توافق امنیتی واشنگتن و ریاض دردسرساز شد/ زنگ هشدار برای کاخ سفید

کدخبر: ۵۹۹۸۱۸
اقتصادنیوز: رسانه‌های آمریکایی هشدارهایی را نسبت به اعطای «ضمانت‌های امنیتی» به ریاض توسط واشنگتن داده‌اند.
توافق امنیتی واشنگتن و ریاض دردسرساز شد/ زنگ هشدار برای کاخ سفید

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی درباره اعطای «ضمانت‌های امنیتی» به ریاض توسط واشنگتن در چارچوب توافق احتمالی عادی سازی روابط میان عربستان سعودی و اسرائیل نوشته است: مقامات آمریکایی با عربستان درباره یک پیمان امنیتی، مشابه توافق ژاپن و کره جنوبی مذاکره خواهند کرد، به این معنا که عربستان سعودی به یک متحد نزدیک تبدیل خواهد شد و به تبع آن امریکا متعهد به تضمین امنیت آن در منطقه می‌شود.

زمان توافق اسرائیل و عربستان

نیویورک تایمز آورده است: «امضای چنین توافقی به این معنا است که برای محافظت از یکی از استبدادی‌ترین و وحشی‌ترین کشورهای خاورمیانه، سربازان آمریکایی در معرض خطر قرار می‌گیرند.»

درخواست عجیب از بایدن برای غنی سازی اورانیوم در عربستان/ جمهوری خواهان نامه زدند

در همین راستا، سایتMSNBC  اعلام کرد که دستیابی به یک پیمان دفاعی مشترک به منزله «پیروزی غیرمعمول برای عربستان» خواهد بود.

این سایت به نقل از کارشناسان مطلع نوشت: ریاض لزوماً در مقابل کمک آمریکا ضمانتی نخواهد داشت و این درحالی است که واشنگتن موظف است دفاع از عربستان سعودی در مقابل مخالفان آن و همچنین امکان مستقر شدن سربازان آمریکایی در این کشور را فراهم کند.

این رسانه همچنین نوشته است: دلایلی برای زیر سوال بردن مزایای معامله عادی سازی روابط میان ریاض و اسرائیل وجود دارد؛ زیرا امتیازات واشنگتن به ریاض در راستای تحقق عادی سازی روابط می‌تواند منجر به بی‌ثبات کردن منطقه و کشاندن آمریکا به درگیری‌های نظامی جدید شود.

این وب سایت به نقل از مقامات آمریکایی گفته است که توافق عادی سازی روابط ممکن است عربستان را از مدار چین دور کند و تلاش‌های پکن برای گسترش نفوذ خود در خاورمیانه را تضعیف کند. آنها خاطرنشان کرد که مقامات کاخ سفید برای متقاعد کردن قانونگذاران دموکرات با نفوذ، توضیحاتی را در مورد مذاکرات ارائه کردند تا آنها این معاهده را تصویب کنند.

به نوشته این منبع، به دلیل تنش‌های جاری در خاورمیانه و این واقعیت که عربستان سعودی درگیر جنگ در یمن است، موافقت با یک معاهده به سبک ژاپن احتمالاً شامل عبور از یک «مانع سیاسی بسیار بالاتر» است. بر اساس نامه‌ای که کاخ سفید در ژوئن گذشته به کنگره ارسال کرد، پنتاگون کمتر از ۲۷۰۰ سرباز آمریکایی در عربستان سعودی دارد.

در همین راستا، «تریتا پارسی»، معاون مؤسسه هنر حاکمیت کوئینز گفت: توافق امنیتی واشنگتن و ریاض می‌تواند سایر کشورها را به جست‌وجوی ضمانت‌های امنیتی خود از سایر شرکا وا دارد، مساله‌ای که منجر افزایش جناح بندی‌ها، امنیت شکننده و تغییر مواضع در خاورمیانه خواهد شد.

مجله آمریکایی تایم گفت: واشنگتن باید عقل سلیم داشته باشد تا قبل از اینکه خیلی دیر شود اتاق را ترک کند. زیرا اعطای ضمانت‌های امنیتی کلان به عربستان سعودی، به هر قیمتی، اگر واقعاً ارائه شود، پیامدهای منفی‌های بسیار بزرگی دارد.

این مجله افزود، در مورد بند دفاع مشترک، باید چیزی متقابل با عربستان سعودی وجود داشته باشد.

این مجله توضیح داد: زمانی که داعش بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ در اوج قدرت خود بود، سعودی‌ها نسبتاً تنها نظاره‌گر اقدامات ائتلاف علیه داعش بودند و زمانی که امارات و اردن هواپیماهای جنگنده را برای مأموریت‌های خود علیه سایت‌های داعش ارائه کردند، ریاض به ایالات متحده اجازه داد برای انجام حملات و استفاده از اراضی‌اش به آموزش جنگجویان ضد داعش بپردازد.

این مجله افزود، اعطای یک معاهده امنیتی به عربستان سعودی «تضمینی است که ایالات متحده را با سربازان، ملوانان، خلبانان جنگنده و تفنگداران دریایی خود به نگهبانان امنیتی خانواده سلطنتی سعودی که عربستان را اداره می‌کنند، تبدیل می‌کند، در حالی که این بدون شک در خدمت منافع سعودی‌ها خواهد بود که ثابت کرده‌اند علیرغم ده‌ها میلیارد دلاری که برای فروش دفاعی آمریکا خرج شده است، آنها «جنگجویان بی‌کفایت در یمن هستند.»

اخیرا صحبت‌ها درباره امضای یک توافق امنیتی احتمالی میان ریاض و واشنگتن که شامل عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و عربستان نیز می‌شود، افزایش یافته و رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که هسته‌ای شدن خواسته اصلی ریاض برای امضای چنین توافقی است.

بنیامین نتانیاهو، و سایر مقامات اسرائیلی از جمله الی کوهن نیز بارها درباره نزدیکی دستیابی به توافقی برای عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی سخن گفته‌اند؛ اما اخیرا رسانه‌های عبری زبان اذعان کرده‌اند که تلاش‌های بی‌وقفه رژیم اشغالگر برای عادی سازی روابط با ریاض طی سال جاری میلادی بی‌نتیجه خواهد بود.

این درحالی است که ریاض بارها تاکید کرده است عادی‌سازی روابط با تل‌آویو به اجرای طرح صلح عربی بستگی دارد که عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه فقید عربستان در سال ۲۰۰۲ آن را ارائه کرد و مبتنی بر ایجاد کشور به رسمیت شناخته شده فلسطینی در سطح بین‌المللی و در مرزهای ۱۹۶۷ با پایتختی قدس شرقی، بازگشت آوارگان و خروج تل‌آویو از بلندی‌های اشغالی جولان در ازای به رسمیت شناختن و عادی‌سازی روابط با اسرائیل است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ آذر

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید