اسپوتنیک – سینوفارم؛ ابتلا به کرونا حتی بعد از دوز دوم!
به گزارش اقتصادنیوز در این گزارش آمده است: «سرپرست کاروان ایران در بازیهای پارالمپیک توکیو از مثبتشدن تست کرونای یکی از افراد کادر اجرائی کاروان ایران در دهکده بازیهای پارالمپیک توکیو خبر داد». شاید این خبر در روزهایی که آمار مرگومیر پس از ابتلا به کرونا در ایران منتشر میشود چندان جلب توجه نکند. حتی شاید ابتلای حامد حدادی بازیکن تیم ملی بسکتبال ایران یا نصرالله سجادی سرپرست کاروان ایران در المپیک توکیو هم از آن دست اخباری باشد که چندان حساسیتی را ایجاد نکند؛ ولی واقعیت امر این است که هر سه نفری که در بالا از آنها نام برده شده در شرایطی مبتلا به کرونا شدهاند که هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند! با چنین رخدادی حالا شاید خبر ابتلای حامد حدادی، بازیکن سرشناس تیم ملی بسکتبال ایران بیشتر مورد توجه قرار بگیرد. او بعد از بازگشت از توکیو و انجام بازی در ترکیب تیم ملی بسکتبال ایران خبر داد به همراه دیگر اعضای خانوادهاش مبتلا و مجبور شده خودش را قرنطینه کند. البته حامد حدادی تنها ملیپوش ایرانی نیست که این روزها با کرونا دست و پنجه نرم میکنند و چندین نفر دیگر هم وضعیتی مشابه دارند ولی ترجیح دادهاند این موضوع را رسانهای نکنند.
سینوفارم برای المپیکیها و پارالمپیکیها
ملیپوشان، اعضای کادر فنی و البته کادر اجرائی دو کاروان المپیکی ایران در شرایطی این روزها مبتلا به ویروس کرونا شدهاند که در زمره اولین نفراتی بودند که در ایران واکسن تزریق کردند. اواسط فروردین 1400 بود که خبر رسید برای این دو کاروان که تعدادشان کم هم نبود واکسن چینی سینوفارم در نظر گرفته شده و همگی قبل از اعزام به توکیو واکسن را تزریق خواهند کرد. اعلام نوع واکسن تزریقی برای ورزشکاران پارالمپیکی و المپیکی چندان هم مورد استقبال قرار نگرفت و حتی مشخص شد که چندین ورزشکار پارالمپیکی ایران از تزریق این واکسن طفره رفتهاند. این موردی است که محمود خسرویوفا، رئیس کمیته ملی پارالمپیک در گفتوگوی همان زمانش با «شرق» پرده از آن برداشت و گفت: «درحالیکه حدود صدوخردهای از ورزشکاران و مربیان ما فاز اول این واکسن را تزریق کردهاند، بعضیها به علت سن بالا و بعضیها هم به علت حساسیت دارویی حاضر نشدند این واکسن را بزنند. استاندارد و دستورالعمل بینالمللی این واکسن میگوید این واکسن در افراد بالای 60 سال و افراد زیر 18 سال جواب نمیدهد؛ بنابراین باید بگوییم که واکسن چینی دچار اشکال است؛ مثلا اگر کسی دچار حساسیت فصلی باشد، نمیتواند آن را استفاده کند. با توجه به این موضوع ما کتبا نامهای را به وزارت ورزش نوشتهایم تا خیلی زود فکر مناسبی درباره نفراتی که واکسن نگرفتهاند، بکنند. ما نگفتهایم که چه واکسنی را برای این نفرات در نظر بگیرند اما اگر واکسن روسی باشد یا واکسن رازی که دانشمندان خودمان آن را ساختهاند، عالی است. بااینحال منتظر هستیم تا ببینیم نتیجه مکاتبات چه میشود». همزمان با اعلام خبر واکسیناسیون کاروان پارالمپیکی ایران، مسئولان وزارت ورزش هم اعلام کردند که برای المپیکیها هم واکسن فراهم شده و آنها تزریق خواهند کرد. آن زمان اعلام شد 300 سهمیه واکسن در نظر گرفته شده که شامل همه ورزشکارانی که سهمیه گرفتهاند، سرمربیان، مربیان و سرپرستانشان است. ورزشکاران ایرانی به این ترتیب پیش از اعزام به توکیو هر دو دوز واکسن را دریافت کردند تا خیالشان راحت باشد؛ اما حالا با منتشرشدن خبر ابتلای تعدادی از این افراد مشخص است که سینوفارم مانعی برای ابتلا به کرونا نشده و همانطورکه مسئولان وزارت بهداشت پیشتر هشدار دادهاند واکسنهای موجود ایمنی صددرصدی ندارند و همچنان باید شیوهنامهها را رعایت کرد.
واکسن روسی برای فوتبالیستها
اندکی بعد از اعلام تزریق واکسن کرونا به ورزشکاران المپیکی و پارالمپیکی بود که خبر رسید اعضای تیم ملی فوتبال ایران به همراه کادر فنی و دستیارانشان هم واکسن کرونا را تزریق خواهند کرد. اگرچه به نظر میرسید با توجه به نزدیکی زمان تزریق واکسن کرونا به ورزشکاران المپیکی، بازیکنان تیم ملی فوتبال هم سینوفارم تزریق کنند ولی مشخص شده آنها درخواست واکسن روسی کردهاند تا دستکم شرایط بهتری را از لحاظ ایمنی تجربه کنند. بازیکنان تیم ملی در دو نوبت هر دو دوز واکسن روسی را تزریق کردند. اگرچه آن روزها اسمی از این واکسن برده نشد ولی اعضای تیم ملی واکسن اسپوتنیک تزریق کردهاند که روی کاغذ ایمنی بیشتری در مقایسه با سینوفارم داشته است؛ اما حالا مشخص شده که اسپوتنیک هم نتوانسته خیال ملیپوشان را راحت کند چون همین یکی، دو روز پیش بود که مشخص شد دراگان اسکوچیچ سرمربی و وحید هاشمیان مربی تیم ملی هر دو به کرونا مبتلا شدهاند. این ابتلا و قرنطینه اجباری آنها در حالی صورت گرفته که هر دو نفر هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند.
حال با توجه به حساسیتهای موجود به نظر میرسد فارغ از محل تولید واکسن یا نوع آن، چیزی که بیش از بقیه مهم است رعایت شیوهنامههای بهداشتی است. البته که تفاوت ابتلای ورزشکاران و مربیانی که نامی از آنها برده شده با بقیه در این است که نوع ابتلای آنها به دلیل تزریق واکسن کرونا بسیار خفیف بوده است. این موردی است که حامد حدادی هم به آن اشاره کرده و گفته احتمالا به دلیل تزریق واکسن، ابتلایش برخلاف یکی، دو نفر از اعضای خانوادهاش چندان شدید نبوده است.
در کنار این اخبار اما ورزشکاران و در رأس آنها فوتبالیستهایی هستند که به این دو نوع واکسن راضی نشده و در سفر به کشورهای خارجی یا با یافتن واکسنهای دیگر، نمونهای متفاوت را تزریق کردهاند. به عنوان مثال در باشگاه پرسپولیس واکسن یکدستی برخلاف انتظار تزریق نشده است. آنهایی که به سفر خارجی رفتهاند مدرنا و فایزر زدهاند و چندین نفر دیگر هم نمونههایی به غیر از واکسن سینوفارم تزریق کردهاند. البته چندین بازیکن و اعضای اجرائی در همین باشگاه هم واکسن سینوفارم زدهاند و این روزها مهیا میشوند تا دومین دوز را هم دریافت کنند. هرچند اگر روال برایشان مثل ورزشکاران المپیکی و پارالمپیکی باشد، بهتر است حتی بعد از تزریق دومین دوز واکسن، همچنان به فکر رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی باشند!