قاضی زاده: اعتماد مردم به کارگزاران از بین رفته است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی، نایب رئیس مجلس در اولین جلسه از سلسله جلسات قرارگاه روشنگری ایران قوی که به همت بسیج دانشجویی تهران بزرگ برگزار شد، با اشاره به عدم تغییر برخی رفتارهای گذشته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: همین مسئله سربازی یا مسئله آموزش و پرورش یا قانون تجارت ما یا نظام بانکی، یک موضوع صدساله در این کشور است یا نظام تأمین اجتماعی ما یک نظام هشتاد ساله است و پس از گذشت این سالها هنوز تغییرات بنیادین در این مسائل و نهادها رغم نخورده است. مجموعه نهادها و سازمانهای ما به صورت کلی، تغییرات بنیادین پس متناسب با انقلاب اسلامی پیدا نکرده است.
نایب رئیس مجلس گفت: نهادهای دیگری نیز از اوایل انقلاب به وجود آمدهاند مثل کمیته امداد یا بنیاد مستضعفان یا جهاد کشاورزی و... که از همگی آنان تنها بسیج هویت و محوریت خود را از روز اول حفظ کرده و هر جا مشکلات به کشور هجوم میآورد، بسیج ورود پیدا میکند.
وی در ادامه درباره این سوال که مجموعه برنامهها و رویکرد شما در قبال نظام تولید چیست؟، افزود: برای نظام تولید شبکهای از مسائل مختلف مربوط به آن در نظر گرفته شده و مسائل مهم و مؤثر را شناسایی کردیم. زمانی که ما از تولید حرف میزنیم از یک نظام بزرگ صحبت میکنیم که هم مسائل داخلی و هم خارجی در آن دخیل است. مسائل داخلی مثل شبکه تولید و توزیع و فروش و مسئله مالیات یا بیمه و از این دست مسائل که برای هر کدام از اینها برنامه دقیق باید وجود داشته باشد. در مسائل خارجی نیز به عنوان مثال تحریمها یا سیاستهای خارجه به شدت در این قضیه مؤثر هستند که باید هر کدام دقیق بررسی شوند.
وی در ادامه افزود: در کشور نزدیک به هفتاد هزار مجموعه تولیدی وجود دارد که به علل مختلف از چرخه تولید خارج شدهاند و باید آنها با آسیبشناسی درست، به چرخه تولید برگردند. به صورت کلی مجموعه تمامی مؤلفهها را برای اصلاحات درونی و بیرون تولید ما بررسی و ریشهیابی کردهایم که به زودی در طی روزهای آینده منتشر خواهد شد. مجموعه فرآیندهای توزیع در کشور ما دارای آسیبهایی است که باید هر کدام در زنجیره توزیع شناسایی و اصلاح شود. یک انقلابی در رویکرد و ساختار و عملکرد باید به وجود آید.
قاضیزاده هاشمی اظهار کرد: تا زمانی که اقتصاد ما بازار سیصد میلیونی پیدا نکند، باید در کف با قاچاقچیان برخورد شود. به عبارتی زمانی که بازار اقتصاد سیصد میلیون نفره شد، اصلاحاتی رقم میخورد و همین طور زمانی که به پانصد میلیون نفر رسید، میتوان در زمینه تولید با کشورهای دیگر رقابت کند. بنابراین در زمان فعلی که جمعیت هشتاد میلیون نفری داریم، هم از منظر اقتصاد مقاومتی هم استراتژیک کلی، اینکار خیلی سخت امکانپذیر است و باید به سمت بازار سیصد میلیون نفری برویم.
نایب رئیس مجلس درباره این سوال که برنامه شما برای اصلاح وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور چیست؟ گفت: برای حل مسائل اقتصادی ما چارهای جز تغییر برخی ساختارها نداریم. ما باید دولت مرکزی را تغییر دهیم و وزارتخانهها را چابک کنیم. این تغییر ساختار در میزان درآمدهای دولت و بودجه به شدت مؤثر است. مسئله وابستگی ما به نفت نیز با این مسئله باید حل شود. جبران کاهش وابستگی به نفت را با ذخیره ارزی کشور یا بودجه بانک مرکزی نباید انجام داد و باید به سمت درآمدهای مالیاتی و تنوع بخشی درآمدها باید رفت.
