید اصلی مقابله با انواع تهدیدهایی که امروز از ایران ناشی می‌شود، یک استراتژی جامع است که جلوگیری ایران از تولید سلاح هسته‌ای یکی از آنها است.

ویلیام برنز کیست؟

ویلیام برنز قبلا سفیر آمریکا در روسیه، و اردن بود. او دارای مدرک دکترای روابط بین‌الملل از دانشگاه آکسفورد است که در قالب بورسیه مارشال آنرا دریافت کرده است. به جز این، او سه مدرک دکترای افتخاری هم دریافت کرده است. وی در مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ۵+۱ ایفای نقش کرده است.

​او بنا داشت خیلی زودتر از این، خود را بازنشسته کند ولی به خواست باراک اوباما این تصمیمش را عقب انداخت تا تکلیف مذاکرات ایران معلوم‌تر شود.بعد از کناره‌گیری‌اش هم اعلام شد که او هم‌چنان به عنوان مشاور با دولت آمریکا در زمینه مذاکرات ایران و موارد دیگر همکاری می‌کند.

او در دوره‌ زمامداری پنج رئیس جمهور -دموکرات و جمهوری‌خواه - و ۱۰ وزیر خارجه آمریکا در وزارت خارجه حضور داشته است. برنز از مخالفان سیاست خارجی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بود و بارها از تصمیم‌های کابینه او از جمله خروج از توافق هسته‌ای با ایران انتقاد کرده بود.

او برجام را سکویی برای توافقی طولانی‌تر و محکم‌تر دانست و گفت از استراتژی جامع بایدن در قبال ایران حمایت می‌کند.

او از منتقدان ترور سردار قاسم سلیمانی بود و اعتقاد داشت این اقدام دولت ترامپ به اهدافی که خود او برای سیاستش در قبال ایران تعیین کرده بود، آسیب‌زده است.ویلیام برنز اکنون جایگزین جینا هسپل خواهد شد که در ماه مارس ۲۰۱۸ به عنوان اولین رئیس زن سازمان سیا انتخاب شد.

157820423

دلیل انتخاب برنز به ریاست سیا

دیوید ایگناتیوس» نویسنده روزنامه واشنگتن پست با انتشار مقاله‌ای درباره انتخاب برنز برای ریاست سازمان «سیا» در دولت آینده آمریکا نوشت: انتخاب این دیپلمات کهنه کار برای ریاست سیا به این معناست که بایدن شخصی را انتخاب کرد تا بتواند قضاوتی مستقل در نحوه مدیریت این دستگاه بزرگ اطلاعاتی آمریکا داشته باشد.

این مقاله می افزاید: احتمالا یکی از دلایل انتخاب برنز این بوده است که وی به عنوان یک شخصیتی غیرحزبی شناخته شده باشد که قبلا در "جاهای دشوار" مانند روسیه و خاورمیانه فعالیت می‌کرد و روابط نزدیکی با کشورهایی داشته که از نزدیکترین شرکای سیا بوده‌اند.

در همین ارتباط، نشریه «فارین پالیسی» با انتشار مطلبی در این باره نوشت: جناح مترقی حزب دموکرات بایدن را برای انتخاب برنز تحت فشار قرار داد.

در ادامه گزارش فارین پالیسی آمده است: برنز اولین شخصیت دیپلماتی خواهد بود که رهبری سیا را بر عهده خواهد گرفت و این انتخاب بدین معناست که بایدن می خواهد نسخه اقدامات سیا در طول تاریخ معاصر را بپیچد.

نشریه آمریکایی ادامه داد: «جناح مترقی حزب دموکرات، بایدن را تحت فشار قرار داد تا فردی را که در شکنجه‌ها یا حملات هواپیماهای بدون سرنشین نقش دارد (مانند جینا هاسپیل شکنجه گر معروفی که در دوران ترامپ ریاست سیا را بر عهده داشت)، انتخاب نکند».

این نشریه آمریکایی در ادامه یادآور شد:«مقامات سابق آمریکا تأیید کردند که برنز در تمام مدت تصدی خود در وزارت خارجه آمریکا با سازمان سیا همکاری خوبی داشته است. داگلاس لندن مدیر اسبق مبارزه با تروریسم در مناطق جنوب و جنوب غربی آسیا در سازمان سیا گفت که برنز در «برنامه‌های حساس» بسیاری با سیا همکاری داشته است.​

 
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید