فرصت طلبی اردوغان از بحران اوکراین!
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از اکوایران، ایران به طور همزمان حمله هوایی در سوریه را محکوم و اعلام کرد با گسترش عملیات حرکت ترکیه به سوریه مخالف است.
ممانعت از وقوع بحران جدید در منطقه
بنا بر گزارش آسوشیتدپرس، حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه ایران امروز (شنبه) حمله هوایی اسرائیل به سوریه را محکوم کرد و گفت تهران با هرگونه عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه مخالف است. امیرعبداللهیان این اظهارات را در آغاز سفر امروز خود به دمشق، پایتخت سوریه، که طی آن قرار است با مقامات ارشد سوریه در مورد روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای گفتگو کند، بیان کرد.
وزیر خارجه ایران با اشاره به حمله بامداد امروز اسرائیل، ضمن محکومیت این حمله گفت: «اسرائیل با تجاوزات خود سعی دارد دمشق را شهری ناامن نشان دهد تا در مسیر بازگشت آوارگان سوری مانع تراشی کند». او همچنین افزود: « گفت که «قویا مخالف هرگونه اقدام نظامی با هر توجیهی هستیم و برای حل سوءتفاهمات موجود بین سوریه و ترکیه از مسیر دیپلماسی و گفتوگوی سیاسی تلاش میکنیم». او تاکید کرده که «تحولاتی در منطقه در حال وقوع است» و ایران باید تلاش کند «مانع وقوع بحران جدید در منطقه» شود.
ایران یکی از مهمترین حامیان بشار اسد، رئیسجمهور سوریه است که یازده سال است درگیر جنگ داخلی است. همچنین رسانه دولتی سوریه گزارش دادهاند که صبح امروز اسرائیل مناطقی را در نزدیکی بندر طرطوس در سوریه در نزدیکی مرز با لبنان، مورد حمله هوایی قرار داد که طی آن دو نفر را مجروح شدند. وزارت دفاع سوریه، مناطق هدف گرفتهشده از سوی اسرائیل را «مزارع مرغداری» اعلام کرد اما توضیح بیشتری در این خصوص ارائه نکرد.
این مسئله همچنین پس از آن صورت میگیرد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه بارها اعلام کرده در حال برنامهریزی یک عملیات نظامی بزرگ برای ایجاد یک منطقه حائل به عمق 30 کیلومتر در داخل سوریه در امتداد مرز ترکیه است. او گفته که این کار را از طریق تهاجم فرامرزی علیه مبارزان کرد سوری متحد ایالات متحده انجام خواهد داد - تلاشی که در سال 2019 با شکست مواجه شد.
فرصتطلبی ترکیه از بحران اوکراین
تحلیلگران معتقدند اردوغان از جنگ در اوکراین برای پیشبرد اهداف خود در سوریه استفاده میکند. ترکیه این هفته موافقت کرد که مخالفت خود با پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو را لغو کند و گفت که کشورهای شمال اروپا با سرکوب گروههایی که آنکارا آنها را تهدیدی برای امنیت ملی میداند -از جمله حزب کارگران کردستان یا پکک- و گسترش عملیات در سوریه موافقت کردهاند. ترکیه همچنین از فنلاند و سوئد خواسته تا افراد تحت تعقیب را تحویل داده و محدودیتهای تسلیحاتی اعمال شده پس از تهاجم نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه در سال ۲۰۱۹ را لغو کند.
تشدید تنشها با اسرائیل
امیرعبداللهیان همچنین با انتقاد از اسرائیل گفته که از طریق حملات هوایی خود سعی دارد سوریه را بی ثبات کند و نشان دهد که این کشور فاقد امنیت است. حمله اسرائیل اولین حمله پس از حمله هوایی 10 ژوئن به فرودگاه بین المللی در دمشق بود که به زیرساختها و باندهای فرودگاه آسیب زیادی وارد کرد و باند اصلی را غیرقابل استفاده کرد. این فرودگاه به مدت دو هفته بسته شد و پروازها از 23 ژوئن از سر گرفته شد.
خبرگزاری دولتی سوریه، سانا، اعلام کرد که جنگندههای اسرائیل در حال پرواز بر فراز شمال لبنان به سمت چند مزرعه مرغداری در روستای حمیدیه در جنوب شهر ساحلی طرطوس موشک شلیک کردند. این حمله در چند کیلومتری شمال مرز با لبنان رخ داد. سانا گفت که دو نفر از جمله یک زن زخمی شده و خسارات مادی وارد شده است.
اسرائیل طی سالها صدها حمله را علیه اهدافی در سوریه انجام داده است، اما به ندرت چنین عملیاتهایی را تایید یا مورد بحث قرار داده است. اسرائیل ادعا میکند که پایگاههای نیروهای نزدیک به ایران، مانند حزبالله را هدف قرار میدهد که در سوریه مستقر هستند و در کنار نیروهای دولتی اسد میجنگند. حمله به فرودگاه بینالمللی دمشق، تشدید گستردهای در کارزار اسرائیل در خاک سوریه بود و تنشها را بین اسرائیل از یک طرف و ایران و متحد لبنانیاش، حزبالله، را از سوی دیگر افزایش داد.