تحلیل کشورهای آسیایی از تحولات افغانستان

کدخبر: ۴۳۴۳۱۷
به دنبال خروج «اشرف غنی»، رییس جمهوری افغانستان از این کشور و تصرف ارگ ریاست جمهوری کابل به وسیله طالبان، خلاء قدرت در کابل سبب بروز هرج و مرج در این کشور شده است.
تحلیل کشورهای آسیایی از تحولات افغانستان

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، تحولات سریع و زنجیره‌ای افغانستان بسیاری از تحلیل گران در کشورهای مختلف جهان را غافل گیر کرد. کشورهای آسیایی به نوبه خود به این تحولات واکنش نشان داده‌اند.

 به دنبال خروج «اشرف غنی»، رییس جمهوری افغانستان از این کشور و تصرف ارگ ریاست جمهوری کابل به وسیله طالبان، خلاء قدرت در کابل سبب بروز هرج و مرج در این کشور شده است. 

سریلانکا شهروندان خود را از افغانستان خارج می‌کند

با توجه به وضعیت کنونی افغانستان، وزارت امور خارجه سریلانکا در بیانیه‌ای از تلاش‌های مستمر این کشور برای تخلیه اتباع خود از افغانستان خبر داده است. 

وزارت خارجه سریلانکا می‌گوید مشغول همکاری با شرکای بین المللی برای تسهیل بازگشت اتباع سریلانکایی به افغانستان است. 

به گفته نشریه "ادادرانا" سریلانکا، حدود ۴۰ شهروند سریلانکایی در افغانستان حضور دارند که خواهان بازگشت به کشورشان هستند. 

در همین حال نشریه "آیلند" سریلانکا در تحلیلی نوشت: جو بایدن رییس جمهوری آمریکا نمی‌تواند از عواقب سقوط دولت در افغانستان فرار کند. 

اوضاع در افغانستان شهرت بایدن را در زمینه سیاست خارجی به خطر می‌اندازد. واقعیت‌ها در افغانستان تغییر کرده‌اند و این امر مهم است. بایدن به طور مداوم انتظارات از خود را افزایش داده و در مقابل اقدام کمی برای برآورده کردن این انتظارات انجام داده است. مشخص نیست پذیرفتن ریسک سقوط دولت افغانستان، برای رسیدن بایدن به هدف خود موثر بوده است یا نه. اما در حال حاضر این تصمیم یک اشتباه بزرگ بوده است. 

درخواست پارلمان نپال از دولت این کشور برای تخلیه اتباع نپالی از افغانستان 

کمیته روابط بین الملل در پارلمان نپال به دولت این کشور دستور داده است که از تمام ابزارهای دیپلماتیک برای نجات فوری و ایمن همه نپالی‌ها در افغانستان استفاده کند. 

پارلمان نپال همچنین اعلام کرد در حالی که گروه طالبان در تلاش برای تصرف افغانستان هستند، امنیت شهروندان نپالی ممکن است در خطر قرار گیرد. 

این کمیته به وزارت امور خارجه دستور داده است که در اولین فرصت نپالی‌ها را از افغانستان خارج کند. 

بهاراتراج پودیال، معاون وزیر امور خارجه نپال گفت: دولت مدتی است حوادث افغانستان را دنبال می‌کند و این وزارتخانه به طور جدی در تلاش است تا نپالی‌هایی را که در افغانستان گرفتار شده‌اند را به کشورشان بازگرداند. وزارت امور خارجه این موضوع را جدی گرفته و با سفارت نپالی در دهلی نو در هند برای نجات نپالی‌ها همکاری جدی دارد. 

دولت نپال تخمین می‌زند که بیش از ۱۵۰۰ نپالی در افغانستان مشغول به کار هستند. 

هند: تمام اقدامات برای تامین امنیت شهروندان هندی در افغانستان را انجام می‌دهیم 

وزارت خارجه هند روز دوشنبه در بیانیه‌ای در واکنش به تحولات افغانستان اعلام کرد دولت هند تمام اقدامات لازم برای اطمینان از امنیت شهروندان هندی و منافع خود در افغانستان انجام خواهد داد. 

شبکه خبری "ان دی تی وی" گزارش داد آریندام باغچی سخنگوی وزارت خارجه هند گفت: ما در تماس مداوم با نمایندگان گروه‌های اقلیت سیک و هندو در افغانستان هستیم.  پس از بازگشایی پروازها در کابل، ما افرادی که مایل هستند را از آن کشور خارج می کنیم.

در همین حال تی س تریموتی نماینده دائم هند در سازمان ملل از وضعیت کنونی در افغانستان ابراز نگرانی کرد. 

وی در جریان اظهارات خود در شورای امنیت سازمان ملل گفت: مردم افغانستان در شرایط ترس دائمی زندگی می‌کنند. هند به عنوان همسایه افغانستان و دوست مردم این کشور، از شرایط کنونی بسیار نگران است. 

نماینده دائم هند افزود: پیش از آغاز بحران، هند مشغول تکمیل پروژه‌های توسعه‌ای در ۳۴ استان افغانستان بود. ما از همه طرف ها می‌خواهیم نظم و قانون را حفظ کنند و امنیت تمام طرف‌ها از جمله کارمندان سازمان ملل در این کشور را تامین کنند. 

هند از ابتدا و زمانی که آمریکا در ریاست جمهوری دونالد ترامپ مذاکرات مستقیم با گروه طالبان را آغاز کرد، نسبت به ارتباط با گروه طالبان محتاطانه عمل کرد. در چندین مورد به آمریکا در مورد مذاکره با طالبان اخطار داد و همچنین از بی‌توجهی واشنگتن به منافع هند در افغانستان نارضایتی خود را بیان کرد. 

روزنامه "هندوستان تایمز" در گزارش خود که روز دوشنبه متشر شد نوشت: تغییرات در افغانستان امنیت هند را تهدید خواهد کرد. 

به گفته این نشریه هندی، در چند هفته اخیر طالبان نشان داد که به تعهدات خود در مذاکرات پایبند نیست. این گروه نشان داده است که تفکرات افراطی خود را رها نکرده است و می‌تواند با آموزش دادن نیرو، آن‌ها را به خاک هند اعزام کند. 

به گفته این نشریه، هند باید از پیروزی بیشتر طالبان در افغانستان جلوگیری کند و در صورت پیروزی کامل این گروه با نیروهای ضد طالبان هم پیمان شود. 

نشریه "هندو" در گزارشی دیگر نوشت: هند باید خود را برای پذیرش شهروندان افغانستانی که خواهان ترک افغانستان هستند یا متعلق به گروه‌های مذهبی در اقلیت از جمله سیک یا هندو هستند آماده کند. 

به گفته این نشریه، هند همچنین نباید هیچ حکومتی که به زور تشکیل شده است را به رسمیت بشناسد. 

بنگلادش: با دقت اوضاع افغانستان را زیرنظر داریم 

وزارت امور خارجه بنگلادش در بیانیه‌ای گفت: مردم افغانستان باید قادر باشند تا آینده خود را تعیین کنند و ما آرزو داریم افغانستان را به عنوان یک عضو صلح آمیز، پایدار، مرفه، مسئول و مشارکت کننده در منطقه آسیای جنوبی و جامعه جهانی ببینیم. 

در ادامه این بیانیه آمده است: (اما) بنگلادش معتقد است یک افغانستان دموکراتیک و جمع گرا که با انتخاب مردم هدایت می‌شود، تنها ضامن ثبات و توسعه در این کشور است. 

"داکا تریبیون" در این خصوص نوشت: وزارت امور خارجه بنگلادش ضمن اشاره به حمایت افغانستان از بنگلادش در طول استقلال آن در سال ۱۹۷۱ اعلام کرد که داکا علاقه مند به ادامه همکاری‌ها "با مردم افغانستان و جامعه بین المللی" برای توسعه اقتصادی و اجتماعی افغانستان است. 

درهمین حال محمد شفیق الاسلام رییس پلیس شهر داکا پایتخت بنگلادش روز یکشنبه از تلاش برخی از شهروندان این کشور برای پیوستن به گروه طالبان در افغانستان خبر داد. 

وی در این خصوص گفت: اخیرا طالبان از افراد برای پیوستن به آن در جنگ دعوت کرده است و تعدادی از مردم بنگلادش خانه‌های خود را برای پیوستن به این گروه ترک کرده‌اند. تعدادی از این افراد در هند بازداشت شده‌اند و تعدادی دیگر با پای پیاده و از مسیرهای مختلف سعی در رسیدن به افغانستان دارند. 

از سوی دیگر دولت بنگلادش روز سه شنبه از رد درخواست آمریکا برای اسکان موقت افغان‌ها در این کشور خبر داد. 

"دیلی استار" در این خصوص نوشت: بنگلادش درخواست آمریکا برای پناه دادن موقت به برخی از مردم افغانستان را رد کرد و گفت بنگلادش با دادن سرپناه به بیش از یک میلیون مسلمان روهینگیایی در حال حاضر در یک مشکل بزرگ قرار دارد. 

ای کی عبدل الکلام وزیر امور خارجه بنگلادش گفت: بله، آمریکا از ما درخواست کرده است تا افغان‌ها را اسکان دهیم. اما ما این درخواست را رد کرده‌ایم زیرا تعداد زیادی پناهجوی روهینگیا را پذیرفته‌ایم و با مشکل بزرگی مواجه شده‌ایم. 