وی در ادامه بیان کرد: در خرید و فروشهای جهانی نیز ما کالاهایمان را به قیمت روز جهان نمیفروشم و زیر قیمت عرضه میکنیم. پالایشگاههای داخل کشور در حال حاضر ظرفیت و قابلیت پالایش نفت را دارند ولی خب بنای وزارت نفت صرفاً بر فروش نفت خام است. یک زنجیره به هم وصل شده وجود دارد که باید تک تک هر کدام از این زنجیرهها باز شود. به صورت کلی باید ساختار کلی بودجه کشور اصلاح شود. اگر توان و همت و عرضه این تغییر نباشد، هیچ کدام از این اصلاحات رقم نمیخورد.
قاضیزاده هاشمی، با تأکید بر ساختار ناکارآمد مالیات و ارز و نظام بانکی گفت: ساختار مالیات و ارز و اوراق بهادار و نظام بانکی کشور نیز از جمله نظامهایی است که باید اصلاح شود و این اصلاحات نیاز به برنامههای دراز مدت دارد. مثلاً بحث خلق پول از جمله مسائلی است که باید بر روی آن بررسیهای دقیقی صورت گیرد و بدین گونه نباشد که از هیچ پول خلق کنیم. اصلاح قیمت اولین مرحله نیست و نظام توزع را باید در مرحله اول اصلاح کرد.
وی افزود: به عبارتی بدون صلاحیت سنجی نباید دست به تغییر قیمت زد. دولت باید دولت مردم باشد و متناسب با ظرفیتهای مردم اقدامات خود را انجام دهد و دست به تغییر قیمتها بزند. وضعیت مردم به گونهای باید بهبود یابد که اصلاح ساختاری نیز اتفاق بیفتد. به عبارتی اقدام برای بهبود وضعیت فعلی و همین طور اصلاح ساختارها با هم اولویت دارد و نافی هم نیست.
این نماینده مجلس درباره این سوال که برنامه دولت شما برای مسئله سلامت و بهداشت و همین طور مسئله مدیریت کرونا و واکسیناسیون عمومی در آینده چیست؟ افزود: اول باید دانست که نوع نگاه سیاستمداران به مردم چگونه است. الان در کل دنیا دو مکتب وجود دارد. مکتبی که اقتصاد برای آن اهمیت دارد و مکتبی که جان مردم ارزش بیشتری دارد. دومین مسئله این است که سیاستمداران به کارشناسان ما ارزش زیادی نمیدهند و حرفهای آنان را جدی نمی گیرند و معمولاً مدیران ما کارشناس نیستند و کارشناسان را صرفاً به عنوان مشاور انتخاب میکنند.
نایب رئیس مجلس افزود: از ابتدا که قرار بود رئیس کمیسیون بهداشت به ستاد کرونا برود که خب به علل مختلفی اتفاق نیفتاد. ستاد ملی مبارزه با کرونا ابتدا قرار بود که زیرنظر وزارت بهداشت باشد که اتفاق نیفتاد و به خاطر تک ساحتی نبودن این مسئله در کشور، نمیتوان صرفاً زیر نظر وزارت بهداشت برود. در این حوزه ذینفعان زیادی وجود دارد که باید جلوی آنان گرفته شود. در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا من و آقای منتظری تبدیل به اپوزیسیون آن جلسه شدهایم.
قاضیزاده هاشمی با اشاره به حوزه سلامت و بهداشت و نقش اساسی دولت در آن، گفت: حوزه سلامت، حوزه اقتدار و حوزه بهداشت، حوزه امنیت است و به طبع، دولتی مقتدر خواهد بود که این مسئله را بداند و به زور با مردم خود رفتار نکند. باید دانست که مسئله کرونا، مسئله پنج سال آینده جهان است و هر فردی بگوید چندماهه آن را مدیریت میکند، دروغ گفته است. اینکه بگوییم با واکسن مسئله حل میشود، اشتباه است و باید گفت که واکسن، صرفاً میزان ابتلا را کاهش میهد. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که اصلاً شرکتهای تولیدکننده واکسن در دنیا توانایی این میزان تولید واکسن برای کل مردم جهان را ندارند.
