نشست فوقالعاده وزرای امور خارجه گروه ۲۰ درباره افغانستان
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، خبرگزاری رویترز اعلام کرد، نشست فوقالعاده وزرای امور خارجه گروه ۲۰ پیرامون افغانستان روز چهارشنبه به صورت مجازی در حاشیه هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شد و در آن علاوه بر وزرای امور خارجه اعضای گروه ۲۰، نمایندگانی از اسپانیا، هلند، سنگاپور و قطر و همچنین دبیرکل سازمان ملل و دیگر نهادها شرکت داشتند.
این نشست با سخنرانی لوئیجی دی مایو، وزیر امور خارجه ایتالیا که امسال ریاست دورهای گروه ۲۰ را بر عهده دارد، افتتاح شد. پس از وی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل شروع به سخنرانی کرد و از جامعه بینالملل خواست تا دست به دست یکدیگر دهند و به چالشهایی که افغانستان با آنها رو به روست از جمله وضعیت جدی انسانی رسیدگی کنند.
سپس هر کشور نظرات صریح خود را درباره مسائل پیرامون افغانستان از جمله خروج امن اتباع و شرکایشان از افغانستان، اجتناب از یک بحران بشردوستانه و مقابله با تروریسم مطرح کرد. شرکتکنندگان در این نشست اهمیت همسویی در بین اعضای گروه ۲۰ و ارسال پیامی واحد به منظور اینکه طالبان گامهای خود را در مسیر درست بردارد، تایید کردند.
توشیمیتسو موتگی، وزیر خارجه ژاپن تاکید کرد، این پیام واحد از طالبان میخواهد تا به روندهای سیاسی که شامل گروههای قومی و قبیلهای مختلف است و همچنین به حقوق زنان و دختران احترام بگذارد.
وی افزود: فوریترین چالش خروج امن افرادی است که میخواهند از افغانستان خارج شوند.
موتگی درباره افزایش نیازها برای تامین کمکهای بشردوستانه در افغانستان و کشورهای همسایه بار دیگر تاکید کرد که دولت ژاپن آماده است تا پایان سال جاری میلادی کمکی به مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار ارائه دهد.
وی تاکید کرد: ضروری است که نه تنها به مساله فوری نجات جان انسانها رسیدگی کنیم بلکه فعالیتهای اقتصادی و خدمات اساسی در افغانستان را نیز حفظ کنیم تا این کشور به "کانون تروریسم" تبدیل نشود. ژاپن همزمان با نظارت دقیق بر اقدامات طالبان، به همکاری خود با اعضا و شرکای گروه ۲۰ ادامه خواهد داد.
در همین حال، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین تاکید کرد: تحریمها یا محدودیتهای یکجانبه مختلف علیه افغانستان باید هر چه سریعتر رفع شوند.
وی افزود: منابع مالی خارجی افغانستان، اموال ملی این کشور هستند که متعلق به این کشورند و باید توسط مردم افغان استفاده شوند نه اینکه به عنوان برگه چانهزنی برای اعمال فشار سیاسی بر افغانستان مورد استفاده قرار گیرند.
وانگ یی همچنین از کشورهای عضو گروه ۲۰ خواست تا به تلاشهای خود برای تامین کمکهای بشردوستانه برای افغانستان سرعت ببخشند.
وی ضمن تاکید بر بلاتکلیفیها در آینده افغانستان، از گروه ۲۰ خواست تا نقش سازندهای در ترویج صلح، توسعه و اجماع در این کشور ایفا کند.
وانگ یی از کشورهای خاصی که باعث اوضاع دشوار کنونی در افغانستان شدهاند خواست تا مسؤولیتهای خود را برعهده گیرند و اقدامات ملموسی را برای کمک به مردم افغان انجام دهند.
وزیر خارجه چین همچنین از موسسات مالی بینالمللی خواست تا از پروژههای افغانستان درخصوص کاهش فقر، توسعه پایدار، رفاه مردم و زیرساختها حمایت مالی کنند.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان نیز در این نشست بار دیگر نگرانیها درباره دولت موقت طالبان در افغانستان را مطرح کرد؛ دولتی که در آن هیچ نماینده از هیچ گروه دیگری جز طالبان حضور ندارد و همچنین زنی نیز سمتی در این دولت ندارد و وزرای تعیین شده در آن همگی به اتهامات تروریسم توسط سازمان ملل در لیست سیاه قرار دارند.
وی گفت: اعلام یک دولت غیرفراگیر یک اشتباه تاکتیکی از سوی طالبان بود چرا که این اقدام کار را برای ما به منظور مشارکت با طالبان دشوارتر میسازد. بسیار مهم است که آنها این حرفها را از همه ما بشنوند. هنگامی که موضوع به پارامترهای سیاسی اساسی مربوط میشوند، همه ما باید به صورت متحد و یکصدا صحبت کنیم.
سوبراهمانیام جیشانکار، وزیر خارجه هند نیز گفت: وعده طالبان درخصوص اینکه اجازه نخواهد داد خاک افغانستان برای اقدامات تروریستی استفاده شود، باید در هر شرایطی عملی شود و جهان انتظار یک روند جامع را دارد که شامل نمایندگانی از تمامی بخشهای جامعه افغانستان است.
وی افزود: جامعه بینالملل باید در واکنش به نیازهای بشردوستانه دست به دست یکدیگر دهند. باید به افرادی که کمکهای بشردوستانه را تامین و توزیع میکنند، دسترسی بدون محدودیت و مستقیم داده شود.
روسیه هم در جریان نشست گروه ۲۰ درباره افغانستان خواستار هماهنگی مواضع جامعه جهانی در قبال مساله افغانستان شد.
سرگئی ورشینین، معاون وزیر خارجه روسیه که نماینده کشورش در نشست بود، گفت: مواضع ما درباره افغانستان در زمینه عادی سازی اوضاع و لزوم هماهنگی مواضع جامعه جهانی و لزوم حل مسائل انسانی از طریق هماهنگی جهانی است.
او اشاره کرد، بیشترین مسؤولیت این هماهنگی را آمریکا و کشورهای دیگر که ۲۰ سال در افغانستان حضور داشتند، برعهده دارند.
ورشینین افزود: افغانستان در حال حاضر موضوعی داغ است و از طریق تماسهای هیئت روسیه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل بررسی خواهد شد.