احتمال کنار رفتن بایدن از قدرت/ چه کسی رئیسجمهور آمریکا میشود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مشرق، وضعیت سلامتی رئیسجمهور آمریکا در هالهای از ابهام است و سوال اینجاست که آیا شاهد کنار گذاشتهشدن او از قدرت و جانشینی معاونش خواهیم بود؟ حساسیت بالایی روی سلامت کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا وجود دارد به همین دلیل خود نامزدها اقدام به انتشار اطلاعات خود درباره سلامتی خویش میکنند. در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ نیز بایدن پرونده سلامتی خود را به صورت علنی منتشر کرد که نشان میداد کاندیدای دموکراتها قبراقتر از همیشه است!
با این حال برخی اتفاقات که کمتعداد هم نیستند نشان میدهند که حداقل بایدن نمیتواند خود را در مقابل چشمان تیزبین منتقدان جمهوریخواه خود عالی نشان دهد، به خصوص اینکه برخی نشانهها میگویند که ممکن است حق با آنان باشد.
در طول ماههای گذشته بایدن گافهای مختلفی در طول مصاحبهها و سخنان خود داشته است. حتی در این میان بایدن برخی از مواقع نتوانسته است یک پلکان هواپیما را در مقابل چشمان خبرنگاران طی کند. نمونه آن مربوط به ۲۹ اسفندماه سال گذشته بود که وی هنگام ورود به هواپیمای ریاستجمهوری پایش لغزید و سوژه شبکههای اجتماعی شد.
علاوه بر این فهرست طولانی از لکنتهای زبانی بایدن در طول ماههای گذشته وجود دارد که واقعاً فراتر از انتظار است. بماند اینکه جمهوریخواهان هم در تشدید این فضا نقش خیلی زیادی داشتهاند.
به عنوان مثال بایدن در دسامبر سال ۲۰۲۰ زمانی که درباره اجرای یک قانون با سیانان گفتگو میکرد، ناگهان گفت: «من بعضی از بیماریها را گسترش خواهم داد و مجبور به استعفا میشوم.» جالب آن که هریس در همین مصاحبه حضور داشت و ناباوارانه سر خود را تکان میداد.
زمانی که بایدن قصد داشت تا واکسن کرونا را تزریق کند، در یک کنفرانس خبری بعد از اعلام آن گفت: من این کار را برای ایجاد اعتماد عمومی به واکسن انجام دادم. او سپس، هریس را «رئیسجمهور منتخب» نامید که به همین دلیل واکسن میزند!
بایدن در اولین نشت خبری خود نام «اشرف غنی» را به اشتباه کیانی میگوید: ژنرال آستین (وزیر دفاع آمریکا) تازه با کیانی دیدار کرد. او رهبر افغانستان در کابل است... منتظر دریافت اطلاعات درباره آن (این دیدار) هستم.
همین طور در اجلاس اخیر گروه ۷ نیز بر اساس فیلمهای پخش شده وی کاملاً در درک موقعیت مکانی و زمانی خود سرگردان شده است و نمیداند که دقیقاً کجاست.
وضعیت شکننده هریس در افکار عمومی
رسانههای آمریکایی گزارش دادند که کامالا هریس، معاون رئیس جمهور آمریکا از سوی اکثریت مردم این کشور، فاقد صلاحیت لازم برای ریاست جمهوری است، اما آنها انتظار دارند که هریس پیش از اتمام دوره جو بایدن، جایگزین او شود. بر اساس گزارش مؤسسات افکارسنجی و رسانههای آمریکایی، با وجود سقوط محبوبیت هریس، وی احتمالا جانشین جو بایدن رئیسجمهوری کنونی ایالات متحده آمریکا خواهد شد.
در آخرین گزارش افکارسنجی مربوط به سقوط محبوبیت هریس، موسسه راسموسن اعلام کرده که تنها ۴۳ درصد مردم معتقدند وی دارای شرایط لازم برای مدیریت کشور است. در مقابل، ۵۵ درصد معتقدند وی فاقد صلاحیت لازم برای ریاست جمهوری ایالات متحده است. از میان این افراد، ۴۷ درصد آنان که به احتمال زیاد در انتخابات شرکت خواهند کرد، معتقدند هریس اصلاً فاقد صلاحیت است.
محبوبیت پایین به دلیل نقشآفرینی ضعیف هریس در کشور
این اعداد اندک احتمالاً به دلیل نقشآفرینی ضعیف وی در کشور یا وجود ناکامی در حلوفصل بحران مرزی و لایحه اصلاحات انتخابات لیبرال که در کنگره تصویب شد، است. گزارشهای مختلفی از جنگ نیروهای ارتش ایالات متحده در افغانستان منتشر شده، اما هریس در بحران افغانستان با وجود اینکه پیشتر به عنوان قهرمان زنان افغان شناخته میشد، سکوت کرد.
