رافائل گروسی به ایران سفر می آید
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، منابع خبری شامگاه جمعه از احتمال سفر «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران قبل از نشست شورای حکام خبر دادهاند.
«لاورنس نورمن»، خبرنگار روزنامه والاستریتژورنال نوشته است: «من صحبتهای تازهای از برخی منابع درباره احتمال سفر قریبالوقوع رافائل گروسی به ایران قبل از نشست شورای حکام آژانس شنیدهام.»
وی همچنین به نقل از منبعی در پاریس مدعی شده که آمریکا و سه کشور اروپایی هنوز هیچ تصمیمی برای صدور قطعنامه شورای حکام آژانس علیه ایران نگرفتهاند.
بر اساس گزارشها، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی وضعیت همکاری ایران با این نهاد را در نشست بعدی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بین روزهای ۱۳ تا ۱۷ سپتامبر (۲۲ تا ۲۶ شهریور) برگزار خواهد شد به اعضای این شورا ارائه خواهد کرد.
پیشتر شبکه آمریکایی «بلومبرگ» به نقل از چند مقام گزارش داد که مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دنبال ملاقات با «محمد اسلامی» رئیس جدید سازمان انرژی اتمی ایران پیش از کنفرانس وین است. طبق این گزارش، این دو مقام گفتند «او میخواهد تمایل تهران برای بازگرداندن دسترسی گسترده به ناظران آژانس-که در اعتراض به تحریمهای آمریکا متوقف شده است -و همکاری ایران با بازرسان بینالمللی را بسنجد.»
به ادعای مقاماتی که با بلومبرگ در وین صحبت کردند، دیپلماتهای اتحادیه اروپا منتظر نتیجه رایزنیهای بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران قبل از تصمیمگیری در این خصوص هستند که به تدوین پیشنویس قطعنامهای که ایران را به دلیل عدم همکاری محکوم میکند، بپردازند یا خیر.
به ادعای بلومبرگ، در حالی که چنین سندی در نهایت میتواند منجر به ارجاع مجدد ایران به سازمان ملل شود، این مقامها گفتند بعید است تهران با اقدامات اضافی شورای امنیت روبرو شود زیرا چین و روسیه به طور قطع تلاش برای اعمال تحریمهای جدید را مسدود خواهند کرد.
ایران و آژانس اتمی اسفندماه سال گذشته به توافقی برای ارائه دسترسیهای داوطلبانه از سوی ایران به دو مکان مشخص شده و تسهیل فعالیتهای راستی آزمایی آژانس دست یافتند. این توافق، یک بار قبل از منقضی شدن به مدت یک ماه و تا تاریخ سوم تیرماه تمدید شد اما ایران بعد از آن تاریخ، توافق مذکور را تمدید نکرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید پروتکل الحاقی به این نهاد بینالمللی اجازه دسترسی گستردهتر به اطلاعات و اماکن موجود در ایران را میدهد. سال گذشته مجلس شورای اسلامی ایران قانونی را به تصویب رساند که دولت را ملزم میکند در صورت عدم رفع تحریمها علیه ایران بازرسیهای آژانس اتمی در ایران را معلق کند.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.