پیام ایران به تروئیکای اروپا/ آماده همکاری با آژانس هستیم
به گزارش اقتصادنیوز، ناصر کنعانی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی امروز (دوشنبه) در نشست خبری، با اشاره به برگزاری راهپیمایی اربعین و حضور زائران ایرانی در این راهپیمایی، گفت: از میزبانی شایسته و کریمانه دولت و ملت عراق از زائران اربعین حسینی از جمله زائران ایرانی تشکر و قدردانی میکنیم.
واکنش وزارت خارجه به احتمال صدور قطعنامه علیه ایران
بیانیه تروئیکای اروپا نادرست و نسنجیده بود
وی همچنین در واکنش به بیانیه تروئیکای اروپا، تصریح کرد: این بیانیه، یک موضع نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه توصیه ما به شرکای اروپایی روند گفتگوهای وین این است که مسیر سازنده را در پیش بگیرند و خطای گذشته را جبران کنند و در یک مسیر سازنده و متکامل تلاش کنند که مسیر برای توافق باز شود، اظهار کرد: ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری سازنده با آژانس اعلام کرده و میکند و آمادگی دارد در مسیر زدودن تصاویر ساختگی و غیرواقعی در خصوص فعالیتهای صلح آمیز هستهای خود با آژانس همکاری کند.
کنعانی اضافه کرد: همکاری با آژانس هم در مسیر حقوقی و هم در مسیر تکالیف است. ایران همانطور که تکالیفی دارد حقوقی هم دارد.
موافق استمرار و تحکیم روند آتش بس در یمن هستیم
وی درباره یمن و سفر «محمد عبدالسلام» به تهران نیز گفت: ما موافق استمرار و تحکیم روند آتش بس در یمن هستیم، اما آنچه میتواند به تحکیم روند آتش بس کمک کند رفع محاصره یمن و تأمین مایحتاج ملت تحت محاصره یمن است.
سخنگوی وزارت خارجه پیرامون اوضاع افغانستان و دانش آموزان افغان در ایران، تاکید کرد: دانشجویان و دانش آموزان دختر این کشور از تحصیل باز ماندند. یکی از ابعاد مهم مناسبات ایران با هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان تأمین مایحتاج مردم افغانستان است.
کنعانی اضافه کرد: ایران پذیرای یکی از بزرگترین حجم آوارگان افغانستان است و سالهاست پذیرای چند میلیون آواره افغانستانی است و در یک سال گذشته میزان زیادی به جمع خواهران و برادران افغانستانی اضافه شده است. بسیاری از امکانات ملی خود را در اختیار شهروندان افغانستانی قرار دادیم.
وی با بیان اینکه ایران تسهیلاتی را در اختیار این عزیزان برای آموزش قرار داده است، اظهار کرد: امکانات ایران محدود است، اما در عین حال مسئولیت جامعه بینالمللی نیز وجود دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: میزان کمکهایی که ایران در این زمینه دریافت میکند بسیار ناچیز است و ایران در طول سالیان گذشته بخش وسیعی از امکانات خود را در اختیار این عزیزان با نگاه انسانی قرار داده است و جامعه بینالمللی باید توجه بیشتری به این موضوع کند.
نقش مخرب رژیم صهیونیستی در مذاکرات روشن است
کنعانی در خصوص نقش مخرب رژیم صهیونیستی در تخریب روند مذاکرات وین، گفت: رژیم صهیونیستی نقش سازنده در مذاکرات ندارد و همواره نقش مخرب آن در مذاکرات روشن است. انتظار از طرفهای مذاکره روند وین این است که منافع مردم خود و منافع ملی خود را در اولویت قرار دهند و تحت تأثیر رفتارهای غیرسازنده و مخرب رژیم صهیونیستی قرار نگیرند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران بارها به توجه در خصوص حفظ ساز و کار چند جانبه بین المللی برای حل و فصل یک بحران غیرضروری تاکید دارد. در این ارتباط هشدار میدهیم که نقش رژیم صهیونیستی میتواند مخرب باشد و منافع ملی کشورهای روند مذاکره را در مسیر تخریب قرار دارد.
گامهای اجرایی برای عضویت رسمی ایران در شانگهای در حال طی شدن است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین جزئیات از فرآیند عضویت کشورمان در روند شانگهای، گفت: گامهای عملی برای عضویت ایران در این سازمان در حال طی شدن است. این سازمان به عنوان سازمان چندجانبه منطقهای دارای ظرفیتهای زیادی در حوزههای اقتصادی، فنی و ترانزیتی و انرژی است.
کنعانی افزود: ایران به عنوان کشور مهم منطقهای دارای منابع مهم انرژی و ظرفیتهای اقتصادی است و در مسیر کریدور شمال به جنوب هم ظرفیتهای زیادی وجود دارد که میتواند در راستای اهداف سازمان قرار گیرد.
وی گفت: روند عضویت در حال تکمیل شدن است و در نشست آتی یادداشت تعهدات ایران برای جایگاه عضو سازمان به صورت رسمی امضا خواهد شد.
سخنگوی وزرات امور خارجه گفت: احتمالاً نشستهای دوجانبه نیز بین رؤسای شرکت کننده در اجلاس برگزار خواهد شد.
پیشنویس قطعنامهای برای نشست شورای حکام ارائه نشده است
کنعانی همچنین در واکنش به احتمال صدور قطعنامه در نشست آتی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت: تا جایی که اطلاع داریم تا الان پیش نویس قطعنامهای برای نشست ارائه نشده است. معتقدیم که هرگونه تکرار اقدام غیرسازنده مشابه اقدام غیرسازنده قبلی در آژانس مجدداً نتیجه غیرسازنده خواهد داشت.
وی افزود: امیدواریم برخی کشورها اعتبار آژانس را به عنوان سازمان فنی و تخصصی و غیرسیاسی قربانی دیدگاهها و منافع سیاسی خود نکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه امیدواریم مدیرکل آژانس نقش حرفهای خود را در این زمینه ایفا کند و به حفظ اعتبار و جایگاه حرفهای و تخصصی آژانس توجه بیشتری کند، تاکید کرد: ایران هرگونه اقدام و واکنش خود را در ارتباط با تحولات آتی متناسب با تحولی که در آژانس رخ خواهد داد تنظیم میکند.
منتظر دریافت پاسخ رسمی از آمریکا هستیم
کنعانی همچنین درباره پاسخ طرف مقابل به پاسخ اخیر ایران و همچنین اظهارات وزیر خارجه آمریکا که مدعی شد برخی شکافها در مذاکرات را پُر کردیم و ایران از برخی درخواستهای خارج و غیرمرتبط با برجام کوتاه آمده است، تصریح کرد: پاسخ ایران قبلاً داده شد و در این ارتباط منتظر دریافت پاسخ رسمی هستیم.
وی افزود: مقامات دولت آمریکا ضرورت دارد رفتار سازندهای را برای دستیبابی به توافق در پیش بگیرند، ما بارها تاکید کردهایم و مجدداً تاکید میکنیم کشوری که به طور یک جانبه از توافق امضا شده در سال ۲۰۱۵ میلادی خارج شده و مانع دستیابی به یک توافق مبتنی بر منافع مشترک در روند توافق شده است و با اعمال تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه و غیرمنطقی هزینههای زیادی را بر دولت و ملت ایران تحمیل کرده است، حق ندارد اکنون در مقام مدعی قرار بگیرد و ژست طلبکارانه به خود بگیرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: این آمریکا است که باید برای بازگشت به روند توافق اثبات کند که یک عضو قابل اعتمادی است، این دولت آمریکا ست که باید اثبات کند یک رژیم قانون گریز و بحرانآفرین نیست، این آمریکا است که باید اثبات کند به هنجارهای بینالمللی پایبند است و به نرمهای بینالمللی احترام میگذارد.
کنعانی با بیان اینکه ایران در پاسخ داده شده به هماهنگ کننده اتحادیه اروپایی به هیچ عنوان موضوعات جدیدی که مانع شکلگیری توافق و مانع جمعبندی توافقات شود را مطرح نکرده و مطالبات جدی در آنجا طرح نکرده است، اظهار کرد: اما اینکه طرفهای مقابل برای امتیازگیری میخواهند به جنگ روانی متوسل شوند و به زیادهخواهی روی بیاورند بسیار طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران نه به زیادهخواهی تمکین میکند و نه از خطوط قرمز خود عبور میکند.
وی افزود: ما متاسف هستیم که طرفهای مقابل به جای توجه به منافع ملی و به جای تلاش برای حفاظت از یک مکانیسم دیپلماسی چندجانبه برای حل و فصل اختلافات، منافع یک رژیم قانونشکن را و غیرپایبند به نظام جامع پادمانی را بر منافع خودشان و منافع و مصالح بینالمللی ترجیح میدهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما معتقد هستیم که آمریکا و اروپا به ویژه صادرکنندگان سهگانه بیانیه اخیر باید اثبات کند که در روند مذاکره به نُرمهای بینالمللی پایبند هستند، گفت: ما تاکید میکنیم که اگر اراده سیاسی در طرف مقابل وجود داشته باشد، برای دستیابی به یک توافق مبتنی بر مذاکرات انجام شده و توافقی که در روند مذاکرات صورت گرفته و متونی که تبادل شده است زمینه برای دستیابی به یک توافق همه جانبه تأمین کننده منافع و مصالح متقابل فراهم است.
دولت آمریکا موظف به صدور روادید برای رئیسجمهور است
کنعانی درباره صدور ویزا برای رئیس جمهور کشورمان جهت شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، افزود: دولت آمریکا براساس موافقتنامه دولت مقر، موظف است زمینه حضور سران و نمایندگان همه اعضای ملل متحد را در نشستهای تخصصی این سازمان منجمله مجمع عمومی فراهم کند و انتظار داریم در خصوص ایران نیز به تعهداتش عمل کند.
وی اضافه کرد: اینکه در داخل آمریکا مقامات و مسئولانی در کنگره در این زمینه مشغول طرح مباحث غیرسازنده هستند خیلی به این موضوعات توجه نمیکنیم و به مسئولیتهای دولت آمریکا به عنوان میزبان توجه میکنیم و انتظار داریم این مسئولیتها انجام شود. نهاد ریاست جمهوری در این زمینه اطلاع رسانی خواهد کرد.
اتهام زنی در مورد ادعای حمله سایبری به آلبانی رد میشود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی پیرامون ادعاها درباره حمله سایبری ایران به آلبانی، گفت: جمهوری اسلامی ایران بارها در معرض حملات سایبری قرار گرفته است. جای تأسف است در شرایطی که زیرساختهای هستهای ایران مورد هجوم سایبری قرار گرفته است اما ما شاهد واکنش از سوی کشورهای مدعی نبودیم اما در مورد آلبانی در کمترین زمان شاهد بیانیههایی هستیم که اثبات شدنی نیست.
کنعانی با بیان اینکه در ارتباط با بحث آلبانی ما مواضع خودمان را به طور صریح در این باره اعلام کردهایم، افزود: مجدداً تاکید میکنیم که هرگونه اتهامزنی به ایران در بحث حمله ادعایی سایبری به آلبانی را به طور جدی و قاطع رد میکنیم.
وی اظهار کرد: ما برخوردهای دوگانه و استفاده از استانداردهای دوگانه را در مباحث مربوط به قضایای سایبری به طور جدی رد میکنیم و این را تقبیح میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران کشوری است که بارها در معرض حملات سایبری قرار گرفته است، گفت: جای تأسف است که دولت آلبانی به عنوان کشوری که میزبان یک سازمان معلومالحال و سازمان نشاندار تروریستی شده ادعاهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران با زمینهسازی طرفهای دیگری را مطرح میکند که به نظر میآید از ابتدا یک سناریوی طراحی شده است.
کنعانی خاطرنشان کرد: ایران پیش از این به دولت آلبانی پس از طرح این ادعا اعلام کرد که به لحاظ فنی آمادگی دارد به دولت آلبانی کمک کند برای آنکه ابهامات مرتبط با این موضوع را برطرف کند و توانمندیهای خود را در حوزه سایبری برای روشن شدن ابعاد موضوع در اختیار قرار دهد.دولت آلبانی در سناریویی قرار گرفته که طراح آن طرفهای ثالثی هستند.
از ظرفیتهای خود برای آزادی «اسدی» استفاده میکنیم
وی درخصوص آخرین وضعیت «اسدالله اسدی» دیپلمات بازداشت شده ایرانی در بلژیک نیز، افزود: دراین باره تحول جدیدی رخ نداده و موضوع او جزو موضوعات در حال پیگیری مستمر ما قرار داد. هم در حوزه سیاسی و هم قضائی و کنسولی به صورت جد در حال پیگیری هستیم و ایران از ظرفیتهای خود برای آزادی دیپلمات ایرانی استفاده خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره آزادی خدمه دو نفتکش یونانی هم، گفت: اطلاع کافی درباره این موضوع ندارم. اما انتظار میرود در سایه ارتباطاتی که میان دو کشور وجود دارد در آینده شاهد اتفاقات مثبتی در این ارتباط باشیم اما این موضوع در دست مقامات و طرفهای ذیصلاح در این کشور است. در خصوص بحث آزادی تا این لحظه خبر رسمی و تأیید شدهای ندارم.
کنعانی درباره راهپیمایی بزرگ اربعین گفت: مسئولیت کشوری بر عهده ستاد اربعین در وزارت کشور است و وزارت خارجه به عنوان یکی از اعضای مهم و مؤثر در این ستاد نقش خود را ایفا کرده و در حال ایفای نقش است.
وی با بیان اینکه نقش ما در ارتباط با کنگره عظیم نقش هم افزا است، اظهار کرد: وزارت خارجه به صورت جدی فعال است. بخشی از نقش ما در داخل جغرافیای عراق است و سفارت ایران در بغداد و پنج سرکنسولگری در عراق مراکز و پایگاههای عملیاتی ما در درون عراق هستند که در برگزاری این کنگره از ماههای گذشته و در این روزها به صورت جدی و سنگین در حال ایفای نقش هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: وزارت امور خارجه در سطوح مختلف برای پیگیریها اقدام عمل کرده و وزیر امورخارجه کشورمان در این ایام دو بار با همتای عراقی خود گفتگوی تلفنی انجام داده و از تلاشهای دولت عراق برای میزبانی و کمک برای رفع مشکلات قدردانی کرد.
اقتصاد و معیشت را به «برجام» گره نمیزنیم
کنعانی درباره سیاستهای دولت سیزدهم، گفت: موضوع مذاکرات رفع تحریمها یا برجام تنها موضوع یا مهمترین موضوع سیاست خارجی ما نیست بلکه صرفاً یکی از موضوعات سیاست خارجی است در عمل هم این رویکرد نشان داده شده که سیاست دولت مبنی بر توجه به ظرفیتهای نهفته در کشورهای همسایه، توجه به ظرفیتهای حوزه آسیا و شرق در عمل دیده شده است.
وی یادآور شد: گزارشهایی که دولت مشخصاً در هفته دولت که آن را پشت سر گذاشتیم داده است در خصوص افزایش حجم مبادلات تجاری با کشورهای منطقه و کشورهای همسایه در ارتباط با تعداد سفرهایی که صورت گرفت و انجام شد، تعداد کمیسیون مشترک اقتصادی که برگزار شده و تعداد کمیسیونهایی که در برنامه برای برگزاری در آینده نزدیک قرار دارند همچنین توجه به ظرفیت سازمانهای منطقهای چندجانبه مشخصاً سازمان همکاری شانگهای که در همین جلسه هم چند بار مورد اشاره قرار گرفته است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: همه این موضوع و بسیاری از موضوعات دیگری که پیش از این گزارش شده است و از سوی دولت، وزرا و دستگاه دیپلماسی و مشخصاً معاونت اقتصادی دستگاه دیپلماسی دال بر این است که دولت جمهوری اسلامی ایران به شعار خود در عمل پایبند بوده است و مذاکرات را پیگیری کرده و به عنوان صرفاً یکی از موضوعات مرتبط با حوزه سیاست خارجی اما در حوزه اقتصاد و معیشت این موضوع با برجام گره پیدا نکرده است.
کنعانی تصریح کرد: بازگشت حجم قابل توجهی از ارزها و سرمایههای بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور به ویژه موفقیت جمهوری اسلامی ایران در بازگرداندن ارزهای بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران از کشور انگلیس که چند دهه در آنجا دپو شده بود و دولت انگلیس حاضر به بازگرداندن آن نبود.
وی با بیان اینکه بازگرداندن ارزهای ناشی از صادرات گازی ما به برخی از کشورهای منطقه و تلاش جمهوری اسلامی ایران برای صادرات نفت در شرایط تحریمی و بازگرداندن پول ناشی از صادرات نفت، موجب افزایش حجم تجاری ما با بسیاری از کشورهای منطقهای که شده است، گفت: همه این موارد نشاندهنده موفقیتهای دولت در انجام تعهداتی است که در ابتدا اعلام کرده و مبنی بر اینکه ما روند اقتصاد، معیشت و تجارت را به روند مذاکرات برجام جام گره نخواهیم زد و امیدوار هستیم که در عمل این اتفاق بیشتر بیفتد.