دو گانه انتخابات 1400/ رقابت قاضی و تکنوکرات؟ + اینفو
به گزارش اقتصادنیوز ، شب گذشته خبری از پایان یافتن بررسی صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری در شورای نگهبان و ارسال اسامی نامزدهای نهایی به وزارت کشور منتشر شد خبر حکایت از آن داشت که صلاحیت علی لاریجانی، محمود احمدی نژاد و اسحاق جهانگیری مورد تایید قرار نگرفته است. این خبر از سوی مشاور وزیر کشور رد شد و او حتی منکر ارسال لیست شد اما صبح امروز سخنگوی شورای نگهبان ارسال فهرست را تایید کرد و به صراحت گفت هفت نفر تایید صلاحیت شده اند. با این خبر امیدواری برخی از چهره های سیاسی برای بازنگری در اسامی نامزدها کمرنگ شد. زیرا برخی فعالان سیاسی از نامه روحانی به رهبری سخن گفتند و حتی گفته شد که روحانی به وزارت کشور اعلام کرده در اعلام اسامی رسمی دست نگه دارد. اما ساعت دو همه گمانه ها تمام شد. فهرست نهایی اعلام شد و خبری از تغییر نبود.
کاندیدای نهایی انتخابات 1400
ساعت دو امروز از سوی ستاد انتخابات کشور اعلام شد. سعید جلیلی ، سید ابراهیم رئیسی، محسن رضایی، علیرضا زاکانی، سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی، محسن مهر علیزاده، عبدالناصر همتی 7 کاندیدای نهایی تایید شده برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری از امروز فعالیت انتخاباتی خود را آغاز می کنند.
خط قرمز شورای نگهبان بر صلاحیت 5 کاندیدا
علی لاریجانی رئیس پیشین مجلس، اسحاق جهانگیری معاون اول دولت،مسعود پزشکیان وزیر پیشین بهداشت و نایب رئیس سابق مجلس،محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سعید محمد فرمانده پیشین قرارگاه خاتم انبیا در جمع تایید صلاحیت شدگان قرار ندارند و از لیست کاندیدای انتخابات شورای نگهبان حذف شدند.
رکوردداران کاندیداتوری و تازه واردها
در جمع نامزدهای تایید صلاحیت علی رضا زاکانی، عبدالناصر همتی و قاضی زاده هاشمی اولین بار است که به فینال رقابتها راه یافته اند. زاکانی در سال 92 و96 نامزد شد اما احراز صلاحیت نشد قاضی زاده هاشمی و همتی برای اولین بار بخت خود را آزموده اند.
محسن مهرعلیزاده در سال 84 نیز نامزد ریاست جمهوری شد. صلاحیت او ابتدا احراز نشد و در ادامه پس از نامه رئیس وقت مجلس با حکم حکومتی تایید صلاحیت گرفت و وارد فاز رقابت شد.
جلیلی و رئیسی هر کدام یک بار با روحانی رقابت کردهاند و شکست خورده اند. محسن رضایی نیز در سال های 84،88،92 وارد گود انتخابات شده است، او در سال 84 پیش از ایگیری انصراف داد.نامزدی او برای این دوره موجب شد او رکوددار ثبت نام در انتخابات شود. پس از او محمد باقر قالیباف و اکبر هاشمی رفسنجانی قرار دارند.
لیگ برتر اصولگرایان؟
اصولگرایان در این دور از انتخابات 5 نامزد دارند که هر کدام خاستگاه متفاوتی دارند زاکانی از جمعیت رهپویان است. رضایی در قالب جبهه ایستادگی حرکت می کند. قاضی زاده به جبهه پایداری نزدیک است، جلیلی که مورد حمایت جبهه پایداری است و رئیسی که از سوی جبهه جدید تاسیسی با نام جبهه انقلاب حمایت می شود.
از سوی دیگر عبدالناصر همتی گرچه اعلام کرده مستقل آمده اما به جهت سیاسی به جریان تکنوکرات اصلاح طلب نزدیکتر است محسن مهر علیزاده نیز خود در زمره اصلاح طلبان قرار می دهد.
سه مناظره زنده برای نامزدها
پیش از این به نقل از عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات ریاست جمهوریاعلام شده بود، مراسم قرعه کشی برنامه های تبلیغی انتخاباتی امشب برگزار خواهد شد.طبق گفته او برنامه ریزی برای برگزاری سه مناظره تلویزیونی، سه مناظره رادیویی و دو مستند برای هرکدام از نامزدهای انتخاباتی انجام شده است.
با این حال ساعاتی بعد اعلام شد که این برنامه به فردا شب منتقل شده است. این خبر تحلیلهایی را مطرح کرده که ممکن است در فهرست نامزدها تغییراتی ایجاد شود.
با این حال طبق اظهارات پیشین سید احسان قاضی زاده هاشمی در گفت و گو با ایسنا، او با اشاره به اعلام نظر شورای نگهبان در خصوص بررسی صلاحیت های کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری و اعلام اسامی از سوی وزارت کشور عنوان کرد:این مراسم در محل مرکز همایشهای بین المللی صدا و سیما به صورت زنده از شبکه یک سیما ساعت 22 پخش خواهد شد.
وی بیان کرد: در مدت ۲۰ روزه تبلیغات انتخاباتی به صورت روزانه از شبکههای مختلف رسانه ملی برنامههای انتخاباتی نامزدها پخش خواهد شد و جدول زمانی هر روز نیز به تفکیک هر روز اعلام میشود و سه مناظره زنده تلویزیونی با حضور نامزدها در روزهای آینده برگزار خواهد شد.
عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: هر یک از این مناظرههای تلویزیونی حداقل در سه ساعت برگزار میشود اگرچه ممکن است زمان مناظره از سه ساعت هم بیشتر شود که این امر به تشخیص کمیسیون نظارت بر تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری است، درصورتی که هر کدام از نامزدها مباحث خلاف قانون انتخابات مطرح کنند به دیگر نامزدها فرصت اضافی داده میشود.
قاضی زاده هاشمی گفت: همچنین برنامه ریزی هایی انجام شده تا حداقل سه مناظره رادیویی برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با محوریت مباحث اقتصادی برگزار شود، پخش دو مستند تلویزیونی ۳۰ دقیقهای نیز برای هریک از نامزدها در نظر گرفته شده است که زمان پخش آن پس از مراسم قرعه کشی اعلام خواهد شد.
نامه رئیس جمهور به رهبر انقلاب درباره صلاحیت کاندیداها
اما قبل از انتشار رسمی اسامی نامزدها از عصر دیروز گمانه های زیادی مطرح شد. برخی ابتدا فهرست اولیه را قبول نمی کردند و برخی تصور می کردند با رایزنی سیاسی ورق باز می گردد. محمد مهاجری فعال اصولگرا از نامه رئیس جمهور به رهبر انقلاب درباره صلاحیت کاندیداها خبر داد. به گفته او حسن روحانی رئیس جمهور در نامه ای به رهبرمعظم انقلاب از ایشان درخواست کرده که تغییراتی در لیست اعلام شده از سوی شورای نگهبان انجام گیرد. رئیس جمهور همچنین به وزیر کشور دستور داده فعلا از اعلام لیست شورای نگهبان خودداری کند اما در حقیقت این دستور عملی نشده و لیست نهایی کاندیدای انتخابات از سوی ستاد کشور اعلام شد. اما علی ربیعی ابراز بی اطلاعی کرد و قول داد پیگیری و در صورت نتیجه اطلاع رسانی کند.
بیانیه علی لاریجانی پس از رد صلاحیت
پس از انتشار اسامی کانال رسمی علی لاریجانی از صدور بیانیه ای خبر داد. دقایقی بعد متن بیانیه منتشر شد که در آن علی لاریجانی تمکین خود را اعلام کرد علی لاریجانی در بیانیه خود نوشت با حمایت شما عزیزان بخصوص نخبگان جامعه، برای رفع مشکلات پیش روی ملّت، عزمی راسخ داشتم؛ اما حال آنکه روند انتخابات اینگونه رقم زده شد، بنده وظیفه خویش را در پیشگاه الهی و ملّت عزیز انجام دادهام و راضی به رضای الهی هستم.
دوگانه همتی -رئیسی؟
پیش بینی می شود با توجه به ترکیب نامزدهای تایید صلاحیت شده دوگانه انتخابات 1400 میان رئیسی و همتی باشد. زیرا بخش زیادی از نامزدهای تایید صلاحیت در چارچوب گفتمانی ابراهیم رئیسی دسته بندی می شوند. محسن مهرعلیزاده گرچه به جهت سیاسی تا حدودی با اکثریت تایید شده مرز بندی دارد اما به نظر می رسد در مقایسه با عبدالناصر همتی رئیس کل کنونی بانک مرکزی از عنصر شهرت کمتری برخودار است. چارچوب، اطلاعات اقتصادی به روز همتی نیز می تواند گزینه دیگر برتری همتی بر مهرعلیزاده باشد. از این رو گرچه هنوز برای پیش بینی قطعی زود است اما روی کاغذ دوگانه همتی و رئیسی محتمل تر است. همتی تکنوکرات که خاستگاه اقتصادی دارد با رئیسی که می تواند نماد انتقال قوه قضائیه به قوه مجریه باشد. رقابت یک تکنوکرات اقتصادی که در بیانیه خود برنامه عملی اش ی تغییر ریل اقتصاد کشور عنوان و تاکید کرده قوه مجریه، بر اجرای برنامه اقتصادی متمرکز خواهد بود و ظرفیت اصلی خود را به این امر اختصاص خواهد داد. در واقع همتی در بیانیه به ظرافت اشاره کرده که ترجیح می دهد در مقام رئیس قوه مجریه نقش ایفا کند و اولویت خود را اقتصاد قرار دهد.
رئیسی نیز که با شعار مبارزه با فساد وارد میدان شده برنامه و هدف اصلی برای حل مشکلات و بحران های کشور، بر همین مبنا قرار داده است.