وی گفت: به عبارتی دولت باید به توجه به اقتصاد کرونا، آموزش و پرورش کرونا، دانشگاه کرونا و خیلی از نهادهای دیگر در ایام کرونا، برنامهریزی و مدیریت جدی داشته باشد. پدیدهای به نام شکست بازار وجود دارد و ما نمیتوانیم بدون توجه به آن دست به تغییر قیمت و اقدامات دیگر بزنیم. باید مدل اصلاحی را ایجاد کرد و قدم قدم جلو رفت تا تغییر آرام آرام رقم بخورد.
هاشمی بیان کرد: در کشور ما کمبود پزشک نداریم ولی توزیع پزشکان نامناسب و اشتباه است. ما در حال حاضر چهل هزار پزشک داریم که کار پزشکی نمیکنند و ما برای تأمین سیزده هزار پزشک خانواده، دچار کمبود نیستیم. دلیل این عدم تأمین این است که در بخشها و قسمتهای دیگر درآمد بهتری برای پزشکان نسبت به خانواده وجود دارد. طرح تحول سلامت یا طرح هدفمندی یارانهها یا طرح پزشک خانواده ثابت کرده است که پاسخ به مسائل پیچیده، پاسخ ساده و سطحی نیست.
وی درباره این سوال که برنامه و اقدامات شما برای مسئله مسکن و زمین چیست و نظر شما درمورد قانون مالیات بر عایده سرمایه یا CGT، سامانه ملی املاک و مسکن و راهکار حل قیمت زمین چیست هم گفت: ما در دولت اول که دولت اعتماد است، بیست مسئله را اولویتگذاری کردیم که یکی از آنان مسئله مسکن است. ما در مسکن با سه مسئله بیمسکنی، بدمسکنی و گرانی مسکن مواجه هستیم. در حال حاضر حدود چهار و نیم میلیون کمبود مسکن داریم و حدود شصت درصد مسکن ما در شهرها بافت فرسوده است. به عبارتی باید برنامهها برای حل این سه مسئله یعنی کمبود، گرانی و بافت فرسوده مسکن باشد.
قاضیزاده هاشمی درباره مسئله زمین و فراوانی آن، افزود: در کشور ما به لطف خداوند، زمین زیاد وجود دارد و کمبود زمین نداریم. باید گفت این محدوده زمینی که برای شهرها در نظر گرفته شده است، محدودیت دقیقی نیست و ما برنامه داریم که حدود 60 الی 250 درصد این محدودیتهای شهری را تغییر دهیم. خانهها نیز باید به سمت خانههای ویلایی که به سبک زندگی اسلامی، نزدیکتر است، باید تغییر داده شود. برای دهکهایی پایین جامعه برنامه دراز مدت وجود دارد که زمین و مسکن در طی سالیانی به دهکهای مختلف داده شود و به صورت قسطی هزینه دریافت شود و از طرف دیگر نیز قیمتها را کنترل کرد. این ایده چیزی هست که در کل جهان وجود دارد و ما میخواهیم در ایران نیز پیاده کنیم.
وی بیان کرد: قانون مالیات بر عایده سرمایه یا CGT نیز از جمله قوانین لازم و کارآمد است که لازمه آن وجود دولت الکترونیک است. در این قانون مسائل زیادی وجود دارد که باید قبل از اجرای آن، آن مسائل در نظر گرفته شده و حل شود. قانون مالیات بر خانههای خالی نیز قانون خوبی بود که یک اشتباه داشت و آن، این است که به جای دولت باید شهرداریها مسئول انجام این کار را به عهده میگرفتند. دولت ابزار شناسایی خانههای خالی را ندارد ولی شهرداری این امکان را دارد و میتواند به صورت دقیق این شناساییها را انجام دهد.
این نماینده مجلس اظهار داشت: مسکن مهر نیز اشکالات زیادی داشت ولی بنده با آن مخالفتی نداشتم و علیرغم این اشکالات، فواید زیادی داشت. مسکن مهر طبق اصل چیزی که نوشته شده بود، پیاده نشد و در اجرا نواقص زیادی پیدا کرد. به نوعی آن کسی که تقاضای مسکن دارد، در محل مورد نظر خود، مسکن میخواهد نه چندصد کیلومتر دور از شهر و محل خود و خب با این روش اقبال به این ایده از سوی مردم کم شد.
