3 راهکار اساسی در رفع آلودگی هوای پایتخت / لزوم فیلتراسیون دودکش نیروگاههای اطراف تهران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر، جلسه «هیأت اندیشه ورزی شناسایی عوامل و راهکارهای مقابله با چالش آلودگی هوای تهران» با حضور علیرضا زاکانی شهردار تهران، سید مجتبی شفیعی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، سردار محمدحسین حمیدی رئیس پلیس راهور تهران بزرگ، مناف هاشمی مشاور امور ارتقا و کیفیت شاخصهای زیست محیطی و دستیابی به هوای پاک، یوسف حجت استاد دانشگاه تربیت مدرس، شینا انصاری مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران و دیگر اساتید دانشگاهی و کارشناسان حوزه حمل و نقل و محیط زیست برگزار شد.
سید مناف هاشمی مشاور امور ارتقا و کیفیت شاخصهای زیست محیطی و دستیابی به هوای پاک در این جلسه درباره قوانین بالادستی موجود درباره آلودگی هوا، توضیح داد: مهمترین قانون در اینباره، اصل ۵۰ قانون اساسی است؛ در جمهوری اسلامی حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود. از این رو هر فعالیتهای اقتصادی که موجب آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن شود، ممنوع است. سیاستهای کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری در اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی به سران سه قوه شامل ۱۵ بند است. سومین قانون در این حوزه قانون هوای پاک سال ۱۳۹۶ است.
حل معضل آلودگی هوا نیازمند اراده دولت، مجلس و مدیریت شهری است
مشاور شهردار تهران با بیان اینکه طبق قانون، ۲۳ دستگاه در موضوع آلودگی هوا و حمل و نقل درگیر هستند، افزود: از ابتدای امسال تاکنون، شهر تهران دو روز هوای پاک، ۲۰۰ روز قابل قبول، ۷۴ روز ناسالم برای گروههای حساس و ۶ روز ناسالم داشته است. این آمار در مدت زمان مشابه سال گذشته برابر با ۱۵ روز هوای پاک، ۱۸۱ روز قابل قبول، ۸۴ روز ناسالم برای گروههای حساس و دو روز ناسالم بوده است.
هاشمی با بیان اینکه حل معضل آلودگی هوا نیازمند اراده دولت، مجلس و مدیریت شهری است، عنوان کرد: برنامه هفتم توسعه بودجه سال ۱۴۰۱ و بودجه سالانه کل کشور باید برای اجرای قانون هوای پاک و سایر مصوبات به دستگاههای اجرایی و شهرداریهای مصوب و تخصیص یابد. اعتبارات لازم در احکام برنامه پنج ساله شهرداریها و بودجه ۱۴۰۱ و بودجه سالانه با برنامه زمان بندی باید در نظر گرفته شود.
او راهکارهای آلودگی هوا را به سه بخش تقسیم کرد و گفت: راهکارهای کوتاه مدت پیشنهادی در حوزه معاینه فنی شامل الزام اخذ معاینه فنی از مراکز مستقر در تهران برای ناوگان اتوبوسرانی، تاکسیرانی و ناوگان پیمانی (تأیید صورت وضعیت منوط به ارائه گواهی معاینه فنی از مراکز تهران شود) و تخصیص کد جریمه معاینه فنی به تمام دوربینهای مبادی ورودی و خروجی تهران است. همچنین در حوزه مدیریت ترافیک میتوان جلوگیری از تردد شبانه کامیونها در ایام افزایش آلودگی هوا، تشدید برخورد با متخلفان طرح LEZ و افزایش ظرفیت ناوگان اتوبوسرانی و مترو (جهت کاهش استفاده از خودروی شخصی) و اعمال قانون موتورسیکلتهای فاقد معاینه فنی را انجام داد.
به گفته مشاور شهردار تهران؛ راهکارهای میان مدت پیشنهادی شامل تجهیز ناوگان تاکسیرانی با عمر حداقل ۶ سال به کاتالیست، تجهیز ناوگان اتوبوسهای دیزلی شهر تهران به فیلتر جاذب ذرات، تشخیص کد جریمه معاینه فنی به دوربینهای محورهای مواصلاتی منتهی به شهر تهران و اجرای پروژه حذف دوده از پایانههای برون شهری از طریق فیلتر موقت است.
لزوم فیلتراسیون دودکش نیروگاههای اطراف تهران
هاشمی با بیان اینکه راهکارهای بلند مدت پیشنهادی در منابع ساکن شامل فیلتراسیون دودکش نیروگاههای اطراف تهران است، افزود: همچنین در بخش منابع متحرک باید اقداماتی نظیر از رده خارج کردن کامیونهای فرسوده و نوسازی ناوگان (با اولویت ناوگان ملکی و پیمانی شهرداری تهران)، از رده خارج کردن و نوسازی موتورسیکلتهای کاربراتوری با نوع انژکتوری آن (برای کاربریهای حمل و توزیع کالا، از رده خارج کردن و نوسازی موتورسیکتهای بنزینی فرسوده با نوع برقی (برای کاربریهای شخصی و…)، از رده خارج کردن و نوسازی ناوگان اتوبوس دیزلی تهران با نوع برقی یا پایه گازسوز، احداث خطوط تندرو اتوبوس برقی در شهر تهران (جایگزینی حداقل یکی از خطوط فعلی با خط برقی) و افزایش نرخ استفاده از خودروی شخصی از طریق افزایش تعرفه پارکینگها و پارک حاشیهای است.