راسموسن از رأیدهندگان احتمالی در مورد نظر آنها در مورد نخستین معاون رئیس جمهور زن و سیاه پوست پرسش کرده است. اکثر آنها احساس ناخوشایندی داشتهاند. با یک حاشیه ۵۶ تا ۴۱ درصدی، شرکتکنندگان در این نظرسنجی اعلام کردند که دیدگاه منفی در مورد سناتور دموکرات پیشین کالیفرنیا دارند. به هر ترتیب، این شرایط نمیتواند در صورت خروج بایدن از کاخ سفید از ارتقای وی جلوگیری کند.
نظرات کامالا هریس، معاون رئیس جمهور در مورد افغانستان
کامالا هریس در مورد بحران افغانستان سکوت کرده و از هفته گذشته در نشستهای عمومی شرکت نکرده است.
معاون رئیس جمهور در چهار جلسه ارائه توضیحات با حضور جو بایدن و تیم امنیت ملی وی شرکت کرده است. اما به جای توضیح به مردم، در توییتر در مورد موضوع افغانستان اعلام نظر نموده است.
در ۱۸ آگوست، معاون رئیس جمهور توئیت کرد که مأموریت ایالات متحده بازگرداندن ایمن آمریکایی ها، متحدان و افغانهای آسیبپذیر است. ما حدود ۲۰ سال پیش روانه افغانستان شدیم. اینک، مأموریت ما بازگرداندن ایمن آمریکایی ها، متحدان ما و افغانهای در معرض آسیب از خاک این کشور است.
در روز پنجشنبه، وی بار دیگر توئیت کرد که آنها با دقت در حال پایش شرایط افغانستان هستند. هریس بر اظهارات روز ۱۸ آگوست خود تأکید کرد که اولویت ایالات متحده، خارج کردن شهروندان آمریکایی، دارندگان ویزای مهاجرتی ویژه و افغانهای در معرض آسیب از این کشور است.
بسیاری از آمریکاییها احساس میکنند که هریس جایگزین بایدن خواهد شد
اقدامات اشتباه بایدن در افغانستان و اظهارت عجیب و همچنین گزارشها در خصوص نامساعد بودن شرایط روحی و جسمانی وی، باعث ایجاد موج جدید گمانهزنیها مبنی بر اینکه بایدن به زودی کاخ سفید را ترک خواهد کرد، شده است.
۵۱ درصد پاسخدهندگان در پاسخ به این سؤال که چقدر احتمال دارد که بایدن کاخ سفید را ترک کرده و هریس پیش از انتخابات سال ۲۰۲۴ میلادی جایگزین وی شود، معتقدند که این اتفاق روی خواهد داد. ۳۷ درصد نیز معتقدند این اتفاق رخ نخواهد افتاد.
بسیاری از آمریکاییها احساس میکنند که هریس جایگزین بایدن خواهد شد، چرا که محبوبیت بایدن پس از بحران افغانستان به کمترین میزان در دوره هفت ماهه ریاست جمهوری وی سقوط کرده است.
با سقوط کابل، محبوبیت بایدن نیز سقوط کرد
در این میان، میزان محبوبیت جو بایدن با ۷ درصد سقوط به کمترین میزان پس از فروپاشی دولت مورد حمایت ایالات متحده در افغانستان در هفته گذشته و فرار هزاران شهروند و نیروهای افغانستانی ائتلاف نظامی برای کسب امنیت خود، رسیده است. این عدد کمترین میزان در افکار سنجیهای هفتگی پس از آغاز ریاست جمهوری بایدن در ژانویه است.
گفتنی است محبوبیت بایدن پس از اشغال کابل توسط طالبان پایتخت افغانستان و پایان ۲۰ سال حضور نظامی نیروهای آمریکایی با هزینه حدود یک تریلیون دلار از جیب مالیاتدهندگان آمریکایی و مرگ صدها نفر از اتباع این کشور، با سقوط روبرو شده است. اما اکثر رأیدهندگان دموکرات و جمهوریخواه اعلام کرده اند که آشفتگی اخیر نشانهای از لزوم خروج ایالات متحده از این کشور بوده است.
با این حال بسیاری از رسانهها و کارشناسان آمریکایی بر این باورند که جو بایدن دوره ریاست جمهوری خود را به پایان نخواهد رساند و اکثریت میگویند کامالا هریس با وجود نداشتن صلاحیت لازم جایگزین وی خواهد شد.