تبعات حضور اتباع غیرمجاز در کشور
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، محمدرضا طورانی درباره حضور اتباع بیگانه در کشور و تاثیر آن بر امنیت گفت: میلیونها افغانستانی بیش از نیم قرن است که در کشور ما زندگی میکنند و من معتقدم هیچ کشوری مثل ایران، نسبت به اتباع بیگانه انقدر نگاه مثبتی و همدلانه ندارد. ما با مردم کشور افغانستان نقاط اشتراک زیادی مانند زبان، دین، فرهنگ و غیره داریم که این موارد باعث شده بتوانیم سال ها در کنار هم زندگی کنیم.
اقتصادنیوز: جزئیات طرح جامع ساماندهی اتباع خارجی در نشستی با حضور نمایندگان ارشد مقامات کشوری بررسی شد.
این کارشناس حوزه امنیت ادامه داد: این افراد در کشور ما به نسبت زندگی خوبی دارند و همانند همهما می توانند در مدارس و دانشگاه درس بخوانند، کار پیدا کنند، از خدمات درمانی و بهداشتی استفاده کنند و در واقع شرایط زندگی برای آنان به خوبی فراهم شده است. سالهای سال است که زندگی این دو ملت در کنار هم رقم خورده اما امروزه شاهد هستیم که با افزایش جمعیت افغانستانیها در کشور مطالبه نسل جوان این است که نسبت به حضور این افراد در کشورمان در سطح کلان، تغییر سیاستی ایجاد شده و تصمیمات دیگری اتخاذ شود.
وی افزود: این تغییر نظر حاکمیتی باید استراتژیک باشد. ما شاهد هستیم که متاسفانه برخی از این افراد، مشکلات اجتماعی یا اقتصادی برای کشور ما ایجاد کردهاند. به عنوان مثال این افراد در سرقتهای بسیاری شرکت دارند که این باعث ایجاد نارضایتی در بین مردم ما میشود.
طورانی با اشاره به شرایط کشور افغانستان که موجب مهاجرت آنان به ایران شده است، گفت: در طول این سال ها، افغانستان مشکلات زیادی داشته و درگیر جنگ بوده اما حالا که ثبات نسبی دارد باید شرایط طوری فراهم شود که این اتباع به کشور خود بازگردند. در حال حاضر شاهد هستیم که در کشور ما بیشتر فرصتهای شغلی به علت های متعدد توسط افغانستانیها اشغال شده در حالیکه جوانان ما بیکار هستند و از مشکلات اقتصادی زیادی رنج میبرند و همه ما میدانیم که بیکاری ومشکلات اقتصادی میتواند چه پیامدهایی بر وضعیت امنیت بگذارد.
این کارشناس حوزه امنیت ادامه داد:به نظر می رسد تعداد اتباع بیگانهای که به شکل غیرقانونی وارد کشور شدهاند بسیار بیشتر از اتباع مجاز است بنابراین در مرحله اول باید تمام این افراد شناسایی شوند سپس درباره خروج آنها برنامه ریزی شود.
این مدرس دانشگاه به پیامدهای اجتماعی حضور اتباع بیگانه در کشور نیز اشاره کرد و گفت: علاوه بر مشکلات متعدد، شاهد هستیم که برخی شهروندان ایرانی، در ارتباط با افغانستانیها دچار مشکل شدهاند که این مسئله به مرور زمان میتواند بحران زا باشد؛ بنابراین باید سرعت خروج این افراد از کشور تسریع شود. از سوی دیگر و در عین حال مواردی را داشتیم که ایرانیها با این اتباع بیگانه ازدواج کرده و حتی بچهدار نیز شدهاند که این مسائل نیز به خودی خود بسیار آسیب زا و می تواند مشکلات خانوادگی زیادی را ایجاد کند.
وی افزود: در بررسی تجارب مهاجرت ایرانی ها به سایر کشور ها میتوان دریافت که مهاجرت بسیار سخت بوده و هزینه های بالایی دارد. همچنین این مهاجران نمی توانند از تمام امکانات کشور مقصد استفاده کنند اما در ایران به این شکل نیست. یعنی مهاجران هم به راحتی وارد کشور میشوند و هم با کمترین هزینه می توانند اقامت بگیرند.همچنین از تمام امکانات مانند ایرانی ها می توانند استفاده کنند که این مسئله هم موجب نارضایتی مردم شده و هم باعث شده توقع برخی از این اتباع بالاتر رود که دیگر قابل انجام نیست.
طورانی گفت: ما در کشور مشکلات اقتصادی و اجتماعی زیادی داریم که با خروج این افراد و سیاست گذاری های دقیق دولت چهاردهم می توانیم از این مشکلات گذر کنیم. به نظر می رسد اکنون آمار دقیقی از میزان حضور این اتباع بیگانه در کشور وجود ندارد اما تصور کنید که هر کدام از این افراد تا پنچ سال آینده قطعا ازدواج کرده و هرکدام چندین بچه به دنیا می آورند و این مسئله در طول زمان باعث افزایش بسیار قابله توجه جمعیت این اتباع شده و در مجموع به یک مشکل امنیتی تبدیل می شود.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: یعنی اگر جمعیت این افراد زیاد شود ممکن است از لحاظ سیاسی برای خود هویت سیاسی قابل قبولی را برای خود از حاکمیت طلب کنند که این مسائل بسیار تنش زا خواهد بود.
طورانی معتقد است که مهمترین وظیفه وزارت کشور در حال حاضر، خروج اتباع بیگانه غیرمجاز از کشور و برنامه ریزی برای جلوگیری از ورود مجددا این افراد است. همچنین حضور این افراد در کشور باید از لحاظ فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی مجددا مورد بررسی قرار گیرد و برای جلوگیری از ایجاد آسیب در آینده، اقداماتی صورت گیرد.