وی درباره این سوال که آسیبشناسی شما از مسئله جمهوریت و اعتماد مردم به حاکمیت، خصوصا در سالهای اخیر چیست و برای نقش مردم در حاکمیت چه برنامهای را در نظر دارید؟ افزود: شأن حاکمیت مردم صرفاً در حاکمیت سیاسی نیست و در عرصههای دیگر نیز وجود دارد و متن صریح قانون اساسی نیز این مسئله وجود دارد. دو نوع حاکمیت وجود دارد. یکی آن است که حاکمیت قیم مردم است و به جای مردم تصمیم میگیرد و نوع دیگر آن این است که حاکمیت برای مردم ارزش قائل است و مردم در اداره کشور نقش دارند و مؤثر هستند.
وی ادامه داد: در نظام مردم سالاری دینی، نقش مردم نقش حاکمیتی است. نقش دولت این است که مسائل مختلف را شناسایی، مدیریت و نظارت کند و پاسخ دهد. شرط اول اینکار، این است که مردم بدانند چه اتفاقاتی می افتد و همه چیز شفاف باشد. شرط دوم این است که برای حل برخی مسائل باید گفتگو شکل بگیرد و از دل این گفتگوها، راهحلها بیرون بیاید و اجزای درست و غلط بیرون بیاید. البته در حال حاضر نیز این گفتگو وجود دارد ولی اختصاصی است.
قاضی زاده هاشمی در ادامه افزود: مردمی که قصد نقشآفرینی در صجنه حاکمیت کشور را دارند، باید به یک رشد قابل قبول در این فضا برسند. باید طی یک برنامه ۲۰ ساله، پنج مسئله شفافیت، گفتگو، رقابت، عدالت و پاسخگویی در دستور کار دولتها قرار بگیرد. در حال حاضر اعتماد مردم به کارگزاران از بین رفته است و احساس خیانت میکنند. برنامه دولت اول ما یعنی دولت اعتماد برنامهریزی بر روی این مسئله و برگرداندن این اعتماد از دست رفته است. مثلاً میتواند مدیریت شهری را راه انداخت و هر شهری خودش، مدیریت را به عهده گیرد. شورای وحدت اصولگرایان یک بازی سیاسی است و ربطی به حاکمیت مردم ندارد. کاری مثل افزایش قیمت بنزین را میبایست با گفتگو و شفافیت جلو برد تا مردم خودشان به جمعبندی برسند و آن مدل اجرا شود.
نایب رئیس مجلس در خصوص مسئله آموزش و پرورش و اقدامات بنیادین در آن، گفت: اصلیترین وظیفه یک دولت اسلامی، رشد آدمها و به عبارتی تعلیم و تربیت است که خب محوریت این مسئله برعهده آموزش و پرورش است. خروجی آموزش و پرورش باید دارای ویژگیهایی باشد. اول اینکه باید سواد روز دنیا را داشته باشد. دوم اینکه توان تعامل اجتماعی مثبت داشته باشد و سوم اینکه یک مهارت اجتماعی حداقلی داشته باشد.
وی افزود: اگر ما انتظار داریم، جامعه ما جامعه پاکی باشد، باید افراد بتوانند محیط و شغل پاک و مناسبی داشته باشند. تعداد رشتههای نظر بسیاری زیاد است و لازم است که مدیریت جدی صورت گیرد و باید اتفاقاً رشتههای مهارتی افزایش پیدا کند. این مسائل خیلی مقدمات دارد و نیاز به زمان برای سیاستگذاری و اجرا دارد.
وی درباره این سوال که نسبت مسائل کشور با سیاست خارجه در دولت آینده به چه نحو باید باشد؟ بیان کرد: سیاست خارجه یکی از اصول اساسی انقلاب اسلامی است و باید در حوزه جهانی، حرف وجود داشته باشد.
این نماینده مجلس گفت: ما در حال حاضر دو سیاست خارجه داریم که یکی سیاست خارجه جمهوری اسلامی است و یکی سیاست خارجه انقلاب اسلامی است. دیپلماسی انقلابی با دیپلماسی رسمی متفاوت است. باید برای این دیپلماسی لایهبندی صورت بگیرد و در سطوح مختلف برنامههایی ریخته و به مرحله اجرا دربیاید.