استرالیا: میلیاردها دلار هزینه برای ارتش افغانستان بیهوده بود 

شبکه خبری "۹" استرالیا با پرداختن به تحولات افغانستان گفت: نیروهای امنیتی افغانستان که با هزینه ۱۱۳. ۵۷ میلیارد دلار (استرالیا)  در دو دهه ساخته شده و آموزش دیده بودند، آنقدر سریع و کامل-در برخی موارد بدون شلیک گلوله-سقوط کردند که به نظر می‌رسد ذینفع نهایی سرمایه گذاری آمریکایی‌ها گروه طالبان باشد. 

سقوط یک نتیجه شرم آور از قضاوت نادرست در مورد پایداری نیروهای دولتی افغانستان توسط ارتش آمریکا و نهادهای اطلاعاتی این کشور است که در برخی موارد ترجیح دادند خودروها و سلاح‌های خود را به جای جنگیدن تسلیم کنند. 

شکست آمریکا در ایجاد یک ارتش و پلیس پایدار در افغانستان و دلایل سقوط آن‌ها، سال ها توسط تحلیلگران نظامی مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. ابعاد اساسی اما روشن است و بی‌شباهت به آنچه در عراق رخ داد نیست. 

نیوزیلند: دفاع از خروج آمریکا از افغانستان یا ۲۰ سال خون ریزی و جنگ؟ 

 تعدادی از رسانه‌های نیوزلندی با دفاع از تصمیم جو بایدن برای خروج از افغانستان اعلام کردند آمریکا دین خود را به افغانستان پرداخته است و اکنون زمان خوبی برای خروج از این کشور بود. 

تعدادی دیگر این سوال را مطرح کرده‌اند که نتیجه ۲۰ سال خون ریزی و جنگ در افغانستان چه بوده است؟ 

پایگاه خبری آسیا نیوز نیز در گزارشی نوشته است به دنبال افزایش ناآرامی‌ها در افغانستان؛ «جاسیندا آردن» نخست وزیر نیوزیلند، در یک کنفرانس مطبوعاتی در ولینگتون خواستار خروج اتباع این کشور از افغانستان شده است. 

آردن همچنین خواستار خروج دست کم ۳۷ تن از کارکنان محلی افغان از افغانستان شده است که با سفارت نیوزیلند همکاری می‌کردند. 

نشریه "نیوز روم" نوشت: رودگر شاناهان از موسسه "لویی" می‌نویسد: هیچ راه حل کم هزینه‌ای برای ایالات متحده آمریکا به جز درگیری بی‌پایان در افغانستان وجود نداشت. 

جو بایدن حق دارد آمریکا را از افغانستان خارج کند. حتی با تصرف کابل توسط طالبان، دلایل خروج آمریکا از این کشور همچنان قوی است و پس از ۲۰ سال، آمریکا جنگ خود را در افغانستان انجام داده است. 

به نظر می‌رسد بایدن فردی است که می‌خواهد مطمئن باشد هدف استراتژیکی که برای عملیات در ارتش تعیین می‌کند، هم قابل دستیابی است و هم ارزش جان سربازان زن و مرد این کشور را دارد. در افغانستان او احساس کرد که عملیات نظامی در افغانستان دیگر این خطر را توجیه نمی‌کند. 

از سوی دیگر نشریه "استاف" این کشور نوشت: آن همه خونریزی و جنگ برای چه؟ جنگ در افغانستان اکنون به نتیجه غم انگیز و به عقیده برخی اجتناب ناپذیر خود رسیده است. 

دولت مورد حمایت غرب در افغانستان بار دیگر تأیید کرد که دموکراسی در واقع یک کالای صادراتی نیست. برکناری یک دولت، پاکسازی آن از عناصر غیر دموکراتیک و برگزاری انتخابات محدود نمی‌تواند موثر باشد. 

نهادینه کردن دموکراسی به حضور طولانی و چندین نسل در یک مکان، سرمایه گذاری سنگین در موسسات و زیرساخت‌ها نیاز دارد و حتی در این صورت ممکن است این تمهیدات کارساز نباشند. 

آمریکا با یک مشکل خانگی مواجه است. این کشور در سیاست خارجی خود سعی کرده است خود را به شکل یک امپراطوری نشان دهد اما در داخل، مردم آمریکا نمی‌خواهند ذهنیتی امپراطوری داشته باشند. 

تصادفی نیست که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا و جو بایدن در نهایت با خروج آمریکا از افغانستان موافقت کردند. ترامپ وعده خروج داد و بالاخره بایدن گام‌های نهایی را برای تحقق این امر برداشت. زندگی، پول و تلاش زیادی صرف شده بود و عموم مردم آمریکا اگرچه پس از حوادث یازده سپتامبر مشتاق بودند، پس از ۲۰ سال از این جنگ بی‌پایان خسته شده‌اند.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید